Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Zainstalowałem właśnie Debiana uruchomiłem startx
i wywala mi błąd z dzwiękiem pewnie trza go zainstalować /
tylko jak...
Debian to mój pierwszy Linux i za bardzo nie wiem o co chodzi jak ktoś mógłby to w łatwy sposób wytłumaczyć to byłbym wdzięczny

Moderator

elektryk dyżurny

spróbuj tak:
zaloguj się jako root na konsoli i wydaj polecenie:
modprobe cmpci

Użytkownik

modprobe cmpci
nic nie daje pisze że can't open...
przy uruchamianiu startx jak sie ładuje wyskakuje mi
Sound server information message Error while initializing the sound driver: device /dev/dsp can't be open (No such device)
Od zainstalowania Debiana i konfiguracji mniejwięcej X nic nie instalowałem, żadnych starowników... Teraz poszukałem na google i ze strony
http://ftp.tpnet.pl/vol/d1/sterowniki/dzwiek/c-media/CMI8x38/Linux/
ściągnełem i rozpakowałem na dysk sterowniki c-media CMI8x38 Linux...
Tylko jak to teraz zainstalować i czy wogole pójdą na Debianie ?[/url]

Użytkownik

modprobe cmpci
nic nie daje pisze że can't open...
przy uruchamianiu startx jak sie ładuje wyskakuje mi
Sound server information message Error while initializing the sound driver: device /dev/dsp can't be open (No such device)
Od zainstalowania Debiana i konfiguracji mniejwięcej X nic nie instalowałem, żadnych starowników... Teraz poszukałem na google i ze strony
ściągnełem i rozpakowałem na dysk sterowniki c-media CMI8x38 Linux...
Tylko jak to teraz zainstalować i czy wogole pójdą na Debianie ?

Ojciec Założyciel
no bo właśnie to jest Woody .....jeszcze
jako root wpisz:
addgroup user audio (zamiast user wpisz co masz)

Użytkownik

dobra zrobiłem jak pisałeś czyli
addgroup user audio
Coś tam pisało że dodało Audio i Done...
ale dzwięku jak nie było tak nie ma ;/

Ojciec Założyciel
bedzie po restarcie

Użytkownik

I nie ma ;/
Nie no jak pisałem najpierw musze zainstalować stery a potem robić to co piszecie...
Potrzebuje jakiegoś krótkiego poradnika instalacji strowników w Debianie... bo nawet nie wiem jak to sie robi
Stery do C-Medii pobrałem z
i rozpakowałem do /
no i nie wiem co teraz z tym mam zrobić ??

Administrator

Bierzesz jądro 2.6, doinstalowujesz paczki z alsą, odpalasz alsaconfig. On wykrywa sprzęt i ładuje odpowiednie moduly, i dźwięk powinien działać, jeśli nei słychać to ożesz mieć wyciszone, wtedy korzystasz z alsamixer. Sam mam c-media ac97 zintegrowaną na płycie głównej i działa.

Użytkownik

Ta alsa to na jakiejś płycie z Debianem jest czy musze ściągnąć ?

Członek DUG

Użytkownik

ehh no podaczas instalacji nie chciało mi sie wpychać wszytskich 7 płyt po koleji i nie mam wszystkich tych paczek, tylko chyba z CD1...
Jakby ktoś wiedział na której to płycie
albo jak zrobić update dselect żeby jeszcze raz mógł powkładać płytki do CD

Członek DUG

Użytkownik

No zrobiłem tak i wkładałem płytki potem
apt-get install alsa
i pisze że nie ma ;/
Nie wiem, zobacze może jeszcze coś pomyśle ... nd tym

Członek DUG

Użytkownik

nie ma czegos takiego ze nie ma ;P musi dac jakis komunikat =P To nei widows - tu nie ma komunikatow w stylu - nie dziala bo nie =P
Dlatego właśnie zainstalowałem Debiana, ale na początku to twardy orzech do zgryzienia ;/
a po
apt-get install alsa
wyskakuje takie coś
Reading Package List... Done Building Dependency Tree... Done E: Couldn't find package alsa
lipa tym bardziej że po
apt-setup
i włożeniu wszytskich płytek wcale nie mam więcej tych paczek ;/
Coś dziwnego... Mam też zainstalowane 2 uszkodzone, nie działające paczki... Ten od modemu bo niby nie ten kernel i jakaś jeszcze może to przez to nie chce sie instalować??
Zresztą jak chce coś instalnąć i daje select zaznaczam coś jakąś paczke i później daje install to nie pojawia sie nic że mam włożyć CD tylko wcisnąć Enter a i tak sie nie instaluje...
No ale już z
apt-get install
idzie dziwna sprawa

Członek DUG

matka przelozona

Użytkownik

Oj chyba czegoś nie jarze co ja mam updatować tym
apt-get update
??

Członek DUG

Użytkownik

no wpisałem jako root
apt-get update
Zrobił sie update paczek i nic... dalej nie ma tam alsy
Jak ktoś wie skąd to można sciągnać pod C-Medie to byłbym wdzięczy, bo jak wchodze na strone alsy i zaznaczam swoją karte to tam mi pisze żemym sciągnał cmpci ale to raczej nie dla debiana jest ;/

Członek DUG
chyba szybciej bedzie jak wparujesz na http://packages.debian.org i z tamtąd sciągniesz se ALSA ;)
>edit
hmmm a moze to powinno byc
apt-get install alsa-base
sorrki za klopot ;D

Użytkownik

A wiesz że mi sie też tak wydaje, ehh teraz przeszukałem Cd i są tu jakieś Alsy kilka to dam wszytskie i może coś z tego bedzie
Dobra instalnełem najpierw alsa-base a potem alsaconf no i jakoś poszło
Potem włanczam
alsaconf
No i masaqre mam co ja mam za karte wybrać ?? wogóle / dobra wybrałem jaką taką zwyczajną chyba, no niestety nie ma tam nigdzie C-Media ;/
i po tym jak ją skonfigurowałem pisze mi
No ALSA driver installed Strating ALSA sound driver (version none) modeprobe: Can't locate module snd failed. Setting the PCM Volumne 100% and Master output Volumne 50% No ALSA driver installed Could not initialize the mixer, the card was probably not detected correctly
No i co ja mam z tym zrobić nie wiem może jeszcze ściągnać alsa-driver ?? A może tylko poprawnie skofigurować karte ??

Członek DUG