Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pamiętam, że kiedyś dokopałem się informacji, że moja karta graficzna korzysta ze sterowników vesa, ale nie pamiętam totalnie jak do tego doszedłem, więc pierwsze pytanie: jak to sprawdzić?
A drugie pytanie: Czy sterowniki do karty zainstalować z repo Sid'a (Pakiet: nvidia-glx, Wersja: 169.09-1), czy szukać gdzieś po necie np, www.nvidia.com ?
Musisz sprawdzić to w /etc/X11/xorg.conf w sekcji "Device" np:
Section "Device" Identifier "nVidia Corporation NV17 [GeForce4 MX 440]" Driver "nvidia" BusID "PCI:1:0:0"
A co do instalacji proponuje sterowniki z strony producenta:)
Dla Twojej karty to ta wersja. http://www.nvidia.pl/content/license/driver_license … 9.12-pkg1.run
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-03-11 16:12:42)
Odszukałem sterownik, tylko wystapił pewien problem, cytat ze strony nvidii:
Procedura instalacji:
Krok 1:
Przeczytaj umowę licencyjną. Aby pobrać jakiekolwiek sterowniki konieczna jest jej akceptacja.
Zalecamy zapoznanie się z plikiem README
Krok 2:
Pobierz plik sterownika znajdujący się tutaj.
Uwaga! Użytkownicy SuSE: prosimy przeczytać plik SuSE NVIDIA Installer przed rozpoczęciem instalacji.
Krok 3:
Zainstaluj pobrany plik. Wpisz "sh NVIDIA-Linux-x86_64-169.12-pkg2.run" aby zainstalować sterownik, następnie w razie potrzeby dokonaj stosownych zmian w pliku konfiguracyjnym xconfig. W przypadku napotkania problemów zapoznaj się jeszcze raz z plikiem README (Krok 3).
Jesli klikne (w tym zdaniu- "Pobierz plik sterownika znajdujący się tutaj.") na słowo "tutaj" otworzy się licencja dotycząca tego sterownika, tak samo jak chce zapisać to licencję chce pobrać, a nie sterownik. Link: http://www.nvidia.pl/object/linux_display_amd64_169.12_pl.html
Tak a na samym dole masz: Akceptuję | Nie akceptuję:)
Po kliknięciu w AKCEPTUJĘ otwieralo mnie się w oknie i krzaczki itp, itd, źle sformułowalem poprzedniego posta:) Wciąż się tak otwiera, ale już sobie poradziłem, dzieki:)
prawy klawisz myszy -> zapisz jako
Tak zrobiłem, sorry za zamieszanie :)