Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
znalazłem cos takiego : (to nie moje dzieło)
#!/bin/bash gmail_login="login" #login do skrzyki gmail_password="haslo" #hasło do konta dane="$(wget --secure-protocol=TLSv1 --timeout=3 -t 1 -q -O - \ https://${gmail_login}:${gmail_password}@mail.google.com/mail/feed/atom \ --no-check-certificate | grep 'fullcount' \ | sed -e 's/.*<fullcount>//;s/<\/fullcount>.*//' 2>/dev/null)" if [ -z "$dane" ]; then echo "Connection Error !" else echo "GMail: $dane list(ów)" fi
i działo to ok mam to dodane do conk'iego ale mam problem z przerobieniem tego tak zeby sprawdzalo poczte na o2 :( za wszelki rady wielkie dzieki ;)
edit // fuck ja juz spie i zostawilem swoje haslo :P
Ostatnio edytowany przez aki (2008-02-06 03:33:51)
login i hasło trza wpisać bez cudzysłowów jak by co
Ostatnio edytowany przez kwachu (2008-02-06 12:34:30)
Nie wiem czy zadziała na tlenie ale na onet mam taki wpis w conky.
Mail: ${pop3_unseen pop3.poczta.onet.pl xxxxx@op.pl hasło -i 5}
Pozdrawiam
kwachu napisał(-a):
login i hasło trza wpisać bez cudzysłowów jak by co
ja w tym skrypcie co zamiesciłem mam cudzyslowy i działa , a przy okazji wpadlem na pomysl morze jest jakis programk pod konsolke ktory ma opcje
wyswietlenia ile maili mam nieprzeczytanych ?? teraz szukam czegos takiego :) bo przydało by sie cos takiego , a przy okazji morze zeby pobieral jeszcze info od kogo ten mail :)
pzdr aki
jeżeli używasz firefox jest bardzo fajna wtyczka Gmail Manager
uzywam firefoxa ale nie wtym rzecz cały czas mysle jak tu skrypcik namazac zeby sprawdzalo mi ile mam nieprzeczytanych widomosci na poczcie o2 ;) z gmailem znalazlem prez przypadek ten skrypt co wyrzej i dzialo to ok tak jak chce tylko ze korzystam z gmaila i o2 :) i stad mój ból ;P
pzdr
aki
#!/usr/bin/perl use Net::POP3; my $SERVER = 'poczta.o2.pl'; my $LOGIN = 'test_konto_1'; my $PASS = 'test_konto_1'; my $pop3 = Net::POP3->new($SERVER); if (!$pop3) { print "Server unreachable"; } my $Num_Messages = $pop3->login($LOGIN, $PASS); print $Num_Messages ." messages\n"; $pop3->quit();
Napisałem Ci coś takiego działa z o2. Nawet założyłem powyższe konto żeby sprawdzić:P.
Ale jak sprawdzać ile jest nowy(nieczytanych) wiadomości to nie wiem:/
#!/bin/bash #-------------- CONFIG -----------------------------# gmail_login="login" gmail_password="haslo" #---------------------------------------------------# dane="$(wget --secure-protocol=TLSv1 --timeout=3 -t 1 -q -O - https://${gmail_login}:${gmail_password}@mail.google.com/mail/feed/atom --no-check-certificate | grep 'fullcount' | sed -e 's/.*<fullcount>//;s/<\/fullcount>.*//' 2>/dev/null)" if [ -z "$dane" ]; then echo "Connect fail" else let wynik=$dane; if [ $wynik = 0 ]; then echo "Brak wiadomości." elif [ $wynik = 1 ]; then echo " 1 wiadomość." else if [ $wynik -lt 5 ]; then echo "$wynik wiadomości." else echo "$wynik wiadomości" fi fi fi
pokazuje ilość nie przeczytanych wiadomości
Ostatnio edytowany przez rupek (2008-02-06 17:29:43)
no tak wielki dzieki za odpowiedzi :) Hunter ja sie doksztalce i pomysle jak to przerobic :) jak cos to wkleje :)
dzieki :)
mam dosc ale działa lepiej niz chciałem :P wynik googlowania i checi ;)
#!/usr/bin/perl # pop3 host $pop_host = "poczta.o2.pl"; # pop3 username (for Gmail, I didn't have to put @gmail.com at the end) $pop_user = "login"; # pop3 password $pop_pass = "haslo"; # ssl port number (995 is what Gmail uses) $ssl_port = "995"; # ssl protocol $ssl_prot = "tcp"; # number of emails to show $dis_numb = "6"; # end of configuration use Mail::POP3Client; use IO::Socket::SSL; my $socket = IO::Socket::SSL->new( PeerAddr => $pop_host, PeerPort => $ssl_port, Proto => $ssl_prot); my $pop = Mail::POP3Client->new(); $pop->User($pop_user); $pop->Pass($pop_pass); $pop->Socket($socket); $pop->Connect(); $msg_count = $pop->Count(); for ($i = $msg_count, $j = 0; $i >= $msg_count-($dis_numb-1); $i--, $j++) { foreach ( $pop->Head( $i ) ) { #/^(From|Subject):\s+/i and print $_, "\n"; if ($_ =~ m/^From:/) { ($from) = ($_ =~ m#^From: .*<(.*)>#); $from = substr($from, 0, 30); $out .= "$j = $from\n"; } } #chop $out; `echo -e "$out wsumie $i mail(i/e)" > ~/.poczta/poczta`; } $pop->Close();
całosc dodana do conk;iego w 2-uch wpisach jeden odpala skypt co 60 sek , a drugi odpala skrypcik w ktorym jest tylko
tail ~/.poczta/poczta
jak wprowadze udoskonalenia to podesle jak ktos bedzie zainteresowany ;)
edit // do działania wymaga :
libio-socket-ssl-perl i libmail-pop3client-perl
edit // znowu haslo zostawilem ;(
Ostatnio edytowany przez aki (2008-02-07 05:29:38)
Odświeżę stary temat.
Można to prościej zrobić.
Wykorzystać moźna fetchmaila który konfigurujemy na swoje skrzynki.(sprawa dziecinnie prosta)
Do conky dajemy zaś taki wpis
${execpi 900 fetchmail -c | cut -d \ -f 1 |sed "s:fetchmail:0:g"}
Będzie pokazywać nam ilosc emaili w każdej skrzynce..
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-11-09 21:24:20)