Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
jako że z flasha wiem niewiele, a moze na forum znajdzie się ktoś kto coś w tym temacie potrafi. Chodzi mi o taki myk by w załączonym pliku w którym jest tło i 6 warstr (3 z buttonami: a1,a2,a3 i 3 z warstwami które chce by znikały odsłaniając tło po najechaniu i zasłaniały po zjechaniu z buttona: b1,b2,b3), wszystko jest powycinane brakuje tylko odpowiedniego Action.
plik: logo_edit.fla
Ostatnio edytowany przez Rumi (2008-02-07 13:40:40)
Najprościej będzie jak dasz 4 klatki (jedna z samym tłem, kolejne tło + któraś z warstw) i po najechaniu na button dajesz goto() do odpowiedniej klatki.
Dokładnego kodu ci nie podam, od kilku lat flasha nie dotykałem.
---
Edycja:
Ha, jeszcze łatwiej:
masz jedną warstwę z tłem, na nim 3 guziki. A tę warstwę co ma się pojawiać i znikać robisz w samym guziku -- który we flashu składa się z 4 klatek, mających różne funkcje, kolejno (jeśli dobrze pamiętam):
- guzik "w stanie spoczynku"
- guzik po najechaniu myszką (i ta klatka cię interesuje -- tu dajesz ten rysunek, który ma się pojawiać po najechaniu)
- guzik po naciśnięciu
- zakres pola naciskania, która to klatka chyba była opcjonalna, jeśli jej nie było to liczyła się pierwsza klatka
wszytko bez ani jednej linijki AS :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-02-04 22:13:58)
sprawdze
do EDIT: ta warstwa co sie pojawia i znika nei jest w guziku tylko nad nim
EDIT:
może jeszcze naocznie tak ma to wyglądać przy starcie
tak to wygląda po najechaniu ... znaczy tu są wszystkie odkryte a mi chodzi o to by tylko ten był odkryty na kóry button zostało najechane i zakrywało po zjechaniu kursora
Ostatnio edytowany przez Rumi (2008-02-04 22:25:09)
Rumi: no to mówię ci, zrób to w samych guzikach -- wchodzisz w edycję symbolu guzika i robisz 4 klatki:
1. normal -- guzik w pozycji normalnej
______ / \ |szary | | | +------+ |czarny| +------+ |kolor | \______/
2. over -- guzik pod myszką
______ / \ |kolor | | | +------+ |czarny| +------+ |kolor | \______/
3. down -- guzik naciskany taki sam jw.
4. hit -- pole aktywne guzika -- guzik reaguje tylko na ten fragment
+------+ |kolor | \______/
PS. Flashowe menu jest ble, nie zapomnij oprócz niego dać zwykłego w html
te klatki w edycji guzika już są ale jakoś nei widze by tam można operować tymi warstwami co w głównym oknie widoku ... jutro jakiś kurs złapie może czegoś sie dowiem :]
ok jest połowiczny sukces, działa jak nalezy ale button działa nei tylko w stresie napisu ale i powyżej czyli jak najedziesz na ten kolor wyżej (który docelowo ma się zmieniać po najechaniu na przycisk) to jest on traktowany też jak przycisk, dodatkowo wywala jakis error:
**Error** Scene=Scene 1, layer=a1, frame=1:Line 1: Statement must appear within on handler stop; Total ActionScript Errors: 1 Reported Errors: 1
w warstwie a1 w actions jest przypisany tylko odwoływacz do strony
on (release) { getURL ("http://www.link.pl"); }
Edit: errory uleczone
Ostatnio edytowany przez Rumi (2008-02-05 13:02:29)
problem rozwiazany pomocny okazał sie videotutorial, moze komus się przyda: http://www.mepi.pl/?page_id=44
Strony: 1