Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Czy orientuje się ktoś czy jest możliwość wysyłania wiadomości jabberowych spod konsoli za pomocą jakiegoś polecenia? Chodzi mi o coś takiego, żebym mógł ładnie sobie zrobić skrypt w bashu, który w określonych wypadkach wysyłałby mi na jabbera różne wiadomości.
Pozdr.
ekg2 ?
sendxmpp powinno spełnić twoje oczekiwania
Wow nie minęło 5 min i już dwie odpowiedzi! Niezle niezle!:) Zaraz zabieram się za testy obydwóch
EDIT: sendxmpp działa nieźle, szkoda tylko, że transporty (chodziło mi o sms via orange mbox) nie działają.
Ekg2 ma wogóle możliwość wysyłania wiadomości tak jak sendxmpp?
Ostatnio edytowany przez Treadstone (2008-03-04 22:55:13)
jezeli beda niewystarczajace (bo cos ...) mozna sprobowac zrobic cos w oparciu o http://www.opcode.eu.org/sieci_komputerowe_uslugi/smtp2xmpp.pl/ lub http://www.opcode.eu.org/c_cpp/jabber.cpp/ ;-)
ja użwam skryptu a pythonie :)
jak chcesz to go odchodzę z rzeczy które są konkretnie pode mnie napisane i podrzucę :)
na dobrą sprawę obsługuje też transporty bo swego czasu do GG takgo używałem przez pare dni ale uznałem że lepiej GG przez ekg obsłużyć ;)
Byłbym bardzo wdzięczny, jeżeli transport sms by działał:)
Sendxmpp na dobrą sprawe być może obsługuje, jednak nie jest dane mi to sprawdzić, korzystam tylko właśnie z transportu sms -- wywala coś takiego:
lukasz@linux-machine:~/$ echo blabla | sendxmpp -c +48509123456@sms.chrome.pl Unknown option: 48509524115@sms.chrome.pl
Jeżeli zamiast + przed numerem wpisze po prostu
lukasz@linux-machine:~/$ echo blabla | sendxmpp -c 0048509123456@sms.chrome.pl
program nie wywala błędów, ale transport niestety nie obsługuje cyfr 00 zamiast +.
spróbuj
echo blabla | sendxmpp -c '+48509123456@sms.chrome.pl'
Tylko po co używać Jabbera do wysyłania SMS, skoro można użyć którejś z aplikacji służących do wysyłania SMS-ów? Sprawdzić jak-to-się-robi w źródłach transportu SMS i na tej podstawie skomponować odpowiednie żądanie POST, które można wysłać chociażby wgetem?
#!/usr/bin/python # -*- coding: UTF-8 -*- import xmpp import urllib import re import codecs from time import sleep user_jabbera='JID - caly!!' pass_jabbera='haslo' gg_serwer='adres transportu GG' kodow='UTF-8' zasob='zasob jabberowy z jakim sie laczymy' jid=xmpp.JID(user_jabbera) user,server,password=jid.getNode(),jid.getDomain(),pass_jabbera conn=xmpp.Client(server) #,debug=['socket']) conres=conn.connect() authres=conn.auth(user,password,zasob) conn.sendInitPresence() conn.sendPresence(jid=gg_serwer, typ=None, requestRoster=1) #logowanie do transportu GG # to czekanie jest po to zeby sie napewno transport zalogowal... sleep(2) # wysylanie po prostu wiadomosci do kogos... #conn.send(xmpp.Message("JID kogos do kogo wysylamy","dupa dupa dupa",typ="chat")) # wysylanie wiadomosci do kogos za transportem conn.send(xmpp.Message("numer_GG@gadu-gadu.jabster.pl","dupa dupa dupa",typ="chat"))
zapisz to w pliku z kogowaniem UTF-8
i powodzenia w zabawie :)
mi dla GG działa więc tylko się w SMSy pobaw ;)
Ostatnio edytowany przez Graffi (2008-03-05 17:57:14)
Dzięki Grafii, właśnie o coś takiego mi chodziło! Transport sms na chrome.pl działa pięknie, temat można zamknąć.
Minio napisał(-a):
Tylko po co używać Jabbera do wysyłania SMS, skoro można użyć którejś z aplikacji służących do wysyłania SMS-ów? Sprawdzić jak-to-się-robi w źródłach transportu SMS i na tej podstawie skomponować odpowiednie żądanie POST, które można wysłać chociażby wgetem?
Ekhm, gdybym to potrafił, pewnie bym tak zrobił, jednak zwyczajnie się na tym nie znam, moje możliwości programowania ograniczają się jedynie do rozumienia podstaw pythona i basha:)
azhag napisał(-a):
Kod:
echo blabla | sendxmpp -c '+48509123456@sms.chrome.pl'
Niestety, próbowałem jednak też nie działało, identyczny error.
bo to nie jest JID jako taki tylko coś na transporcie
jako taki adres / serwer sms.chrome.pl nie istnieje, to transport na serwerze chrome.pl do którego trzeba się zalogować tak wogóle...
takie coś nie pójdzie z sendxmpp
Nie używam.