Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
problem nietypowy jak dla mnie. ostatnio przeinstalowalem debiana i postawilem go na lennym, wczesniej uzywalem zawsze sida. poinstalowalem wszystko co trzeba. dzisiaj wzialem sie za konfiguracje fluxa i innych rzeczy bo wczesniej nie bylo czasu na to. I teraz problem:
1) nie moge sie zalogowac do konsoli przy dzialajacym fluxie poprzez np. ctrl+alt+f2 o_O-czarny ekran. poprzez logowanie do konsloi poprzez KDM tez nie da rady, bo kdm sie wylaczy i wlaczy i tak w kolko.
2) wiekszosc polecen nie dziala o_O
np.
debian:/# fdisk -l bash: fdisk: command not found
debian:/# lspci bash: lspci: command not found
wszystko jest poinstalowane wiec wtf?? mam wrazenie ze lenny sprawia wiecej problemow niz sid. nie wiem gdzie szukac rozwiazania. wczesniej mialem postawione zawsze kde obok fluxa, moze to cos ma do rzeczy.
adam05 napisał(-a):
aptitude install pciutils,
aptitude install gnu-fdisk
to nie jest takie proste. wlasnie chodzi ze to jest zainstalowane i komendy nie dzialaja. co do xorga to wrzucam go ale raczej tu nie ma bledu.
Section "Module" Load "glx" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ImPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Synaptics Touchpad" Driver "synaptics" Option "SendCoreEvents" "true" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Protocol" "auto-dev" Option "HorizScrollDelta" "0" EndSection Section "Device" Identifier "nVidia Corporation C51 [Geforce 6150 Go]" Driver "nvidia" BusID "PCI:0:5:0" EndSection Section "Monitor" Identifier "Generic Monitor" Option "DPMS" HorizSync 28-64 VertRefresh 43-60 EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "nVidia Corporation C51 [Geforce 6150 Go]" Monitor "Generic Monitor" DefaultDepth 16 SubSection "Display" Modes "1280x800" EndSubSection EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" InputDevice "Generic Keyboard" InputDevice "Configured Mouse" InputDevice "Synaptics Touchpad" EndSection
Ostatnio edytowany przez skotx (2008-01-27 19:28:21)
Moze to glupie, ale zapytam...masz w PATH sciezki do tych polecen? Moze masz cos nie tak z PATH ? ;-)
Spoko, dojdziemy do rozwiązania :)
Tylko musisz jeszcze nieco bardziej rozjaśnić mi sytuacje :)
Zrób tak:
updatedb (może trochę potrwać) locate fdisk locate lspci
Oraz wklej
/etc/profile
adam05 napisał(-a):
Kod:
updatedb (może trochę potrwać) locate fdisk locate lspciwywala ze nie zna updatedb i locate
# /etc/profile: system-wide .profile file for the Bourne shell (sh(1)) # and Bourne compatible shells (bash(1), ksh(1), ash(1), ...). if [ "`id -u`" -eq 0 ]; then PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin" else PATH="/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/games" fi if [ "$PS1" ]; then if [ "$BASH" ]; then PS1='\u@\h:\w\$ ' else if [ "`id -u`" -eq 0 ]; then PS1='# ' else PS1='$ ' fi fi fi export PATH umask 022
Ostatnio edytowany przez skotx (2008-01-27 19:50:23)
1. pokaz zawartosc zmiennej PATH ...
2. czy uzywasz normalnego terminala czy framebuffer ?
3. czy problem z terminalem wystepuje tez gdy x.org dziala na sterownikach vesa ?
polowa problemu rozwiazana, tj. z komendami. musialem przeinstalowac util-linux bo z tym byl jakis problem.
bercik napisał(-a):
2. czy uzywasz normalnego terminala czy framebuffer ?
3. czy problem z terminalem wystepuje tez gdy x.org dziala na sterownikach vesa ?
2. normalnego, bo z tego co pamietam framebuffer powodowal jakies problemy.
3. jezeli chodzi o grafe nic sie nie zmienilo. wszystko jest ok na vesa i nv. sterowniki nvidi cos nie bardzo dzialaja-sprawdzilem 2 wersje- takie same objawy. z tym juz chyba sobie poradze, a jak nie to zmienie na nv i po sprawie.
ps. jak pokazac zawartosc zmiennej PATH ?? nie zdarzylo mi sie z tym jeszcze bawic.
skotx napisał(-a):
poprzez logowanie do konsloi poprzez KDM tez nie da rady, bo kdm sie wylaczy i wlaczy i tak w kolko.
co do tego:
/etc/init.d/kdm stop i wpadniesz do konsoli
Co do reszty - chłopaki zaczęli..... :)
skotx napisał(-a):
ps. jak pokazac zawartosc zmiennej PATH ?? nie zdarzylo mi sie z tym jeszcze bawic.
po prostu
echo $PATH
echo $PATH
no fakt ;) ciezko u mnie dzisiaj z mysleniem