Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Witam,
otóż mam pewien program, który działa mi pod Windą.. wyczytałem TUTAJ, że do zbudowania paczki wypada mieć źródełka. Skąd je zatem wziąć skoro aplikacja nie jest dedykowana pod Linuxa ? Odpalenie pliku wykonywalnego *.exe pod Wine mi pozostaje ?
pzdr.

unknown
http://dug.net.pl/faq/faq-6-94-Budowanie_prostych_debow.php
Według tego przepisu zbudujesz pakiet nie mając źródeł.
Jak chcesz dorwać kod programu to napisz do producenta, deva o udostępnienie ale jeśli to jest Photoshop to marne szanse :)

Admin łajza

Pierwsze słyszę, żeby program windowsowy pod wine wrzucać do deba. Zainstaluj po prostu exeka spod wine'a.

Użytkownik

Zajrzę zaraz na link, który mi podałeś. A tymczasem mam problem ze zbudowaniem paczki dla ekg2. Postępowałem wedle przepisu TEGO i w momencie
b. czas start!
No to odpalamy konsol? w katalogu ze źródełkami i:
dh_make -e twoj_adres@e_mail -f ../program-wersja.tar.gz
( oczywiście zmieć co trzeba: czyli twoj_adres... na twój adres e-mail ;-) i program-wersja.tar.gz na prawdziwą nazwę twego programu).
Na pytanie jaki pakiet chcemy otrzymać wklepujemy s
I juz mamy wszystko, co jest potrzebne do zrobienia pakietu, ale warto choć jeszcze jedna rzecz zrobić
Czyli wydaniu polecenia:
kondzio@linux:~/ekg2$ dh_make -e kondzio14@gmail.com -f ~/ekg2/ekg2-0.1.1.tar.gz
Otrzymuję komunikat:
The directory name must be <package>-<version> for dh_make to work!
I cannot understand the directory name or you have an invalid directory name!
Your current directory is /home/kondzio/ekg2, perhaps you could try going to
directory where the sources are?
Please note that this change is necessary ONLY during the initial
Debianization with dh_make. When building the package, dpkg-source
will gracefully handle almost any upstream tarball.

Admin łajza

rozpakuj ekg2-0.1.1.tar.gz do katalogu ekg2-0.1.1 (czyli domyślnej nazwy po rozpakowaniu), przejdź do niego i w nim wydaj to polecenie

Użytkownik

Zrobiłem paczkę dla EKG2, wrzuciłem do lokalnego repo, zainstalowałem, lecz niestety przy próbie uruchomienia:
kondzio@linux:~$ ekg2
dostaję komunikat:
No UI-PLUGIN!
Szukałem na google, ale zwykle nikt z pytających nie uzyskał odpowiedzi na to zapytanie. W czym błąd?

Moderator Mamut
wyglada tak jakby skrtypt configure wygenerowal konfiguracje dla kompilacji bez budowania modulu interfejsu uzytkownika - albo zabraklo mu jakis bibliotek albo opcji ...

Piwo DUG

Czy znasz opcje szukajka ????
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=9025

Użytkownik

Ryszard napisał(-a):
Czy znasz opcje szukajka ????
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=9025
Nie zagłębiałem się w treść tego linka, szukałem tego pluginu, o którym mowa w repo, ale to zdało się na nic... Jednak po zainstalowaniu:
- libncurses5-dev,
- python-dev,
- libgnutls-dev,
- libsqlite3-dev,
- libgadu-dev,
- libssl-dev
i stworzeniu jeszcze raz paczki, problem ustąpił.
pzdr.

Admin łajza

czyli skompilowałeś sobie ekg2 bez interejsu :)

Green Reaper

kondzio14 napisał(-a):
Jednak po zainstalowaniu:
- libncurses5-dev,
- python-dev,
- libgnutls-dev,
- libsqlite3-dev,
- libgadu-dev,
- libssl-dev
i stworzeniu jeszcze raz paczki, problem ustąpił.
pzdr.
Na przyszłość:
auto-apt run ./configure --prefix=/usr
Przydatny automat do pobierania zależności wymagających do skompilowania programu.