Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-02-01 15:46:23

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

NVidia, ATI, Intel, AMD

Zostałem poproszony o wybór sprzętu (do gier). Interesują mnie dwie rzeczy:

1. NVidia (7900GS) czy ATI (X1950Pro)?

W Internecie toczy się na ten temat nieustająca polemika. Podsumowując: wygrywa ATI (bije go tylko model 7900GS firmy Galaxy, fabrycznie podkręcony i teraz praktycznie niedostępny).

Wybrałbym ATI, ale chcę się zabezpieczyć przed problemami w przypadku, gdy uda mi się zachęcić do zainstalowania na tym komputerze Linuksa, dlatego też skłaniam się do NVidii. Pytanie brzmi: czy wsparcie ATI dla Linuksa, zgodnie z zapowiedzią, poprawiło się lub ma się poprawić w najbliższym czasie?

2. Intel (Core 2 Duo E4500 lub E4600) czy AMD (X2 5600+)?

Podobnie jak w temacie kart graficznych i tutaj trafimy na zażartą dyskusję. Podsumowując: Intel lepszy, gdy w grę wchodzi podkręcanie, w przeciwnym wypadku wygrywa AMD.

Nie liczę, że ktoś mi powie co jest lepsze w "moim" przypadku. Chcę jednak zapytać o dość pokrewną dziedzinę: płyty główne. Bardziej udane konstrukcje znajdziemy dla AMD czy Intela? Gustuję w ASUSach (np. ASUS M2N-SLI Deluxe), ale wpadł mi w oko Foxconn C51XEM2AA. Obie płyty oparte na chipsecie nForce, więc nie spodziewam się kłopotów z Linuksem.

Ostatnio edytowany przez Contravene (2008-02-01 16:06:10)

#2  2008-02-01 16:06:16

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Re: NVidia, ATI, Intel, AMD

odpowiedz na pytańie numer jeden NVidia (7900GS)
odpowiedz na pytańie numer  dwa  AMD (X2 5600
dziękuje to wszystko enter

http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg

#3  2008-02-01 18:50:37

LongeR - Członek DUG

LongeR
Członek DUG
Serwis

Tak jak już wcześniej pisałem osobiście wybrał bym kartę Nvidia z tym wspieraniem ATI to jest po cześći prawda ale nie wiem czy kiedykolwiek będą robić to tak dobrze jak Nvidia. A co do procesora to bez namysłu zakupił bym AMD mam już jeden bardzo bardzo długo i tyle co on przeżył to naprawdę... a trzyma się bardzo dobrze. Moim zdaniem lepiej inwestować w coś co już jest sprawdzone.

LongeR rządzi, LongeR radzi, LongeR nigdy cię nie zdradzi!!
-->Nic na siłę, lekko młotkiem:D<----> Czy myślenie sprawia Ci ból?<--
Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie : )
Linux register users: #456947

#4  2008-02-02 11:07:15

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

Sam napisałeś, oba produkty są ok, i mniej więcej na tym samym poziomie. Zerknij na to co za kurtyną. Ja jako masowy zwolennik AMD niestety od jakiegoś czasu skłaniam się ku Intelowi - powód bardzo prosty, zasobo/prądo żerność AMD mnie osłabia (no i ilość ciepła-dom w zimie ogrzejesz). Identycznie ma się sprawa pomiędzy ATI a nV, Do tego jeszcze dochodzą "odkurzacze" jakie są montowane na ATI (huk nie do zniesienia), a zasilacze rzadko które dobrze znoszą połączenia ATI+AMD, Takie zwykłe badziewie za 150zł klęknie wcześniej czy później już nie wspominając o niestabilnościach zasilania na przypadkowych liniach.

Z drugiej strony znam takich zwolenników AMD i ATI że podobnej klasy sprzęt chodzi naprawdę bez zarzutu, a kłopotów to tylko na siłę szukać.
(opinia przerobiona z doświadczenia serwisowego).

No i nic nie zadekowaliśmy
Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny
"Strzępy zbłąkanych wspomnień scementowanych śmiercią" - OMamo

#5  2008-02-02 17:48:36

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

Dzięki za opinie. Prawdopodobnie skłonię się do AMD + nVidia. Jak wszystko będzie gotowe napiszę jaki sprzęt i jak współgra z Linuksem (prawdopodobnie Mepisem).

Paciocha napisał(-a):

(opinia przerobiona z doświadczenia serwisowego)

Jak wspomniałem, wpadł mi w oko Foxconn C51XEM2AA. Masz doświadczenie serwisowe, więc może wiesz coś o solidności produktów tej firmy?

#6  2008-02-03 10:18:01

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

Asusy z seri M2 to udane płyty pod względem stabilności, co do elastyczności to bywało lepiej. Foxy jak zwykle bajerują. Ja zawsze chwaliłem postępowanie wybrednych, zamiast "choinki" sprawdzony sprzęt w wersjach Delux i te pe. Dobrze mieć wyższej klasy podzespoły na płycie (kondensatory/tranzystory....) które wzmocnią stabilność, wydłużą czas eksploatacji, może pozwolą na lepsze wyniki,  niż "wodotrysk" który wysiądzie jak się pralka w łazience włączy.

No i nic nie zadekowaliśmy
Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny
"Strzępy zbłąkanych wspomnień scementowanych śmiercią" - OMamo

Stopka forum