Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam,
od kilku dni mecze sie z pidginem i uruchomieniem 2 jego kopii - dla dwoch roznych userow. Z kompa korzystam ja i moja dziewczyna. Jak narazie uruchamiam pidgina poprzez
pidgin -m --login=a
dzieki temu przy starcie pidgin pyta sie ktore konta wlaczyc (pyta sie bo nie ma konta "a"... probowalem w --login=[konto1, konto2], ale chyba mozna dac tylko jedno konto do rozruchu - w man pisze inaczej ale jakos nie dziala). I dziala, ale nie do konca dobrze, bo statusy na obu kopiach programu sa te same i rozmowy wpadaja do jednego archiwum.
nawet myslalem nad skryptem ktory przelaczal by sie na inne konto systemowe i wlaczal z niego pidgina ale wywala
Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified (pidgin:3358): Gdk-CRITICAL **: gdk_display_get_name: assertion `GDK_IS_DISPLAY (display)' failed Pidgin 2.3.1 ** (pidgin:3358): WARNING **: cannot open display: unset
i jakos nie da sie wlaczyc :/
pytanie do Was. Czy da sie na jednym koncie systemowym odpalic 2 kopie pidgin-a dla roznych kont w nim zalozonych.
ps
dotychczas na windows uzywalem tlena i tam mielem pokojnie 2 konta uruchomione - tu mam problem.
Czekam na jakies rady od starszych kolegow.
Ostatnio edytowany przez exodus.mc (2008-03-31 15:59:53)
3 najprostsze rozwiązania:
sux login pidgin gksu -u user pidgin kdesu -u user pidgin
zależnie jakiego środowiska używasz
azhag: kombinujesz :P .
Z man pidgin:
-c, --config=DIR Use DIR as the directory for config files instead of ~/.purple.
Uruchamiać dziewczynie przez pidgin -c /home/kochanie/.purple/.
Tylko jeszcze trzeba rozwiązać sprawe uprawnień do zapisu — najlepiej dodaj siebie i ją do jednej grupy, gdzie wzajmnie będziecie mieli prawo zapisywać w podkatalogu .purple katalogu domowego. Bo, jak rozumiem, jest dwóch użytkowników systemowych, a Ty chcesz móc uruchamiać dwie instancje Pidgina będąc zalogowanym jako jeden z tych użytkowników.
Przełącznik --login Pidgina służy do określenia, które konta PIDGINOWE (GG, XMPP, AOL etc.) mają automatycznie połączyć się po uruchomieniu programu; jako taki nie ma nic wspólnego z kontami systemowymi.
przetestowane, zapisane... dziekowac bardzo :)
ze ja nie pomyslalem o takim czyms sam.. :) coz cale zycie sie czlowiek uczy...
jeszcze raz dzieki