Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam szanownych kolegów,
Chodzi o konfigurację klawiatury pod kde 3.5 (xorg 7). Po zmianie układu klawiatury z us na pl nie da się pisać. Każde naciśnięcie klawiasza powoduje zmianę rozdzielczości, oprócz klawiszy numerycznych, które działają jak powinny. Ustawienia w xorg.conf mam standardowe:
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
Po zmianie z pl na us błąd pozostaje. Co to wogóle jest? Czy to możliwe ?
Proszę o pomoc
Mam to samo:
Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection
Proponuję abyś walnął
dpkg-reconfigure xserver-xorg
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Próbowałem nic nie zmienia.
Ale to Ci się tak nagle stało? aktualizowałeś system?
"Co nagle to po diable";)
Nic nie dzieje się samo. Jak już pisałem miałem ustawione kodowanie "us". Znalazłem w kde, a dokładniej w centrum sterowania, opcje regionalne mozliwość zmiany klawiatury i układu. Najpierw miałem wyczyszczoną listę "Dostępne układy" jak i inne. Tak jak by pakiet xkb-data nie był zainstalowany, ale był:/ doszedłem do wniosku, że może jest źle zainstalowany, więc go reinstalowałem oczywiście kde wyłączone. Lista się pokazała. Wybrałem klawiaturę, układ pl(csb). Ponowne uruchomienie kde błąd, który opisałem na samym początku.
To polecenie wpakuj a jeżeli nie zadział to jeszcze może dobierz klawiaturę jaką masz tam na górze pod językiem w Centrum sterowania.
$setxkbmap -model pc104 -layout pl
LongeR napisał(-a):
$setxkbmap -model pc104 -layout pl
próbowałem,
doczytałem się, że to problem "xkbcomp", faktycznie w logach mam, że ma on problemy z kompilacją pliku przycisów, teraz tylko skumac o co chodzi z tym hmmm..