Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam! mam taki problem. Mam skrypt menu w bashu wygląda to tak:
#!/bin/bash
dialog --title "Okno menu" \
--backtitle "NAZWA" \
--menu "Podaj numer:" 20 50 5 \
1 PIERWSZY \
2 DRUGI \
3 TRZECI \
4 KONIEC
i w czym problem - jak dowiązać do danego numeru jakieś operacje ( np kopiowanie czy cokolwiek)
czyli np najade sobie na 1 PIERWSZY i zaczną się kopiowac jakies pliki.
Chodzi mi o coś w stylu case in esac ( tylko że tu podaje numer i wykonuje mi sie jakis skrypt )
Niemam pojęci jak do każdego numeru dowiązać wykonywanie operacji??
Byl bym wdzieczny za pomoc
http://linuxgazette.net/101/sunil.html
punkt: 3) Building a menu
HunteR napisał(-a):
http://linuxgazette.net/101/sunil.html
punkt: 3) Building a menu
sorki za oftopa ale niemoge sie powstrzymac bo szukałem tego dłłłluuuuugo a ty mi to podałes teraz dzieki Huntre jak sie kiedys zobaczymy to masz krate piwa za to !!!!!!!!!!!
dzieks :) i wiem co dziaj bede robil :)
pzdr
aki
Nooo fajna sprawa! tylko niewiem jak go przerobić żeby wykonywal dane polecenia po zaakceptowaniu danej opcji z menu.
Bo wygląda to tak w srypcie z tej stronki w pkt 3 on wykonuje daną operacje po wybraniu opcji z menu ale na podstawie 0,1 i 255. Czyli jak jest 0 z tego wywnioskowałem to wykonuje dana operacje według tego co wybierze z menu.
u mnie menu wygląda tak:
1 KOPIOWANIE
2 USUWANIE
i chciałbym żeby np po najechaniu na 1 KOPIOWANIE i zatwierdenie kopiował pliki ( według skryptu ktory mu napisze) a np po zatwierdzeniu 2 USUWANIE usuuwał.
w skrypcie z tej stronki jest tak że jakąkolwiek opcje zatwierdze w menu to wykona mi sie jeden skrypt.
Jest możliwość ustawienia dla każdej opcji z menu odwołanie do danego mu skryptu??
case $choice in "Rafi") echo "Rafffffi";; "Lata" echo "Latttta";; esac
Strony: 1