Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
mam postfixa z spamassassin ,ale chce wprowadzic w postfix lub procmail'u blackliste po której mail od nadawcy znajdującego sie w bazie bedzie odbijany (serwer odmuwi przyjęcia) lub zostanie usunięty
co prawda spamassassin oznacza listy jako SPAM ,ale trafiają sie pojedyncze sztuki waznych listow i nie mogę sobie pozwolic na ich usuwanie za pomocą procmail
ma ktos na to sposób
pozdrawiam
Czarna lista serwerów
Jeśli posiadamy czarną listę serwerów, przez którą przechodzi spam, można zastosować następującą regułkę:
:0 * ? formail -x"Received:" | egrep -is -f blacklist spam
Regułka testuje pola Received w nagłówku wiadomości na obecność ciągów zawartych w pliku blacklist oraz kieruje podejrzane listy do pliku spam.
Czarna lista nadawców
Analogicznie do poprzedniego przykładu można prowadzić czarną listę nadawców następującą regułką:
:0 * ? formail -x"From" -x"From:" -x"Sender:" \ -x"Reply-To:" -x"Return-Path:" -x"To:" \ | egrep -is -f blacklist spam
I jak zawsze polecam tez stronę: http://lemat.priv.pl/index.php?m=page&pg_id=90
HunteR napisał(-a):
Czarna lista nadawców
Analogicznie do poprzedniego przykładu można prowadzić czarną listę nadawców następującą regułką:Kod:
:0 * ? formail -x"From" -x"From:" -x"Sender:" \ -x"Reply-To:" -x"Return-Path:" -x"To:" \ | egrep -is -f blacklist spamI jak zawsze polecam tez stronę: http://lemat.priv.pl/index.php?m=page&pg_id=90
tak czytałem ,ale mam pytanko małe czy lista w powyzszym przykladnie powinna zawierać adres serwera ,czy adres mail np asas@spam.com ??
bo w zaden sposób przystko przepuszcza :(
Co do tego procmaila to powinieneś podać adres mail bo procmail analizuje nagłówki mail.
Poniżej podaje sprawdzony sposób bez użycia porcmaila:
do pliku /etc/postfix/main.cf dodaj
# Restrykcje - Sprawdzanie poczty na podstawie adresu odbiorcy listu (MAIL FROM): smtpd_sender_restrictions = hash:/etc/postfix/sender_checks, permit_sasl_authenticated, reject_unknown_sender_domain, reject_non_fqdn_sender, reject_unknown_address
Najważniejsza jest ta linia hash:/etc/postfix/sender_checks,
w tym pliku trzymasz adresy których nie lubisz;)
przykład pliku:
test@op.pl REJECT a idz w pizdu gmail.com REJECT a idz w pizdu
potem generujesz plik .db poleceniem
postmap /etc/postfix/sender_checks
i restart postfixa.
Daj znać czy działa.
oczywiscie działa ,dzieki :))