Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zahaszuj (znaczek #) wszystko od
iface etho....
do
gateway...
włącznie potem
/etc/init.d/networking restart
a potem adsl-start
i zapuść
ping wp.pl
zahaszuj (znaczek #) wszystko od
iface etho....
do
gateway...
Zrobione :)
/etc/init.d/networking restart
Nie wiem dlaczego ale jak wpisuje "networking restart" w "/etc/init.d" to odpisuje "-bash: networking: command not found"... więc zrestartowałem kompa i przeszedłem dalej...
a potem adsl-start
i zapuść
ping wp.pl
Zrobione :)
PING wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=1 ttl-118 time=21.0ms
itd. itd.
--- wp.pl ping statistics ---
6 packets transmitted, 6 recevied, 0% packet loss, time 5041ms
(więc, chyba gitara)
------------
Jeszcze 1 pytanie, ściągnąłem sobie Debiana STĄD i zainstalowałem, może mi ktoś powiedzieć czy to jest wersja testowa czy stabilna, bo nie wiem, które adresy STĄD wybrać?
PING wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=1 ttl-118 time=21.0ms
itd. itd.
--- wp.pl ping statistics ---
6 packets transmitted, 6 recevied, 0% packet loss, time 5041ms
(więc, chyba gitara)
no to masz net :)
------------
Jeszcze 1 pytanie, ściągnąłem sobie Debiana STĄD i zainstalowałem, może mi ktoś powiedzieć czy to jest wersja testowa czy stabilna
to jest najnowsze wydanie wersji stabilnej (sarge)
ano gitara:]
jak chcesz uruchomic networking restart w katalogu /etc/init.d/ to albo jesli jestes w tym katalogu to piszesz ./networking restart albo pisz cala sciezke czyli /etc/init.d/networking restart i wtedy mozesz sobie pomoc klawiszem tabulatora: piszesz /e wciskasz tab i komp sam uzupelnia Ci sciezke, potem in [tab] net [tab] i restart [enter].
Nie wiem co Ty tam teraz masz w sources.list, ja bym na Twoim miejscu wykasowal cala zawartosc tego pliku, potem apt-setup i wybierasz sobie serwery jakie Ci pasuja, potem jak Ci czegos bedzie brakowac to bedziesz dopisywal w miare potrzeby.
Dzięki wszystkim za pomoc, net wkoncu działa...
W sources.list mam:
deb http://security.debian.org/ stable/updates main contrib non-free
deb http://ftp.pl.debian.org/debian stable main contrib non-free
deb http://ftp.pl.debian.org/debian stable-proposed-updates main contrib non-free
i już po update
No ale niestety... jakoś nie idzie mi z tym xfree86 :( jeśli mogłby ktoś pomóc byłbym wdzięczny... kompa mam dokładnie TAKIEGO, myszke (2 przyciski) i klawiature zwykłą pod PS/2 a monitor Optiview II 15B
zainstalowac Xy i zapodac xf86config i juz ;)
Taaaaa... ale ja nie wiem z czym to sie je, co, gdzie i jak... :/
na przyklad
http://dug.net.pl/texty/debian_install.pdf
str 23:]
Jest tu jeszcze duzo innych materialow na ten temat wystarczy troche poszukac
W nowym Sarge zrobili teraz tak zależności że jeżeli zainstalujesz
apt-get install x-window-system-core
to z zależnościami zainstaluje x-window-system i xserver-xfree86, oraz fonty x-fonts-base.
Czyli to co w Woodym trzeba było zapodać trzy paczki żeby z zależności mieć działające Xfree to teraz wystarczy jedna.
Sprawdzane dzisiaj - coraz więcej Debianów u mnie w Sanepidzie :)
Ja już zupdate'owałem i zupgrade'owałem, wpisuje "tasksel" zaznaczam "Środowisko graficzne" i zostaje mi konfiguracja xfree86... i nie mam pojęcia jak odpowiadać i co wybierać... oto mój problem :(
podaj tu na forum jaki masz sprzęt:
grafika
mysz - ps2, usb, rolka
monitor - zwykły, TFT
zapodaj tutaj te pytania, a my postaramy się odpowiedzieć
1. naciskasz [ENTER]
2. wybierasz rodzaj myszki (najczesciej PS/2 lub jezeli myszka z rolką to IMPS/2)
3. jezeli masz myszke wduprzyciskową mozesz zrobić emulacje trzeciego guzika poprzez nacisniecie obydwóch naraz
4. device dla myszki: najczęsciej /dev/psaux
5. wybierasz rodzaj klawiatury
6. wybierasz ustawienia klawiatury (naciskając [ENTER] przewijasz liste) dla ukladu polskiego wpisz 60
7. wklepujesz PL dla ustawien polskich
8. tutaj mozesz zdefiniowac sobie uklad klawiatury - wybierz raczej [N]
9. naciskasz [ENTER]
10. wybierasz poziome odswiezanie swojego monitoru
11. wybierasz pionowe odswiezanie swojego monitoru
12. nadajesz nazwe identyfikacyjna dla swojego monitorka
13. konfiguracja karty graficznej - naciszkasz [Y]
14. szukasz w spisie swojej karty graficznej (naciskając [ENTER] przewijasz liste) np. 349 dla NVIDIA GeForce
15. potwierdzasz wybor [ENTER]em
16. podajesz ilość MB pamięci na karcie graficznej
17. nadajesz nazwe identygikacyjna dla swojej karty graficznej
18. mozesz pozmieniac rozne tryby graficzne w zaleznosci od głębi kolorów. wybierz [4] jak juz wszystko zrobione tak jak chcesz
19. wybierasz domyslną głębię kolorów dla systemu
20. naciskasz [Y] zeby zapisac ustawienia
ewentualne poprawki mozesz robic na pliku /etc/X11/XF86Config
nic prostszego =P
podaj tu na forum jaki masz sprzęt:
grafika
mysz - ps2, usb, rolka
monitor - zwykły, TFT
zapodaj tutaj te pytania, a my postaramy się odpowiedzieć
jak już wcześniej pisałem... :)
kompa mam dokładnie TAKIEGO, myszke (2 przyciski) i klawiature zwykłą pod PS/2 a monitor Optiview II 15B
x-dos, co do punktu 10 i 11... nie wiem jak mogę uzyskać te informacje :|
poszukaj tych informacji np w papierach od monitora albo w necie albo jezeli masz jakis taki byle jaki monitor to mozesz dawac na oko ;) ja na swoim starym CRT 15" dawalem na oko i dzialalo. Ale przy LCD to juz tak nie idzie ;P bo parametry sie troszke kaszanią (a dokladnie odświeżanie). Powiedz jaką rozdzielke uzyskiwales pod windowsem i na jakim odswiezaniu to moze Ci cos doradze ale lepiej poszukaj gdzies tych informacji ;)
Monitor kupilem za 55zł bez żadnych papierów, wiem jaki to model, bo jest to chodziaż na nim napisane :D
Na kompie mam XP i maxymalnie wyciąga na 800x600 75 Hz