Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! mam taką sprawę - zna ktoś może jakieś linki do artykułów lub sam wie
jak koloraować w bashu?? Tzn nie chodzi mi o całkowite kolorowanie basha tylko jak upieknić skrypt np zrobić niebieskie tło i z kratek zrobic napis ( cos w stylu jak się uzywało gotoxy w c++)
Powinno pomoc , uruchom i bedziesz wiedzial co i jak
#!/bin/bash # Wyswietl kolory ANSI. # esc="\033[" echo -n " _ _ _ _ _40 _ _ _ 41_ _ _ _42 _ _ _ 43" echo "_ _ _ 44_ _ _ _45 _ _ _ 46_ _ _ _47 _" for fore in 30 31 32 33 34 35 36 37; do line1="$fore " line2=" " for back in 40 41 42 43 44 45 46 47; do line1="${line1}${esc}${back};${fore}m Normal ${esc}0m" line2="${line2}${esc}${back};${fore};1m Bold ${esc}0m" done echo -e "$line1\n$line2" done echo "" echo -e "\E[33;1m test \033[0m" echo -e "\E[33m test \033[0m" echo -e "\033[31;43m test \033[0m"
oooo przydał by się jakis komentarz. Chociaż sprobuje go rozebrać:)
tez 3 ostanie linie w skrypcie powinny rozjasnic jak tego uzywac
kurde lajciik!! o to mi chodziło! a jestmożliwośc nalożenia na to jakiego menu np utworzonego za pomocą case done??
poczytaj o dialogu i whiptailu
a i mozna tez tak http://debaday.debian.net/2008/01/09/colordiff-put- … n-your-diffs/
Jak chcesz jeszcze pozycjonowanie tekstu (poza dialogiem itp.) to poczytaj mana do tput ;-)