Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Kupiłem nowego kompa z Vistą Home Premium. Płyta główna to Asus
M2N-VM DVI, a napęd to LG GH20NS10 na SATA. Prosiłem, żeby w sklepie
systemu nie instalowali [ale oczywiście go kupiłem - oryginalny] bo sam
to zrobię.
W toku instalacji pojawia się komunikat:
"Brak wymaganego sterownika urządzenia stacji dysków CD/DVD". Pytanie: o jaki sterownik może chodzić: do napędu DVD??? Czy do napędów w ogóle są sterowniki? Na stronie LG znalazłem jakis firmware, ale to chyba nie to samo, co sterownik. Bardzo proszę o podpowiedź w tej sprawie, bo utknąłem na samym początku instalacji.
Pozdrawiam
Na tej płycie, pomimo napisu na pudełku "Vista ready" musisz (musisz, bo później też utkniesz) uaktualnić BIOS... Być może to wystarczy.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-02-12 08:35:50)
Hmmm... Ja nie mam stacji dyskietek! :-(
Skąd ta wiadomość, że utknę - masz z tym osobiste doświadczenie? [nie pytam złośliwie, ale update BIOS-u to poważna sprawa]
Na forum MS podpowiadają, że może chodzić o kontroler dysku twardego - może wystarczy nagrać na pednrive najnowszy sterownik do płyty, zawierający m. in. sterowniki do dysków twardych i odpalić?
help...
bios w dzisiejszych czasach uaktualnia sie z pendrive`a. Nie jest to żadna poważna sprawa, służy to jedynie (głównie) poprawieniu kompatybilności sprzętu, a niekiedy jego uruchomieniu. Tak, miałem wątpliwą przyjemność instalowania Visty na tej płycie, napęd też miałem SATA i po pierwszym reboocie w terkcie instalacji miałem czarny ekran. Nie pomogła podmiana płyty ani napędu, ani nośnika - pomógł upgrade BIOSu.
może wystarczy nagrać na pednrive najnowszy sterownik do płyty, zawierający m. in. sterowniki do dysków twardych i odpalić?
Nie, bo VISTA obsługuje w pełni AHCI i żaden sterownik nic tu nie wskóra, a już w szczególności żaden sterownik na pendrivie.
Aaaa i wyłącz Cool&Quiet`a w BIOSie, chyba, że w najnowszym już to poprawili.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-02-12 09:09:03)
Problem pochodził od zepsutego napędu LG. Dzisiaj odbieram kompa z serwisu :D
Napęd LG nie był zepsuty - był niekompatybilny z płytą Asusa. Do tego twardy dysk miał badsectory - ogólnie 3 wizyty w serwisie i 2 tygodnie w plecy - ale teraz wszystko działa ;-)