Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Otóż mam kartę Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02) i próbuję ją podnieść na Debianie Etch.
Zastosowałem się do tego opisu:
http://www.stylesen.org/configuring_wireless_bcm431 … n_debian_etch
I utknąłem, bo niby wszystko jest, ale podłączyć się do mojego routera wifi nie potrafię.
Kuknąłem tutaj: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=4766 i profilaktycznie wklepałem: iwlist eth4 scanning
eth4 Scan completed : Cell 01 - Address: 00:04:ED:6F:16:A2 ESSID:"empty_01" Protocol:IEEE 802.11bg Mode:Master Channel:1 Encryption key:on Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 6 Mb/s; 9 Mb/s 11 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s 48 Mb/s; 54 Mb/s Quality=100/100 Signal level=-151 dBm IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1 Group Cipher : CCMP Pairwise Ciphers (1) : CCMP Authentication Suites (1) : PSK Extra: Last beacon: 216ms ago
Tylko, że dalej nie mam pojęcia jak się połączyć. Za jakąś podpowiedź będę z obowiązany.
Ostatnio edytowany przez jurgen (2008-04-10 22:03:37)
Sproboj tak:
iwconfig eth4 essid empty_01 iwconfig eth4 key tutaj_podaj_klucz_wep_jak_masz dhclient eth4
Ogólnie z tą kartą są jaja :)
jeśli używasz WPA potrzebujesz pakietu wpasupplicant.
Osobiście Ci powiem że ja sobie podarowałem uruchomienie tej karty na WPA, teraz korzystam z karty na USB z Neostrady, działa o niebo stabilniej.
Jeśli ktoś ma fajny opis jak uruchomić WPA na tej karcie będę wdzięczny.
raixer on ma wpa a nie wep takrze jedynie przez wpa-suplicanta da rade :) jak wruce z pracy (wieczorem) to jak nieda rady to pomoge , a jak dobrze poszukac to na forum jest temat o wpasuplican'cie :)
pozd
aki
aki napisał(-a):
raixer on ma wpa a nie wep
No racja nie zauwazylem ;)
Co do wpa to ja robie jak ponizej.
Plik /etc/wpa_supplicant.conf
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant ap_scan=2 fast_reauth=1 #work network={ scan_ssid=0 ssid="TuMamNazwe" proto=WPA key_mgmt=WPA-PSK pairwise=TKIP group=TKIP psk="tuMamKlucz" priority=5 }
Teraz w konsoli:
wpa_supplicant -Dwext -ieth0 -c/etc/wpa_supplicant.conf ifconfig eth0 up dhclient eth0
Po tym wszystkim siec ladnie mi dziala.
(dodam ze moj interfejs pod wifi to eth0)
Co do samej karty to faktycznie kiedys mogly byc z nia jaja i dzialala tylko pod ndiswrapperem. Teraz ma natywny sterownik i autoryzacja po wep czy wpa dziala i karta raczej nie stwarza juz problemow ;)
no wlasnie to chcialem napisdac tylko ze ja rob9ie podobnie a jednak inaczej z wpasuplicantem :)
tzn:
w /etc/network/interfaces mam:
auto ath2 iface ath2 inet dhcp wpa_conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
a w /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
mam tak :) :
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant network={ scan_ssid=1 ssid="Nudelmafia 06" key_mgmt=WPA-PSK psk="MojePSK" }
a tak poztym to morze ktos wie dlaczego przy uruchomianiu kompa dostaje ip jestem podlaczony do sieci ale netu niemam :) dopiero
/etc/init.d/networking restart
łaczy mnie z netem i wszystko jest ok ?? dodam ze mój brat ma identycznie skonfigurowane wpa i wifi nawet ta sama karta :) i jemu łaczy sie odrazu a mi nie :) ale juz sie przyzwyczaiłem do tego ale jesli ktos wie to byłbym wdzieczny :)
pozdrawiam
aki
edit// o raixer ty tez z Sącza jestes pozdrawiam rodzinne strony :)
Ostatnio edytowany przez aki (2008-01-23 19:28:29)
Dziękuję za podpowiedzi i pomysły.
Jak tylko odkryję co psuję, to się momentalnie podzielę - ustawienia routera tysz zmieniałem na WPA-PSK i TKIP jak u Ciebie, raixer, by było "prościej" - chwilowo netapplet pięknie mi pokazuje połączenie, ale "świata" nie widać - mogę jedynie zpingowac router, choć zalogować się do niego już nie mogę.
A odnośnie natywnego sterownika rozumiem, że w Lennym działa to out of the box, że z ciekawskiego lenistwa spytam?
chwilowo netapplet pięknie mi pokazuje połączenie, ale "świata" nie widać - mogę jedynie zpingowac router, choć zalogować się do niego już nie mogę.
/etc/init.d/networking restart
powinno pomuc patzr post wyrzej znaczy muj poprzedni :) a jak niepomorze to sprubuj tym sposobem z mojego tematu :)
pozdrawiam :)
jurgen napisał(-a):
A odnośnie natywnego sterownika rozumiem, że w Lennym działa to out of the box, że z ciekawskiego lenistwa spytam?
Tutaj jest info o instalacji natywnego sterowanika do tej karty.
aki napisał(-a):
o raixer ty tez z Sącza jestes pozdrawiam rodzinne strony :)
Hehe milo widziec ze coraz wiecej osob na DUGu z rodzinnego miasta ;)
Podniesienie Etch do Lenny, niewiele dało - niby się karta łączyła, ale jednak nie działa. Przy okazji garść jeszcze innych problemów się pojawiła i w końcu, dałem spokój ponad dwuletniej instalce systemu, wyciągnąłem kartę, zapomniałem o niej.
Akurat zrobiłem clean install Lenniego - zupełnie przypadkiem i w sumie wbrew sobie :-). Włożyłem kartę. Zassałem bcm43xx-fwcutter - pobrało, pocięło i wrzuciło stery automagicznie tam, gdzie trzeba. Wszystko dzała, razem z szyfrowaniem bez ręcznej ingerencji w skrypty.
O co chodziło? Nie mam pojęcia. Ważne, że działa.
Strony: 1