Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam co jest potrzebne do prawidłowego odtwarzania filmów np. na youtube? Niektóre filmy się nie uruchamiają inne się uruchamiają, niektóre chodzą jakoś ociężale. Testuję siduxa. Pozdrawiam.
Potrzebna jest wyłącznie wtyczka flashowa. I powinno działać zawsze. A że ociężale — cóż, flash na Linuksa nie jest specjalnie udany.
Osobiście filmy ściągam na dysk (do /tmp, a jak szczególnie ciekawy to przenoszę do "stałego" katalogu) i oglądam za pomocą mplayera — dzięki czemu nie muli. Wcześniej do ściągania używałem pythonowego youtube-dl (jest w repo), obecnie funkcji ytdl z grmlowego konfiga zsh.
a która to wtyczka? Bo flash działa a film to niekażdy aczkolwiek głos jest zawsze. Dodam że np.w innych przeglądarkach jest w porządku....
Ostatnio edytowany przez worph (2008-02-28 17:13:53)
proszę:) na DUG'U jest wszystko:D http://dug.net.pl/faq/faq-2-76-Bardzo_szybka_instalacja_flasha.php
hmmm super, ale ja to chyba mam nawet nowszą wersję flashplayera bo 9.0, i nawet ładnie chodzi, tylko jakoś tak nieprzewidywalnie pod konquerorem bo nie wszyskie filmy odtwarza i w dodatku ma to miejsce tylko w przeglądarce konqueror. Pod ubuntu konqueror zachowywał się tak samo.
daj moze linka do jakiegos filmiku co ma problemy ...
w sumie to jest ich dużo i szukać nie trzeba długo http://pl.youtube.com/watch?v=ETE0uo1ChEQ
Player się nie uruchamia i zamiast playera jest biały kwadrat, dzwięk jest.
Ostatnio edytowany przez worph (2008-02-28 18:18:59)
u mnie chodzi bez problemu ... skoro problem jest tylko z konquerorem ... sprawdz moze z jakiej wtyczki kozysta konqueror (czy na pewno z tego samego flasha co inne przegladarki)
wyczytałem gdzieś że musi być zainstalowany kmplayer kmplayer-plugins które miałem wcześniej zainstalowane i mplayer który zainstalowałem. No i nic, dalej nie działa :( naprawdę nikt nie korzysta z konquerora?
Mi działa.
Też mam zainstalowanego kmplayer-plugins i nie jest on czytany przez konquerora.
Zainstaluj mozilla-mplayer, potem Ustawienia -> konfiguracja: Konqueror -> wtyczki -> znajdź nowe wtyczki
ma śmigać
U mnie też nie działa...
niestety zadziałało połowicznie, najpierw zainstalowałem klash, później odinstalowałem i ponownie wgrałem kmplayera oraz mozilla-mplayer. Zadziałało lecz po restarcie komputera znowu biały kwadrat i brak obrazu :(
EDIT: odkryłem że czasami załącza czasami nie nie ma reguły który to film
Ostatnio edytowany przez worph (2008-02-28 20:13:45)
Ja ostatnio miałem problemy z flashem na Iceweaselu, zmieniłem na Mozillę Firefox i zero problemów ;)
karolp1993 napisał(-a):
Ja ostatnio miałem problemy z flashem na Iceweaselu, zmieniłem na Mozillę Firefox i zero problemów ;)
eee, nie ma mozilla-firefox w Lennym, chyba że masz Etcha
Bodzio napisał(-a):
eee, nie ma mozilla-firefox w Lennym, chyba że masz Etcha
Albo zainstalowal se stronki FF.
Apropo flasha to problem moze być z wersją wtyczki.
Gzieś czytałem że ta najnowsza ma problemy z operą i konquerorem.
Konquerora nie mam ale sprawdzilem i ww link działa u mnie nawet na operze.
Ale mam wtyczkę ciut starszą.Dokładnie 9.0r31.
Pozdrawiam
Tez zainstalowalem sobie niedawno - jakies 3 tygodnie temu czystego Firefoxa ze stronki. nie wiem czemu, ale od czasu kiedy zagościł u mnie to jakoś tylko z niego korzystam. Co do tematu to raczej sie nie wypowiem bo u mnie konqueror służy tylko i wyłącznie do przeglądania plików....
*
Zainstaluj paczkę flashplugin-nonfree
*
Uwaga: Konqueror nie wykryje automatycznie Flasha. Czynności, które musisz wykonać:
*
W pasku menu konqueror'a, kliknij "Settings" (next to Help) > "Configure Konqueror" ("Ustawienia" (obok Pomocy)) > "Konfiguracja Konqueror)
*
Scroll down the side to plugins
lub śćiągnij najnowszy fleśik
*
Kliknij "Scan for new plugins" ("Szukaj nowych wtyczek")
*
Flash powinien teraz współgrać z konqueror'em.
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2008-02-28 21:39:52)
eh, Ryszardzie wiem, wiem, tylko ta wtyczka cośnie chce działać pod konqueror prawidłowo. Czy ktoś instalował starszą wersję lub udało się uruchomić zamiast wtyczki kmplayera któremu udałoby się by przeczytać swf itp. Co ciekawe problem ten występuje też na kubuntu czyli tam jest chyba nowsza wersja konquerora.
EDIT: próbowałem odpalić wdłg http://mikearthur.co.uk/2007/12/30/konqueror-with-l … -flash-howto/
ale nie buforuje i nie odtwarza
Ostatnio edytowany przez worph (2008-02-28 22:05:16)
wtyczki (k)mplayer'owe nie sa konieczne ... dziala bez problemu z nastepujacymi wersjami pakietow:
$ dpkg -l 'konquer*' 'flash*' Wybór=U=Nieznany/I=Instalacja/R=Usunięcie/P=Wyczyszczenie/H=Zatrzymanie | Stan=N=Brak/I=Zainst./C=Skonfig./U=Rozpakowany/F=Nieskonfig./H=Wpół-zainst. |/ Błędy?=(brak)/H=Wstrzym./R=Do przeinst./X=Obydwa (Stan,Błędy:wielk.lit.=źle) ||/ Nazwa Wersja Opis +++-================-================-================================================ ii flashplayer-mozi 9.0.48.0-0.2 Macromedia Flash Player un flashplugin <brak> (brak dostępnego opisu) pn flashplugin-nonf <brak> (brak dostępnego opisu) ii konqueror 4:3.5.8.dfsg.1-2 KDE's advanced file manager, web browser and doc ii konqueror-nsplug 4:3.5.8.dfsg.1-2 Netscape plugin support for Konqueror pn konqueror-plugin <brak> (brak dostępnego opisu)
paczka flashplayer-mozilla z debian-multimedia.org