Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak to jest coś w stylu skype. Dokładnie Team Speak:)
Ale ja nie korzystam z żadnego polecenia:) Po prostu mówię do mikrofonu i słyszę swój głos w głośnikach tak po prostu nic nie muszę włączać wystarczy że coś powiem i to samo słyszę;)xD
To mały tescik
arecord -d 10 -f cd -t wav -D hw:0,0 test.wav
lub
arecord -d 10 -f cd -t wav -D hw:0,1 test1.wav
To powinno nagrywac przez 10s twój głos (musisz mowić w tym czasie) do pliku test.wav drugie test1.wav
Zobacz czy się nagrało.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-03-04 20:56:39)
By to h** strzelił:
tomek@debian:~$ arecord -d 10 -f cd -t wav -D hw:0,0 test.wav Recording WAVE 'test.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo Warning: rate is not accurate (requested = 44100Hz, got = 48000Hz) please, try the plug plugin arecord: pcm_read:1349: read error: Błąd wejścia/wyjścia tomek@debian:~$ arecord -d 10 -f cd -t wav -D hw:0,1 test1.wav Recording WAVE 'test1.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo Warning: rate is not accurate (requested = 44100Hz, got = 48000Hz) please, try the plug plugin arecord: pcm_read:1349: read error: Błąd wejścia/wyjścia
A tak
arecord -d 10 -f dat -t wav -D hw:0,0 test.wav
i
arecord -d 10 -f dat -t wav -D hw:0,1 test.wav
I pokaż wersję sterów
cat /proc/asound/version
Póki nie umiesz nagrywac nikt Cię nie uslyszy
te dwa pierwsze polecenia dają takie same błędy jak wcześniej a co do wersji to:
tomek@debian:~$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.16. Compiled on Mar 1 2008 for kernel 2.6.18-5-486.
Sterownik masz najnowszy natomiast alsa-lib i alsa-utils tez sobie skompilowales?
Tak skompilowana i zainstalowana tak jak wszystkie pozostałe komponenty niestety nic to nie dało. Przecież ten mikrofon musi działać hmmmm.....??
weź sobie włącz ten KMix i w zakładce Wejście zaświeć sobie tą czerwoną diodkę pod mikrofonem a zieloną wyłącz i powinno śmigać ;)
kurde nie wiem może coś za bardzo namieszałem w tym wszystkim;/ idzie jakoś zrobić aby przywrócić ustawienia standardowe? takie że tak powiem fabryczne całej ALSY?
Masz jakas skur* tę kartę.
Sprobuj moze pociągnć w tym programie z oss czyli /dev/dsp czy /dev/dsp1 jak tam masz.
No nie stety na Debianie nie udało mi się z tym dość ładu ale zainstalowałem dziś Ubuntu 7.10 i o dziwo wszystko działa bez najmniejszego problemu i bez zdanej zabawy. Dzięki wszystkim za pomoc:)
A to czas najwyższy aby dojść do tego dlaczego na debianie nie działało.
Zacząc trzeba od tego na jakim sterowniku to w łububuntu dziala.
właśnie że sterownik jest ten sam co na debianie co prawda na Debku sam kompilowałem do tej wersji ale dalej nie zadziałało. Może coś ma do tego środowisko graficzne? na Debianie mam KDE a na Ubuntu Gnome:)
witam mam taki problem że nie mogę ustawić swojego mikrofonu zarówno w counter strike jak i w skype. Pod gnome pamiętam z zakładce dzwiek było coś związane z mikrofonem jak cos tam zmieniałem działał ale mam fluxboxa i szkoda mi instalować gnome ;/
arecord -l **** List of CAPTURE Hardware Devices **** card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC883 Analog [ALC883 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC883 Digital [ALC883 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: SB [HDA ATI SB], device 2: ALC883 Analog [ALC883 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
EDIT:
sprawdziłem na liveCD to sie nazywa gnome-sound-recovery ale w repo tego nie widze, niemniej jednak tam chyba jest to samo co w alsamixer?
Ostatnio edytowany przez noobik (2010-01-13 00:24:09)
Mając odpalony alsamixer naciśnij F4 otworzy sie karta z urządzeniami capture.
u góry dałem właśnie z tego screen.
Pokaż
amixer scontents
amixer scontents Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 18 [58%] [-19.50dB] [on] Simple mixer control 'Headphone',0 Capabilities: pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Mono: Front Left: Playback [on] Front Right: Playback [on] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 255 Mono: Front Left: Playback 212 [83%] [-8.60dB] Front Right: Playback 212 [83%] [-8.60dB] Simple mixer control 'Front',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 26 [84%] [-7.50dB] [on] Front Right: Playback 26 [84%] [-7.50dB] [on] Simple mixer control 'Front Mic',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 25 [81%] [3.00dB] [off] Front Right: Playback 25 [81%] [3.00dB] [off] Simple mixer control 'Front Mic Boost',0 Capabilities: volume Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 3 Front Left: 3 [100%] Front Right: 3 [100%] Simple mixer control 'Surround',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 25 [81%] [-9.00dB] [on] Front Right: Playback 25 [81%] [-9.00dB] [on] Simple mixer control 'Center',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 25 [81%] [-9.00dB] [on] Simple mixer control 'LFE',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 26 [84%] [-7.50dB] [on] Simple mixer control 'Line',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 26 [84%] [4.50dB] [off] Front Right: Playback 26 [84%] [4.50dB] [off] Simple mixer control 'CD',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 26 [84%] [4.50dB] [on] Front Right: Playback 26 [84%] [4.50dB] [on] Simple mixer control 'Mic',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 26 [84%] [4.50dB] [off] Front Right: Playback 26 [84%] [4.50dB] [off] Simple mixer control 'Mic Boost',0 Capabilities: volume Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 3 Front Left: 3 [100%] Front Right: 3 [100%] Simple mixer control 'IEC958',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined Playback channels: Mono Capture channels: Mono Mono: Playback [off] Capture [off] Simple mixer control 'IEC958 Default PCM',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'Beep',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 26 [84%] [4.50dB] [off] Front Right: Playback 26 [84%] [4.50dB] [off] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 31 [100%] [34.50dB] [off] Front Right: Capture 31 [100%] [34.50dB] [off] Simple mixer control 'Capture',1 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 31 [100%] [34.50dB] [off] Front Right: Capture 31 [100%] [34.50dB] [off] Simple mixer control 'Channel Mode',0 Capabilities: enum Items: '2ch' '4ch' '6ch' Item0: '2ch' Simple mixer control 'Digital',0 Capabilities: cvolume Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 120 Front Left: Capture 120 [100%] [30.00dB] Front Right: Capture 120 [100%] [30.00dB] Simple mixer control 'Input Source',0 Capabilities: cenum Items: 'Mic' 'Front Mic' 'Line' 'CD' Item0: 'Line' Simple mixer control 'Input Source',1 Capabilities: cenum Items: 'Mic' 'Front Mic' 'Line' 'CD' Item0: 'Line'
Ostatnio edytowany przez noobik (2010-01-13 10:08:22)
Tak na pierwszy rzut oka bez dogłębnej analizy
Front Left: Capture 31 [100%] [34.50dB] [off] Front Right: Capture 31 [100%] [34.50dB] [off]
coś jest wyłaczone.
Simple mixer control 'Input Source',1 Capabilities: cenum Items: 'Mic' 'Front Mic' 'Line' 'CD' Item0: 'Line'
tu byc moze jest źle ustawione źródło przechwytywania.
Front Left: Capture 31 [100%] [34.50dB] [off] Front Right: Capture 31 [100%] [34.50dB] [off]
to nie wiem jak to włączyć wszędzie ustawiłem wszystko na maxa (by nie było na czerwono)... jak to włączyć...źródła przechwytywania sprawdzałem wszystkie mam do wyboru:
-mic
-front mic
-line
-cd
i tyle ;/
EDIT:
testowałem na skype i jak dmuchnę w mikrofon to coś tam słychać, ale jak mowie to praktycznie nie da się usłyszeć. Wszystko ustawione na max.
Ostatnio edytowany przez noobik (2010-01-14 21:58:43)
Składnia do włączania z wiersza poleceń jest mniej więcej taka
amixer set 'Mic' on
Potestuj zaś
arecord -D hw:0,0 -f cd | aplay
Mów do mikrofonu i kombinuj alsamixerem aż usłyszysz się w głośnikach
Po co odkopujesz trupa i za to przepraszasz? ;) Możesz normalnie założyć wątek dotyczący Twojego problemu.
urbinek: u mnie działa. ;)