Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik
 Użytkownik

Na Lenny (środ. graf. GNOME) po włączeniu systemu wykrywa mi pendrive(Kingstom DT/1GB) w folderze "Komputer". W momencie kiedy za pomoc myszki daję- "Zamontuj urządzenie" pojawia mi się na pulpicie ikonka. Po chwili jednka znika a wtedy to już nigdzie nie widze swojego flash drivera....
# cat /etc/fstab # /etc/fstab: static file system information. # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/hda6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 /dev/hda5 /boot ext3 defaults 0 2 /dev/hda7 /home ext3 defaults 0 2 /dev/hda9 /tmp ext3 defaults 0 2 /dev/hda8 none swap sw 0 0 /dev/hdd /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/hdc /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
A po wpisaniu
fdisk -l
mam
Disk /dev/hda: 60.0 GB, 60022480896 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 7297 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Disk identifier: 0x8f800000 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 1 7297 58613121 5 Extended /dev/hda5 1 12 96327 83 Linux /dev/hda6 13 985 7815591 83 Linux /dev/hda7 986 7173 49705078+ 83 Linux /dev/hda8 * 7174 7235 497983+ 82 Linux swap / Solaris /dev/hda9 7236 7297 497983+ 83 Linux

Użyszkodnik
 Użyszkodnik
	Zobacz jeszcze cat /etc/mtab (najlepiej w chwili, gdy ikonka jest na pulpicie i wtedy, gdy już jej nie ma).
Zaraz po podłączeniu pendrive'a, zapoznaj się również z wynikiem polecenia dmesg |tail (być może niezbędny będzie root; u mnie działa na koncie użytkownika, ale nie wiem czy nie dodałem go do jakiejś specyficznej grupy).

Użytkownik
 Użytkownik

może nie na temat ale czy ze swapu można bootowac system ??
/dev/hda8 * 7174 7235 497983+ 82 Linux swap / Solaris
bo cos mi sie wydaje ze nie cos masz tak popipszone :)
edit// jesli tak może byc to porawcie :) ale .......... to ku....a niemożliwe :)
Ostatnio edytowany przez aki (2008-01-23 20:36:20)

Użytkownik
 Użytkownik

Hmm teraz wogóle mi nie wykrywa...Przy właczaniu systemu mam komunikat :
USB1-2 device descriptor read 164, error -110
Przed instalacją debiana czytałem nt. partycjonowania ale nie jestem pewien czy wszystko dobrze wykonałem...
Wpisuje
# dmesg |tail
i mam:
ACPI: Power Button (FF) [PWRF] input: Power Button (CM) as /class/input/input4 ACPI: Power Button (CM) [PWRB] input: Sleep Button (CM) as /class/input/input5 ACPI: Sleep Button (CM) [SLPB] lp0: using parport0 (interrupt-driven). ppdev: user-space parallel port driver NET: Registered protocol family 10 lo: Disabled Privacy Extensions eth0: no IPv6 routers present
# cat /etc/mtab
i mam:
/dev/hda6 / ext3 rw,errors=remount-ro 0 0 tmpfs /lib/init/rw tmpfs rw,nosuid,mode=0755 0 0 proc /proc proc rw,noexec,nosuid,nodev 0 0 sysfs /sys sysfs rw,noexec,nosuid,nodev 0 0 procbususb /proc/bus/usb usbfs rw 0 0 udev /dev tmpfs rw,mode=0755 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs rw,nosuid,nodev 0 0 devpts /dev/pts devpts rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620 0 0 /dev/hda5 /boot ext3 rw 0 0 /dev/hda7 /home ext3 rw 0 0 /dev/hda9 /tmp ext3 rw 0 0

były zielony_83 :)
 były zielony_83 :)
	Jeśli grub/lilo/whatever są w MBR to tą flagę można wsadzić w .. :) I tak za start systemu odpowiada bootloader, a w nim jawnie podajesz z którego dysku ładować kernel.

Użytkownik
 Użytkownik

zielony_83 napisał(-a):
Jeśli grub/lilo/whatever są w MBR to tą flagę można wsadzić w .. :) I tak za start systemu odpowiada bootloader, a w nim jawnie podajesz z którego dysku ładować kernel.
no tak wlasnie mi sie wydawało :)ale ja sobie nic niebede wsadzal w d... :P
a niemasz innego systemu zeby sprawdzic tego pena ??

Użytkownik
 Użytkownik

Pen działa dobrze po Win XP...pod to samo usb podpinałem drukarke-jest wszystko w porządku.
Pomęcze jeszcze google, tak jak piszecie poprobuje  zinnymi wejsciami usb.
Mam pytanie-dopóki system jest świeży-może warto(chociaż haniebnie:))go przeinstalowac?Coś nie tak zrobiłem z partycjonowaniem przy instalacji?
 Użytkownik
 Użytkownik

Dodaj do /etc/fstab
np.: 
/dev/sda1 /media/emtec vfat user,umask=000,noauto 0 0
oczywiście punkt montowania /media/emtec to przykład. tak się nazywa mój pendrive
jeżeli dalej masz problemy np. podczas kopiowania dużych plików pendrive znika/blokuje się usuń gnome-volume-manager (apt-get remove gnome-volume-manager) i sprawdź czy to pomogło. jak nie trudno zgadnąć ja miałem tego typu problemy i moja rada może, lecz nie musi być dla ciebie pomocna. w każdym razie nic nie szkodzi spróbować