Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam w szkole dwie pracownie komputerowe ze złomami, w których są pirackie Windowsy. Dyrektor kazał zainstalować na nich Linuksy. Jako że bedę współodpowiedzialny za instalację i wybór oprogramowania, chciałbym poprosić was o kilka rad.
Pierwsza pracownia to kompy z procesorami 1,3GHz - 1,7GHz (coś koło tego) i chyba jakieś 128 ramu. Dystrybucja to Debian. Jako że jest to windowsowa młodzież, są przyzwyczajeni do ikonek na pulpicie i windowsowej obsługi, chciałbym w miarę wygodne środowisko graficzne, ale leciutkie. Mam zamiar pocisnąć na nich xfce. Stawiać lepiej fluxa + sporo konfiguracji czy xfce będzie się w miarę zachowywał? Potrzebne mi do nich lekke środowiska do javy i pascala, żeby kolorowało składnię, było w miarę wygodne, było możliwie lekkie i miało przycisk "play" który skompiluje kod źródłowy i wyświetli efekt. Znacie coś takiego? Net beansy i eclipse-y odpadają, bo za duże krowy, a uczniowie nie potrzebują takich bajerów. Zarzućcie propozycjami. Do c++ dam geany.
Druga pracownia nie jest już tak "przyjemna". Procki po jakieś ~400MHz i 64 ramu :-). Na nich fluxboxy to podstawa. Czy waszym zdaniem Debian ma prawo tam w miarę znośnie chodzić? Może zainstalować inną, lżejszą dystrybucję? Jaką proponujecie? W niej niestety też mają chodzic narzędzia programistyczne do pascala, c++ i... javy. Czy istnieje coś tak lekkiego żeby się nie cięło, czy pozostaje mi vim lub emacs?
Czy mozna jakoś zautomatyzować proces instalacji Debiana na wszystkich kompach? Jesli zainstaluje i skonfiguruję wszystko na jednym, zgram to na pendrive-a, skopiuję na pozostałe, zmienię ustawienia internetu i zainstaluję gruba to bedzie działało, czy mogą pojawić się problemy?
Ostatnio edytowany przez owca (2008-01-28 18:30:36)
Moim skromnym zdaniem Debian dla użytkownika który nie miał wcześniej kontaktu z linuxem może być szokiem:) Osobiście też wolał bym konfigurować Debianka ale dla początkujących polecał bym Ubuntu jednak. Co do środowiska graficznego myślę że flux będzie się nadawał idealnie a jak by się uparł to by i GNOME działało. Do c++ tylko geany:) Jeżeli chodzi o automatyzowanie instalacji to sam zakładałem taki temat gdzieś tu siedzi zaraz Ci znajdę.
Mam zapasowy serwer postawiony na Celerku 333 i coś koło 500 ramu. Kości ramu - stare SDRamy na allegro są po jakieś 15 zł. Myślę że na te ramy to dyrektor kase Ci da. Acha - na tym rzęchu mam ICEWM. Na dokładkę zrobiłem z tego główny serwer wydruku dla sanepidu. Fajnie to działa :)
LongeR napisał(-a):
Moim skromnym zdaniem Debian dla użytkownika który nie miał wcześniej kontaktu z linuxem może być szokiem:) Osobiście też wolał bym konfigurować Debianka ale dla początkujących polecał bym Ubuntu jednak.
be-ze-du-ra
dla użytkownika jest wszystko jedno jaki to system, różnica jest tylko dla administratora
owca napisał(-a):
Jako że jest to windowsowa młodzież, są przyzwyczajeni do ikonek na pulpicie i windowsowej obsługi, chciałbym w miarę wygodne środowisko graficzne, ale leciutkie. Mam zamiar pocisnąć na nich xfce. Stawiać lepiej fluxa + sporo konfiguracji czy xfce będzie się w miarę zachowywał?
Pamiętaj, że konfigurujesz tylko raz — potem tylko przenosisz konfigi. Zresztą w Xfce też cośtam będzie trzeba pogrzebać. Więc sam wybierz z czym wolisz się bawić.
Z jednej strony Xfce będzie dla końcowego użytkownika wygodniejszy (łatwiej będzie mu dostroić środowisko pod siebie), z drugiej strony imho lepiej jakby na wszystkich kompach (tych mocniejszych i słabszych) było to samo.
I proszę cię nie nazywaj takich potworów "złomami". :)
owca napisał(-a):
Procki po jakieś ~400MHz i 64 ramu :-). Na nich fluxboxy to podstawa. Czy waszym zdaniem Debian ma prawo tam w miarę znośnie chodzić?
w mojej opinii powinien chodzic (mam na laptopie wlasnie 400MHz ale 128MB Debiana stable z kde i chodzi bardzo ladnie), jedyne co to moze wlasnie wiecej ramu jak sugerowal Bodzio
W obydwu pracowniach śmiało bym zainstalował Debiana. Skonfigurowany Debian nie będzie sprawiał kłopotów dla uczniów. Na kompach w lepszej pracowni KDE pójdzie,Gnome też. W tej słabszej pracowni spokojnie instalujesz Debiana + XFCE/IceWM/Fluxbox
Pozdrawiam!
Strony: 1