Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam problem... Zainstalowałem dopiero Debiana etch równolegle z windowsem. Na debianie nie mogę na razie mieć internetu więc ściągam pakiety na windowsie i instaluję na debianie. Problem polega na tym, że mam 2 pakiety: np. pakiet1 i pakiet2. Pakiet1 jest zależny od pakietu2, a pakiet2 od tego pierwszego. Jak to zainstalować? Przez internet to się robi automatycznie, ale nie wiem jak z dysku...
Pytanie brzmi: Jak to zrobić?
dpkg -i pakiet1.deb pakiet2.deb
nie wystarczy?
a jakby co możesz zrobić lokalne repozytorium, dokładny opis znajdziesz w naszym FAQ
np w sources list zapodaj tak
deb cdrom i nazwa i lecisz z płyty cdrom lub dvd
jeśli raczej używasz napędu CD-ROM do instalowania pakietów lub automatycznego uaktualniania Twojego systemu przy pomocy APT-a, to możesz go umieścić w pliku sources.list. Aby to zrobić, możesz użyć programu apt-cdrom w poniższy sposób:
# apt-cdrom add
z umieszczoną w napędzie CD-ROM płytą z pakietami Debiana. Polecenie te zamontuje napęd i poszuka na płycie informacji na temat pakietów. Jeśli konfiguracja Twojego CD-ROM-u jest trochę nietypowa, możesz także użyć następujących opcji:
-h - Pomoc ekranowa do programu
-d katalog - Katalog, w którym montowany jest CD-ROM
-r - Zmiana nazwy rozpoznanego CD-ROM-u
-m - Bez montowania
-f - Tryb szybki, bez sprawdzania plików z pakietami
-a - Tryb dokładnego przeszukiwania
Na przykład:
# apt-cdrom -d /home/ala/mojcdrom add
Możesz także zidentyfikować swój CD-ROM, bez dodawania go do listy:
# apt-cdrom ident
Zwróć uwagę, że ten program będzie działał tylko wtedy, gdy Twój CD-ROM jest właściwie skonfigurowany w systemowym pliku /etc/fstab.
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2008-02-11 18:56:37)
# apt-get install dpkg-dev # dpkg-scanpackages /usr/local/debian /dev/null | gzip - > /usr/local/debian/Packages.gz # echo "deb file:/usr/local/debian ./" >> /etc/apt/sources.list
/usr/local/debian ==> tu są pobrane przez Ciebie pakiety
przyklad pochodzi z Debian Reference - polecam przeczytać
PS. Napisz na czym polega brak dostępu do netu z Debiana "co wiele głów to nie jedna" ;-)
Strony: 1