Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam, mam mały problem. buduje siec i nie wiem jak to zbytnio zrobić, bo u mnie bedzie stac mocny
komputer (chodzi bardzo głośno) z natem, firewallem, koncentratorem pppoe, no i oczywiście podziałem
pasma, ja mieszkam w dolinie w której praktycznie nic nie widac, a mam klienta na górce z której mam
widok całą miejscowość i u niego chce postawić drugi serwerek (ma on być cichy i praktycznie
niezauważalny), dysponuje na razie compaq pII200 i 128MB ram.
Topologia mojej sieci wygląda następująco:
eth1(ap3) --- klienci
ja klient wlan0(ap4) --- klienci
(internet)eth0<--->eth1(ap1) <<<radio>>> (ap2)eth0<-------->wlan1(ap5) --- klienci
s1 s2 wlan2(ap6) --- klienci
Wiem ze interfejsy eth1,wlan0,wlan1,wlan2 na serwerze 2 (s2) mogę sobie zbridżować, chodzi mi o to aby
serwer s2 był całkowicie przeźroczysty, bo klase którą założe na eth1 na s1 aby wszyscy klienci
należeli do niej. s2 jest bardzo słaby i nie mogę tam postawić firewala, podziału pasma, no
i koncentratora, muszę to zrealizować na s1, s1 jest to głośnym serwerem i prądożerczym, dlatego nie
mogę postawić go w miejsce s2, macie jakiś pomysł jak to zrealizować, jak zrobić aby s2 był
przeźroczysty a klienci należeli do klasy adresowej ustalonej na s1 na eth1?
jak zrobie bridge na s2 ze wszystkich interfejsów (eth0,eth1,wlan0,wlan1,wlan2) to osiągne
zamierzony cel?
pozdrawiam
---edit---
ok odpowiedz juz znam, muszę zbridżować wszystkie interfejsy na s2
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2008-02-08 11:50:06)
a tak jeszcze wracając do tematu, jak zrobie tego bridge na s2 z wszystkich interfejsów, to czy np klient podpięty do ap5 chcac wejsc na www.google.pl zostanie automatycznie przekierowany na s2,eth0 i dalej do bramy czy na s2 muszę zrobić jakieś przekierowanie czy coś w tym stylu?
to zalezy od konfiguracji bridge'a - moze robic za hub (przekazuje wszystko wszystkim), switch (uczy sie adresow mac), zarzadzalny switch (mozna mu okreslic ze na danym porcie tylko dane adresy mac)
zamiac bridga muglbys tez uzyc routingu (na prywatnych klasach IP), ale wtedy moga byc problemy z pppoe
IMHO taki compaq (w dodatku z spora licza nadajnikow wifi) tez zezre nie malo pradu ...
jak robie bridge z interfejsów wlan(chodzą jako ap) i lan(do nich również są podpięte ap) to najpierw muszę interfejsy wlan ustawić jako ap a później a później ze wszystkiego robie bridge i ustawiam jego adres, czy moge najpierw zrobić bridge a później wlan-y ustawiać jako ap?
@bercik jak ustawić bridge jako switcha a nie huba?
pozdro
opcje czasu skladowania danych o mac'ach w brctl (setageingtime, setgcint)
na s1 mam odpalony serwer pppoe (przydziela on ip z klasy 10.0.0.0/16), jak zbridguje wszystkie interfejsy na s2 to wtedy musze połączyś się za pomocą ppp do s1 przez zbridgowany interfejs?? jak mam to zrobić? bo zbytnio nie kumam, jak zbridguje wszystkie interfejsy na s2 to może z palca przydzielic mu ip i maske, mój skrypt wygląda narazie tak
ifconfig br0 down brctl delif br0 eth0 brctl delif br0 eth1 brctl delif br0 ath0 brctl delif br0 ath1 brctl delif br0 ath2 brctl delbr br0 ifconfig eth0 down ifconfig eth1 down ifconfig ath0 down ifconfig ath1 down ifconfig ath2 down wlanconfig ath0 destroy wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode ap iwconfig ath0 essid "siec0" channel 2 wlanconfig ath1 destroy wlanconfig ath1 create wlandev wifi1 wlanmode ap iwconfig ath1 essid "siec1" channel 6 wlanconfig ath2 destroy wlanconfig ath2 create wlandev wifi2 wlanmode ap iwconfig ath2 essid "siec2" channel 10 ifconfig eth0 0.0.0.0 up ifconfig eth1 0.0.0.0 up ifconfig ath0 0.0.0.0 up ifconfig ath1 0.0.0.0 up ifconfig ath2 0.0.0.0 up brctl addbr br0 brctl addif br0 eth0 brctl addif br0 eth1 brctl addif br0 ath0 brctl addif br0 ath1 brctl addif br0 ath2 ifconfig br0 up
co dalej??
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2008-02-14 21:13:01)
w zasadzie nie musisz mu przypisywac IP ... ale zeby miec zdalna wladze nad maszyna to przypisz mu cos z palca ... moze byc nawet z innej podsieci niz ta dla ludkow ...
ale u mnie jest na bramce pppoe i z palca jak mu przypisze to nie bedzie działać a jak połącze sie za pomocą ppp to tworzy sie nowy interfejs pppx który nie jest częścią bridge... jakieś propozycje??