Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich.
mam pytanie o hdd/partycje, mianowicie w moim ruterku (ktory pracuje juz od 26 miesiecy bez restartu) od kilku dni nie moge wykonywac operacji zapisu na partycji /dev/hda1. mysle ze jest to zwiazane z wpisem w fstab a caly plik wyglada tak:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda1 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda6 /home ext3 defaults 0 2
/dev/hda5 /var ext3 defaults 0 2
/dev/hda2 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto 0 0
/dev/hdb1 /mnt/hdb ext3 defaults 1 2
czy to oznacza ze na dysku pojawily sie bledy ?? chce zaznaczyc ze jest to partycja systemowa, inne pracuja poprawnie (zapis/odczyt). co moge z tym zrobic ? boje sie ze gdy zrobie reset serwera to juz nie wstanie, a nie moge sobie na to pozwolic. prosze o podpowiedz gdzie moge szukac info w systemie o tym co sie stalo i jak moge rozwiazac problem.
pozdrawiam.
Na dysku mogły pojawić się błędy logiczne. Można przemontować ręcznie do zapisu, sprawdzić przy pomocy fsck i ew. usunć błędy
jezeli dysk zostal przemontowany w ro z powodu bledow jadro wyzuca stosowny komunikat do swoich logow (patrz np. dmesg) a takze na konsole (ale stamtad moglo juz zniknac bo jak pisales minelo pare dni)
W logach nic nie moge znalezc. A czy moge odmontowac partycje z ktorej jest uruchomiony system ?? prosze o podanie skladni umount/mount bo nie chce czegos skopac, a nie znam sie na recznym montowaniu prtycji.
odmontowac to nie ... mozesz przemontowac w tryb tylko do odczytu:
mount -o remount,ro /
PS licz sie z tym ze naprawa uszkodzonego systemu plikow jest ryzykowna - moze sie zdarzyc ze po naprawie wiekszosc systemu wyladuje w /lost+found
wlasnie tak mi sie wydaje ze teraz ta partycja jest zamontowana w trybie -ro. jak moge sprawdzic jak sa aktualnie podmontowane partycje ?? i wlasciwie to co mam dalej zrobic ?? czy skanowac i naprawiac dysk, a moze spowrotem ja przemontowac na -rw. jesli skanowac to jak to zrobic by wyswietlil tylko info czy jest ok, czy sa jakies bledy ??
mount wyswietla
/dev/hda1 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro)
chyba musze jednak zrobic blizniacza maszyne i dopiero cos z tym zrobie.