Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-02-05 16:42:58

Kiera - Użytkownik

Kiera
Użytkownik

Dzielenie lacza, mala siec w domu.

Witam.

Mam lacze z kablowki.

Polega to na tym ze kabel od kablowki jest podlaczany do modemu Motoroli a z modemu idzie normalne RJ-45 do karty sieciowej w PC. W PC moge zmieniac karty sieciowe jak chce bo kablowka filtruje jedynie MAC tego modemu. W domu mam rowniez laptopa z wifi i zamierzam kupic drugiego PC.

Kolega oferuje mi http://www.komputronik.pl/Sieci/sieci_bezprzewodowe … id,17415,s,1/

z roczna gwarancja za 100 PLN.

I myslalem zeby na tym zrobic tak :

http://i27.tinypic.com/2rca6j8.png

Bedzie chodzic? Kompletnie nie znam sie na sieciach.
Jak jest z zasiegiem w mieszkaniu  - 3 pokoje. Kazdy PC w innym pokoju.
I jak z szybkoscia transferu gdybym chcial rowniez w PC dac karty WiFi ?
Trudno skonfigurowac?
Da rade zrobic wymiane plikow miedzy komputerami?

Wiem, ze sporo pytan ale jak ktos ma chwilke to bede wdzieczny za porade.

#2  2008-02-05 16:54:42

HunteR - DUG

HunteR
DUG

Re: Dzielenie lacza, mala siec w domu.

Nie potrzebny Ci będzie aż Router Liksysa starczy sam switch. Czy będzie chodzić raczej tak;) Z zasięgiem nie będzie zadanego problemu. Konfiguracja jest banalna całą odbywa się przez www. Kompy będą się widziały bez problemu czyli będą mogły wymieniać dane. Transfery trudno powiedzieć różnie to bywa ale raczej nie powinieneś narzekać.

...

#3  2008-02-05 17:05:15

Kiera - Użytkownik

Kiera
Użytkownik

Moze jednak router sie przyda na przyszlosc i do zabawy. W koncu trzeba te tajniki sieci poznac.

Dzieki.

#4  2008-02-05 17:17:03

szczypior88 - Członek DUG

szczypior88
Członek DUG
Serwis

Ja mam podobną sytuację - net od kablówki -> router d-link -> 2 kompy. Kiedyś stacjonarny był po kablu, laptop bezprzewodowo, ale po przeprowadzce obydwa przez WiFi śmigają. Mieszkanie ~50m^2 - brak problemów z zasięgiem. Kiedyś jak konfigurowałem kartę sieciową, złapałem sygnał dwóch sąsiadów, więc nawet przez ścianę by dało pewnie radę ;)

http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif
pozdrawiam
szczypior

#5  2008-02-05 20:34:52

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

HunteR napisał(-a):

Nie potrzebny Ci będzie aż Router Liksysa starczy sam switch.

EDIT: Ajjj nie doczytałem ;) Kłamstwa i obelgi skasowane ;)

Kiera napisał(-a):

Moze jednak router sie przyda na przyszlosc i do zabawy. W koncu trzeba te tajniki sieci poznac.

Racja.

Btw. Jak będziesz miał problemy z zasięgiem, to dokup sobie mocniejszą antenkę do routera/AP

Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-02-05 20:40:19)

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#6  2008-02-05 20:57:35

Kiera - Użytkownik

Kiera
Użytkownik

Z tym, ze chyba do tego routera nie da rady dokupic lepszej anteny bo nie da rady jej zainstalowac. Przynajmniej tak pisza w komentarzach.

#7  2008-02-05 21:31:17

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

To za 110 zł kup sobie router, do którego antenkę będziesz mógł zainstalować.

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#8  2008-02-05 22:50:08

dziamdziak - Użytkownik

dziamdziak
Użytkownik

np w UPC (dawne chello ) nie działa switch podłączony do modemu, bo jest jeden stały numer IP. Potrzebny wtedy router, coby wygenerował nowe IPki dla innych komputerów i rozdzielił dla nich internet ;-)

Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Potrafię godzinami siedzieć i przyglądać się jej.

#9  2008-02-05 23:31:07

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Trochę otrzeźwiałem. Potrzebujesz router,a nie switcha,  bo jest dokładnie tak jak mówi dziamdziak. Kłamstwa i obelgi mogły jednak zostać :)
Btw. od kiedy w WANie autoryzuje się po MACu ? Przespałem jakieś nowości ? ;)

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#10  2008-02-06 06:47:01

szczypior88 - Członek DUG

szczypior88
Członek DUG
Serwis

pasqdnik napisał(-a):

Btw. od kiedy w WANie autoryzuje się po MACu ? Przespałem jakieś nowości ? ;)

Jak mi koleś modem przyniósł, pociał kabel od kablówki i zrobił tą całą resztę, to na końcu wszedł na jakąś tam stronkę serwisową i podał mój mac - jakbym innego kompa podłączyć, to bubu. Inna sprawa, że router ma nadany ten mac, który koleś podał więc nie mam problemu z podłączeniem kilku kompów :)

http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif
pozdrawiam
szczypior

#11  2008-02-07 09:05:12

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Konfiguracja modemow w kablowkach moze bycdosc zrozna np
- na modemie jest nat i wtedy nie ma znaczenia mac adres i majac switcha mozna sobie rodzielac
- na modemie jest tablica adresow ip i mac i wtedy tylko te hosty moga korzystac
dodatkowo mozna zablokowac na modemie mozliwosc robienia NAT'u i to sie juz cudami objawia....
Dlatego lepiej to sprawdzic :P aby nie kupic routera na marne....

#12  2008-02-07 11:57:26

Nickleodeon - Członek DUG

Nickleodeon
Członek DUG

Konfiguracja modemow w kablowkach moze bycdosc zrozna np
- na modemie jest nat i wtedy nie ma znaczenia mac adres i majac switcha mozna sobie rodzielac
- na modemie jest tablica adresow ip i mac i wtedy tylko te hosty moga korzystac
dodatkowo mozna zablokowac na modemie mozliwosc robienia NAT'u i to sie juz cudami objawia....
Dlatego lepiej to sprawdzic :P aby nie kupic routera na marne....

Dokładnie tak i zdecydowanie zacząłbym od... zainteresowania sie tym 'modemem Motoroli'.
Jeżeli modem na wyjściu (te kabelki które idą do ciebie) posiada więcej niż jeden port RJ 45, to ma też możliwość konfiguracji w taki sposób, żeby podzielić sygnał z kablówki. Masz kolego kłopot, gdy nie ma takiej sytuacji lub też nie znasz hasła do modemu i nie możesz w nim grzebać /twój ISP nie życzy sobie tego/. Wtedy jedyne rozwiązanie, by równocześnie łączyć się z netem z kilku kompów przez jedno łącze kablowe, to nowy /czytaj: następny/ router.
To możesz już zrealizować na kilka sposobów. Ale czytam i widzę:

...wszedł na jakąś tam stronkę serwisową i podał mój mac - jakbym innego kompa podłączyć, to bubu. Inna sprawa, że router ma nadany ten mac, który koleś podał więc nie mam problemu z podłączeniem kilku kompów :)

więc widzę, że inwestycja w router z wifi /dokładniej http://www.komputronik.pl/Sieci/sieci_bezprzewodowe … id,17415,s,1/  ew. może znajdziesz inne szity np EdiMaxa, d-Linka/ nie ominie cię.
Sprawdź jednak możliwość robienia NAT'u na modemie, jak napisała BiExi.
Polecałbym też wizytę w biurze ISP, by... zapytać się u żródła o te zagadnienia. Przy okazji dowiesz się, czy rozdzielenie sygnału jest zgodne z umową /mogą ci przykręcić kranik z netem :) /

#13  2008-02-08 09:54:54

Kiera - Użytkownik

Kiera
Użytkownik

Juz po ptokach. Modem Motorolli ma tylko jedno wyjscie RJ-45. Co do MAC'a to u nas jest tak ze jak go zmienisz to przy wejsciu na dowolna strone otwiera Ci sie panel kablowki w ktorym poprostu rejestrujesz nowe urzadzenie i odrazu wszystko dziala. Adres IP jest statyczny wiec switch nie pomoze. Skonfigurowalem wszystko tak jak na rysunku w pierwszym poscie i wszystko dziala tak jak powinno z jednym zastrzezeniem. Nie potrafie ustawic hasla na siec WiFi. Oto moje ustawienia WiFi:
http://i30.tinypic.com/of25ht.jpg

http://i31.tinypic.com/213g2dk.jpg

http://i30.tinypic.com/9hsuuf.jpg

#14  2008-02-11 11:40:48

Nickleodeon - Członek DUG

Nickleodeon
Członek DUG

Kiera napisał(-a):

...Nie potrafie ustawic hasla na siec WiFi...

Jeżeli chodzi ci o dostęp klienta do AP - mozliwośc podłączenia się do AP po radiu dowolnego kompa/laptopa z kartą radiową, to oprócz filtracji MAC na AP (wpisujesz MAC urządzenia/karty, które łączy się z AP i albo dajesz zgodę na połączenie /enable/ albo nie /disable/) możesz dać szyfrowanie połączenia.
Możesz jeszcze zastosować inny protokół niż tcp/ip.
Pytanie tylko: PO CO TO WSZYSTKO?  :)

Stopka forum