Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-02-02 17:40:14

cox - Użytkownik

cox
Użytkownik

powracajacy problem z DNS

Witam!
znowu mam pewne...nazwijmy to wątpliwości, dotyczące dns. Mianowicie nie potrafie przypisac w panelu administracyjnym nazwy domeny do mojego serwera. I teraz czy ja dobrze rozumiem, wszystko wyglada tak :
1. Zamawiamy stale lacze ze stalym ip
2. Zamawiamy domene
3. Konfigurujemy serwer DNS na serwerze ze stalym ip aby obslugiwal domene wykupiona
4. Wpisujemy sobie w panelu administracyjnym domeny nazwe dns (zakladamy, ze to bedzie ns.domena.pl) i powinno smigac, tak?

I tutaj moje watpliwosci: Jakim cudem ma sie dodac DNS nasz (ns.domena.pl) do panelu konfiguracyjnego domeny, jezeli nic go jeszce pod taka nazwa nie widzi? widziany jest z internetu tylko i wylacznie przez adres ip. Czy ja cos zle rozumiem?

Dwa: na serwerze naszym to ma byc serwer typu MASTER, natomiast na serwerach ewentualnych innych )zawartych w pliku strefy) maja to byc serwery slave, tak ? czyli wpisy :
@ IN NS wskazuja tylko na serwery salve? czy tez tutaj ma byc adres naszeg serwer dns ? (ns.domena.pl) ??
[ @ IN NS ns.domena.pl]

nikt do tej pory nie byl w stanie mi odpowiedzeic na te pytania. Prosze o pomoc. z gory dziekuje i pozdrawiam!

#2  2008-02-02 18:02:51

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: powracajacy problem z DNS

1. w przypadku gdy nazwa primary name serwera obslugujacego domene jest w tej domenie ... na serwerze domeny nadrzednej oprocz wpisu NS umieszcza sie wpis A wskazujacy na nazwe domena i ip nameserwera
2. w pliku strefy umieszcza sie wszystkie nameserwery ... obslugujace strefe

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2008-02-02 18:08:59

cox - Użytkownik

cox
Użytkownik

hmmm..czyli jednak musze zglosic do dostawcy domeny, aby wpisal moj adres dns do swoich dnsow, tak ? inaczej nie bede w stanie dodac go, poniewaz nie zobaczy og po nazwie....a w moim wypadku (domenynet.pl) nie jestem w stanie dodac mojego dns przez ip.

kolejna rzecz: czy jest ktos utrzymuje swoj wlasny serwer dns? tak abym mogl przetransferowac tam moj plik strefy (nie wiem czy dobrze sie wyrazam, chodzi mi o to, czy ktos bylby chetny aby postawic serwer slave, dla mojej domeny, na moj chlopski rozum, jak domena bedzie jeszcze gdzies, to zacznie sie rozpraszac po necie i w koncu bedzie widziany moj serwer jako ns.domena.pl, tak? czy cos pokrecilem znowu ? )

#4  2008-02-02 18:15:21

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

na serwerze rejestratora musza byc conajmniej dwa wpisy NS oraz wpisy A do kazdego z NS'ow umieszczonych wewnatrz domeny - to co piszesz o slave poza twoja domena by zadzialao ale gdy padlby slave a primary nie mialby A u rejestratora to nie dalo by sie uzyc primary ...

sugerowalbym poprosic o A na twoj primary NS ... nie powinni robic problemow bo to standardowe rozwiazanie ... w NASKu nawet w wysylanym formulzrzu jest stosowne pole aby podac IP gdy nazwa ns wewnatrz domeny ...

darmowe primary i secondary prowadzi m.in. http://freedns.sgh.waw.pl/

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2008-02-02 18:19:57

cox - Użytkownik

cox
Użytkownik

czyli mam porposic o wpis

ns.domena.pl IN A adres.ip

u dostwacy internetu czy u dostawcy domeny ? bo juz sie kompletnie zakrecilem... :)

[edit]

po zalogowaniu sie na stronie fns.sgh.waw.pl i dodaniu tam serwera slave dla mojej domeny zaczely sie jazdy...domena jest raz widziana raz nie.
raz 'dig' podaje dobrze, wszystko, raz tylko domena.pl a raz nic w ogole.

czasem moge pingowac  ping domena.pl
natomiast nie moge pingowac ping ns.domena.pl ;|

i, co ciekawsze w panelu domenynet.pl udalo mi sie dodac serwery fns1.sgh.waw.pl i fns2, ale nie moge wywalic serwerow ICH, toznaczy ns1.media-g.pl ;| moze to jest przyczyna, ze tak dziwnie sieje nazwa ?

Ostatnio edytowany przez cox (2008-02-02 19:04:11)

#6  2008-02-03 11:43:44

cox - Użytkownik

cox
Użytkownik

mam kolejne pytania na ktore nie moge znalezc odpowiedzi....czy ktos bylby w stanie mi na nie odpowiedziec?

1. Czy mozliwe jest istnienie dwoch serwerow typu MASTER dla jednej domeny ? i, jezeli tak, to czy one pobieraja od siebie nawzajem pliki strefy, tak jakto robi serwer SLAVE ?
2. Czy jezeli bede mial serwer typu SLAVE, ktory jest widoczny z internetu po nazwie (mysle tutaj o fns1.sgh.waw.pl) i on bedzie importowal plik strefy z mojego serwera DNS (dns.mojadomena.pl), bedzie mial aktualne wpisy. Ale czy on przesle ten plik strefy dalej? do swoich serwerow SLAVE ? (albo do MASTER?)
3. narzedzie dig @ip.moj.dns mojadomena.pl zwraca dobrze skonfigurowane wszystko, tak samo dig @fns1.sgh.waw.pl mojadomena.pl takze wszystko ok. Ale po wydaniu samego dig mojadomena.pl sa problemy, to znaczy nie pokazuje np. poczta.mojadomena.pl i innych, ale tylko mojadomena.pl (nie wiem czy precyzyjnie sie wyrazam...)

czekam z niecierpliwoscia na jakakolwiek odpowiedz.

p.s czy zna ktos jakas dobra ksiazke o BIND / DNS ? chcialbym zrozumiec to calkowicie, ale chyba brak mi literatury....

pozdrawiam!

#7  2008-02-03 17:20:50

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

cox napisał(-a):

czyli mam porposic o wpis

ns.domena.pl IN A adres.ip

u dostwacy internetu czy u dostawcy domeny

tak, u dostawcy domeny

cox napisał(-a):

3. narzedzie dig @ip.moj.dns mojadomena.pl zwraca dobrze skonfigurowane wszystko, tak samo dig @fns1.sgh.waw.pl mojadomena.pl takze wszystko ok. Ale po wydaniu samego dig mojadomena.pl sa problemy, to znaczy nie pokazuje np. poczta.mojadomena.pl i innych, ale tylko mojadomena.pl (nie wiem czy precyzyjnie sie wyrazam...)

zgaduje ze poczta.mojadomena.pl jest domena swiezo utworzona ... generalnie musisz poczekac az informacja o zmianie w pliku strefy rozejdzie sie po innych dns'ach

wczesniej pisales ze dalej sa ns1.media-g.pl (czy sa one master czy slave ?) - jezeli master to moga byc dziwne rzeczy - bo master bedzie uznawal i wysylal raczej swoje pliki stefy niz pliki z innych serwerow (on ich nawet nie odpytuje)

#8  2008-02-03 17:28:13

cox - Użytkownik

cox
Użytkownik

wlasnie o to chodzilo. Czyli tak : jeden serwer MASTER (ten moj) a reszta to tylko serwery SLAVE.

Teraz jedna rzecz: z tego co mi sie wydaje panel administracyjny nie pozwala na przypisanie serwerow typu SLAVE do ....panelu.. :) nawet nie wiem do czego on to to dopisuje....

[edit]
dopytuje sie tak, dlatego, ze zadna ksiazka nie wyjasnila mi podstaw...wiem jak zbudowac plik sterny, wiem, jak wyglada plik konfiguracyjny, jestem w stanie zrozumiec dzialanie wszystkiego, lae takich podstaw typu: serwer master jest tylko jeden - Twoj, albo: serwery MASTER nie pobieraja od siebie danych, i takie tam zadna ksiazka nie wyjasnia....
Bardzo dziekuje za wyrozumialosc
(w jednej ksiazce napisali, ze dnsy przewaznie sa konfigurowane przez GURU, ktory przychodzi raz, konfiguruje, nikt nie wie o co chodzi i potem ten GURU staje sie legenda...a ja wlasnie chce zrozumiec jak to to dziala, od poczatku do konca :) )

pozdrawiam!

Ostatnio edytowany przez cox (2008-02-03 17:33:20)

#9  2008-02-03 17:44:23

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

cox napisał(-a):

Teraz jedna rzecz: z tego co mi sie wydaje panel administracyjny nie pozwala na przypisanie serwerow typu SLAVE do ....panelu.. :) nawet nie wiem do czego on to to dopisuje....

tu juz nie pomoge ... bo to zalezy od tego jaki to panel itd

Stopka forum