Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak miałem 768 mb ramu to nie używalem swapa , nawet na gen2, gdy był bardzo potrzebny to "pakowałem" go w katalogu /opt . Teraz mam 4 gb i totalnie olałem , nawet na windzie :)
sp3cu@debian:~$ free -m total used free shared buffers cached Mem: 504 498 5 0 11 326 -/+ buffers/cache: 160 344 Swap: 251 0 251
Odpalony FluxBox, Iceweasel, Deluge, Audacious, Pidgin i PCManFM.
Aplikacje uruchomione już z 2-3godziny, bez zamykania(pomijając PCManFM). Jak dla mnie to bardzo malutko pamięci zużywa, swap oczywiście włączony ale rzadko kiedy z niego korzysta.
A tak przy okazji, na Linuksie maksymalną pamięć jaką widziałem by używał wynosiła 376MB i ~70MBSwap :)
Jeżeli chodzi FF to faktycznie czasami potrafi przymulić, szczególnie jak ma się 10+ zakładek gdzie na 1-2 działa flash.
tbh@PuddleFrog ~ $ cat /proc/sys/vm/swappiness
1
tbh@PuddleFrog ~ $
pewnie macie tam wartość 60, wpiszcie 1 i od razu system zostawi Wam swap, proste...
iwo, standardowo w opcjach plus ~/.mozilla/firefox/... i tam jest katalog o losowej nazwie generowany a w nim ./cache, wywalic z niego zawartosc cala :].
Bodzio, hmmmm ale SWAP sie przydaje jak juz czadman napisal do hibernacji, choc z drugiej storny juz wyczerpuje miejsce na dysku i trzeba bedzie zamienic SWAP na obozowisko plikow :D. System nie bedzie sie plul przy wstawaniu ze nie ma swap?
qluk napisał(-a):
System nie bedzie sie plul przy wstawaniu ze nie ma swap?
nie
TBH napisał(-a):
tbh@PuddleFrog ~ $ cat /proc/sys/vm/swappiness
1
tbh@PuddleFrog ~ $
pewnie macie tam wartość 60, wpiszcie 1 i od razu system zostawi Wam swap, proste...
Faktycznie przyspieszyło to u mnie trochę system.
Dzięki, TBH.
a co do youtuba :P to tez tak mam ze jak odpale krotki film to zrzera do 100% procka i prawie caly ram 512 :P mialem tego dosc pierwsza mysl flash :P no to przesiadka na flash 8 i to samo zmiana przegladarki na opera ten sam flash i to samo :P mialem ochote sprobowac z flashem 7 ale niemoge tego nigdzie znalezc , jak znajde to podziele sie wrazeniami :) ale fakt jest taki ze wku...ia mnie juz ten flash , pomijajac to ze na procku ~1,5 ghz niemorzna ogladnac sobie na fullscreanie filmu z youtuba , bo sie tnie :P jak ktos znajdzie rozwiazanie dla tego problemu to niech da znac :P
aki napisał(-a):
jak ktos znajdzie rozwiazanie dla tego problemu to niech da znac :P
Proste, trzeba wyeliminować słabe ogniwo, czyli... flash. :)
Wystarczy pobrać film, np. za pomocą youtube-dl lub funkcji ytdl (to dla użytkowników grmla lub osób, które wypożyczyły jego konfig zsh), i uruchomić go za pomocą mplayera, vlc, etc.
Nic się nie tnie, można dowolnie skalować, wielokrotnie oglądać bez szarpania łącza. Same plusy.
---
Zresztą, to owa funkcja:
ytdl() { if ! [[ -n "$2" ]] ; then print "Usage: ydtl http://youtube.com/watch?v=.... outputfile.flv">&2 return 1 else wget -O${2} "http://youtube.com/get_video?"${${${"$(wget -o/dev/null -O- "${1}" | grep -e watch_fullscreen)"}##*watch_fullscreen\?}%%\&fs=*} fi }
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-03-04 12:38:24)
Zmieniłem edycja → preferencje → domyślne otwieranie → flash na Totem (nie wiem jak dojść do pliku mplayera.
Otwieram znów sobie FF wchodzę na http://www.youtube.com/watch?v=0_HB0FZc40w&feature=bz302 no i mam w trakcie odtwarzania 66%, bo zakończeniu 50%. Do niczego.
aki, a jakie masz drivery grafy? Bo ja otwieram 5 okienek z youtube na full i nie tnie mi nic :/ Predzej stawiam na jakis syfny sposob wyswietlania przez flash'a. Podobnie w sumie jak obsluga dźwięku gdzie musi miec karte na wylączność :/.
Ide szukac konfigów tej wtyczki flashowej.
Według pewnego informatyka pod psełdonimem
bodzip (heeee) (jedziemy na Hel)
zastowałem jego metode w/w temaćie bez swapa powiem tak jest o wiele lepiej
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2008-03-04 21:03:39)
ja do pobierania filmow z youtuba uzywam wtyczki do ff fast video download w wersji 1.3.1.4 i hakt otwiera filmy i nic nieszarpie nawet na fullscrenie , ale chodzi o to ze czest dostaje linki do filmikow i che je ogladnac a nie pobierac :P za kazdym razem :)morez da rade jakos to obejsc , dzisiaj nieide do pracy to poszukam jakiegos rozwiazania :P
edit /// a swapa tez niemam :P
Ostatnio edytowany przez aki (2008-03-05 10:19:10)
A ja powiem tak.
Zmniejszenie swappiness do 1 i odpięciu swapu faktycznie skutkuje przyspieszeniem kompa.
Ale wszystko ładnie jak komp chodzi sobie "lekko" jak obciąży się go w 100% to zaczyna mulić.
Dziś kompilowałem jajo dzieci oglądały film i jeszcze kilka programów było w tle uruchomionych to kursor juz za myszą nie nadążał.
Po podpięciu swapu i przestawieniu tego parametru na 20 juz to zjawisko nie występowało.
jeszcze a propos ytdl -- przekształciłem tę funkcję nieco, teraz mplayer odtwarza bezpośrednio stream z YT, dokłądnie jak to robi flashowa aplikacja w przeglądarce :)
ytwatch() { if ! [[ -n "$1" ]] ; then print "Usage: ytwatch http://(www.)youtube.com/watch?v=.... ">&2 return 1 else mplayer "http://youtube.com/get_video?"${${${"$(wget -o/dev/null -O- "${1}" | grep -e watch_fullscreen)"}##*watch_fullscreen\?}%%\&f$=*} fi }
Ryszard, widze znajmy pdf otwarty ;>
Hmm ja tam lece obecnie bez swapa i nie udalo mi sie zaplenic wiecej niz 880mega pamieci czyli nawet 1/4 wiec jest good :P
Dzisiaj całego swapa zapełniłem i jeden giga ramu: jak xulrunner-1.9 ( bo najnowsza java z paczki wymaga a w sidzie nie ma) się linkował. Trza zbierać na nowego kompa.
Mam pytanie. Może głupie ale zawsze :) Jak zmienić wartość w pliku /proc/sys/vm/swappiness z 60 na np 20? Jeżeli normalnie podczas uruchomionego systemu odpalę go w Vim'ie to przy próbie zapisu dostaję komunikat o błędzie:
/proc/sys/vm/swappiness E667: Fsync faild
Odpalić system w trybie single-user czy z jakiegoś live'a? Dzięki za pomoc
P.S
1GB RAM, 512MB swap i swapa zżera mi maks po 1-2MB pod warunkiem że komp chodzi baaaaardzo długo (a potrafi chodzić tydzień bez resetu :D) Pamięć średnio w 50-70% wykorzystywana ale mam non stop otwartego IceWeasel'a z 3-4 zakładkami, kadu, skype, amarok, KDE i kilka innych głupot ;)
winnetou napisał(-a):
Mam pytanie. Może głupie ale zawsze :) Jak zmienić wartość w pliku /proc/sys/vm/swappiness z 60 na np 20?
za pomocą echo (spod roota oczywiście)
echo 20 > /proc/sys/vm/swappiness
Albo na stałe: dopisać
vm.swappiness=wartosc_liczbowa
do /etc/sysctl.conf.
dziękuję za szybką reakcję ;)