Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich mam take male pytanko jakiego potrzebuje linuxa (debiana) sciagnac by muc go zainstalowac na moim laptopie jest to hp compaq 6710s
Technologia mobilna Intel Centrino Duo
Procesor Intel Core 2 Duo
Model procesora Core2 Duo T5470 (1,60 GHz, 2MB cache)
Przekątna ekranu LCD 15,4 in
Nominalna rozdzielczość LCD 1280 x 800 px
Typ ekranu Błyszczący (glare)
Wielkość pamięci RAM 1024 MB
Typ zastosowanej pamięci RAM DDR2 (667 MHz)
Pamięci RAM rozszerzalna do 4096 MB
Wolne gniazda pamięci 1
Dysk twardy - pojemność 160 GB
Dysk twardy - rodzaj Serial ATA, 5400 RPM
Napęd optyczny DVD±RW DL
Zewnętrzny układ graficzny Nie
Karta graficzna Intel Graphics Media Accelerator X3100
Jakiego polecacie debiana ???
Jeśli jesteś początkujący i wymagasz bezdyskusyjnej stabilności: Debian Etch.
Jeśli masz już trochę wiedzy, potrzebujesz nowszych programów: Lenny.
Jeśli zależy Ci przede wszystkim na nowościach i potrafisz zrezygnować z niektórych rzeczy do następnego upgradu (oraz sam potrafisz podłubać): Sid.
Warto też się zastanowić nad dystrybucją SimplyMEPIS.
Na Etchu (stable) część sprzętu może Ci nie działać, na Lenny'm (testing) powinno Ci wszystko śmigać, a Sid .... :) też jest gut.
Macie jakiegos linka skad mozna sciagnac sida lub lenny ?
ja polecam wersję testing netinstall (oczywiście, jeśli masz dostęp do neta przy instalacji)
najnowszy obraz płytki możesz sobie sciągnąć stąd: http://www.us.debian.org/devel/debian-installer/
wybierz sobie tam architekturę, która ci odpowiada
a jeżeli nie masz neta, to obraz netinstall możesz sciągnąć stąd:
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/
pozdrowienia
miłosz
jatan napisał(-a):
Model procesora Core2 Duo T5470 (1,60 GHz, 2MB cache)
Chyba jednak nie wykorzysta w pełni procesora z obrazu który podałeś 0dd.
Contravene dobrze poleca by spróbować najpierw SimplyMepis zaoszczędzisz sobie dużo czasu.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2008-02-09 21:08:55)
ba10 napisał(-a):
jatan napisał(-a):
Model procesora Core2 Duo T5470 (1,60 GHz, 2MB cache)Chyba jednak nie wykorzysta w pełni procesora z obrazu który podałeś 0dd.
no właśnie - podepnę się
jadę na nowym lapciaku z tym samym procesorem, tylko w wersji T7250 i zainstalowałem na nim wersję i386 (tak z przyzwyczajenia ;)
a pytanko do śpeców - która wersja architektury byłaby najlepsza dla tego procka?
Intel Core 2 Duo maja rozszerzenie 64 bitowe (EM64T). ja mam procesor T7100 i uzywam wersji amd64. Wykorzystuje one zalety tej architektury, roznice da sie odczuc.
0dd napisał(-a):
Intel Core 2 Duo maja rozszerzenie 64 bitowe (EM64T). ja mam procesor T7100 i uzywam wersji amd64. Wykorzystuje one zalety tej architektury, roznice da sie odczuc.
Właśnie doczytałem, że EM64T są kompatybilne z amd64.
jeszcze mam takie pytanko a czy nie bedzie problemow ze sterownikami do mojego sprzecika ?
jatan napisał(-a):
jeszcze mam takie pytanko a czy nie bedzie problemow ze sterownikami do mojego sprzecika ?
z tego co znalazłem wynika, że nie powinieneś mieć większych problemów ze swoim sprzętem, jeżeli będziesz używał wersji co najmniej testing
opis instalacji wirelessa masz tutaj: http://www.pendrivelinux.com/2007/11/02/how-to-inst … less-drivers/
z grafiką też nie powinieneś mieć problemów, skoro jest to x3100 to będzie latać na sterowniku intel,
a z resztą sprzętu nie powinieneś mieć najmniejszych problemów
pozdrawiam
miłosz
ok wszystko spoko sciaglem linuxa i teraz tak mam zainsatlowanego win xp i chce zainstalowac linuxa to co pierwsze musze instalowac linuxa czy winde i czy jak zainstaluje linuxa bedzie on po polsku ?
instaluj i nie gadaj tyle wszystko łapniesz po drodze czy windołs tez bedzie po polsku
Windowsa pierwszego. A jak lin nie będzie po polsku to go spolszczysz.
Ostatnio edytowany przez Semerchet (2008-02-10 13:34:12)
jest maly problem bo przy bootowaniu plyty pojawi sie pierwsza strona debiana naciskam enter i po chwili jest ciemny ekran i nic sie nie dzieje czego moze byc przyczyna dysku SATA? i jeszcze jedno bo mam tez backtracka live cd i podczas ladowania ekranu powitalnego zawiesza sie i koniec
Ostatnio edytowany przez jatan (2008-02-10 14:47:14)
jatan napisał(-a):
czego moze byc przyczyna dysku SATA?
Nie, raczej ACPI. Spróbuj opcji noapic nolapic.
PS. Słyszałeś kiedyś o takich dziwnych wynalazkach jak kropki i przecinki? Super sprawa, pozwalają zrozumieć wypowiedzi.
azhag napisał(-a):
jatan napisał(-a):
czego moze byc przyczyna dysku SATA?
Nie, raczej ACPI. Spróbuj opcji noapic nolapic.
PS. Słyszałeś kiedyś o takich dziwnych wynalazkach jak kropki i przecinki? Super sprawa, pozwalają zrozumieć wypowiedzi.
A dokładniej :
linux26 vga=771 noapic nolapic
ba10 napisał(-a):
A dokładniej :
Kod:
linux26 vga=771 noapic nolapic
tryb linux26 był w Sarge'u, od etcha jest po prostu install
azhag napisał(-a):
ba10 napisał(-a):
A dokładniej :
Kod:
linux26 vga=771 noapic nolapictryb linux26 był w Sarge'u, od etcha jest po prostu install
Możliwe, nie instalowałem Etcha. W takim bądż razie zapytam czy opcja vga=771 jest do wyboru w Etch ?
vga=XXX (bo nie tylko 771, każdy inny tryb framebuffera jest dostępny) była, jest i będzie :)
No to polecam dorzucić do noapic i nolapic, vga=771
Witam po krótkiej przerwie o tuz jak mam dorzucić noapic i nolapic, vga=771 bo za bardzo nie kumam ?