Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem sobie specjalnie na oddzielnej partycji Debiana Sid/experimental i wszystko niby ładnie, miło, ale:
1. jak zmusić Kopete do działania?Owszem, okienko się pojawia, ale nie łączy się z siecią gg ani z jabbera. I jak wyłączyć bez killowania.
2. Na /dev/jarzebski widziałem amaroka 2 jak działa. Spaczkowałem sobie amaroka 1.0 ( nie ma w repo jeszcze) i kicha: nie potrafi przeskanować kolekcji, jako moduł mam phonon i xine, ale w konfiguracji nie można zmienić niczego. Ogólnie, to jakby ktoś gui zrobił i zapomniał kodu napisać.
Jakie są Wasze wrażenia?
Zaleta za to wielka dla miłośników efektów a'la beryl. Takie sosik można wyklikać. Jeszcze tak łatwo nie było. Owszem, owszem. na razie ubogo, ale pożyjemy, zobaczymy.
Moje KDE 4 leży sobie grzecznie obok KDE 3 skompilowane według tego tutka http://dug.net.pl/faq/index.php?kat=7&id=244 i czeka aż będzie bardziej używalne. Co do Amarok 2 to tutaj opisałem moje wrażenia. Dawno to było może się poprawiło, ogólnie jestem zawiedziony ;)
To wrzuć do .bashrc
export YACC='byacc -d' export QTDIR=/path/to/qt-copy export KDEDIR=/path/to/kde4 export KDEDIRS=$KDEDIR export DBUSDIR=/usr export PKG_CONFIG_PATH=$DBUSDIR/lib/pkgconfig:$PKG_CONFIG_PATH export PATH=$QTDIR/bin:$KDEDIR/bin:$PATH export LD_LIBRARY_PATH=$QTDIR/lib:$KDEDIR/lib:$LD_LIBRARY_PATH eval `PATH=$DBUSDIR/bin $DBUSDIR/bin/dbus-launch --auto-syntax`
svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/extragear/multimedia/amarok cd amarok mkdir amarok-build cd amarok-build cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=$KDEDIR -DCMAKE_BUILD_TYPE=debugfull ../../amarok && make VERBOSE=1 && make install
http://amarok.kde.org/wiki/2.0_Development_HowTo tu jest full przepis. Doinstaluj -dev potrzebnych pakietów i pamęcz procesor a poźniej opisz wrażenia :)
Czy działał? Działał oprócz wspomnianych przeze mnie rzeczy. Nie wiem jak jest teraz, powinno być lepiej :)
Ostatnio edytowany przez bns (2008-02-11 19:02:47)
ze zródeł mozna wywaołać przez
auto-apt run ./configure
./configure opdada, bo to na cmake. Ja se źródła zubuntowane pobrałem. I je zdebianowałem. Ale bezskutecznie. Przetestuje.
////
Taki offtop:
za konfigurację Debiana dzisiaj dostałem 512 mega ramu. Kurka. 30 minut roboty.