Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Laptop z Intel Centrino, 2 GB pamięci, Debian Lenny, Gnome.
Co jakiś czas się zamula, tak, że nawet literki się piszą z dużym opóźnieniem, już nie wspomne o przełączaniu okien.
Top pokazuje obciązenie procesora prawie na 100% przy aplikacji xorg.
Z czym to może być związane, albo jak okładniej sprawdzić co go tak obciąża?
wklei /etc/X11/xorg.conf Bo jak to któryś mądrze powiedział czarodziejami nie jesteśmy:)
Section "Files" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ImPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Synaptics Touchpad" Driver "synaptics" Option "SendCoreEvents" "true" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Protocol" "auto-dev" Option "HorizScrollDelta" "0" EndSection Section "Device" Identifier "ATI Technologies Inc M24 1P [Radeon Mobility X600]" Driver "ati" BusID "PCI:1:0:0" VideoRam 128000 EndSection Section "Monitor" Identifier "Generic Monitor" Option "DPMS" HorizSync 28-70 VertRefresh 43-60 EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "ATI Technologies Inc M24 1P [Radeon Mobility X600]" Monitor "Generic Monitor" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Modes "1400x1050" EndSubSection EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" InputDevice "Generic Keyboard" InputDevice "Configured Mouse" InputDevice "Synaptics Touchpad" EndSection
Jakiś czas temu ktoś miał podobny problem, tylko na KDE. Winny był nie sam Xorg, ale jakaś aplikacja działająca na pulpicie (superkaramba?). Więc jeśli masz jakieś programy tego typu, ubij je i zobacz czy wtedy też będzie Xorg tak szalał.
azhag napisał(-a):
Jakiś czas temu ktoś miał podobny problem, tylko na KDE. Winny był nie sam Xorg, ale jakaś aplikacja działająca na pulpicie (superkaramba?). Więc jeśli masz jakieś programy tego typu, ubij je i zobacz czy wtedy też będzie Xorg tak szalał.
Tak też sobie pomyślałem, że to może coś innego i dlatego się pytałem czy można jakoś dokładniej to sprawdzić niż przez top.
Głównie to mam odpaloną przeglądarke (opera lub iceweasel), network-manager-gnome i szybkie uruchamianie openoffice.ux. Niestety laptopa dopiero co dostałem i nie wiem jak było wcześnej, a troche instalowałem i odinstalowałem aplikacji.
Tak to ja miałem ten problem z conky a mianowicie gdy dodałem do xorga wpis (żeby conky nie skakało) Load "dbe" zaczął się xorg walić to samo co u Ciebie. Wywaliłem wpis pomogło:)
LongeR napisał(-a):
Tak to ja miałem ten problem z conky a mianowicie gdy dodałem do xorga wpis (żeby conky nie skakało) Load "dbe" zaczął się xorg walić to samo co u Ciebie. Wywaliłem wpis pomogło:)
Tylko, że conky u mnie nie ma i nie było.
zainstalowałem htop i pokazuje on, że procesor obciąża:
/usr/bin/X :0 -audit 0 -auth /var/lib/gdm/:0.Xauth -nolisten tcp vt7
nie wiecie o co tu chodzi?
I wydaje się że obciążenie powstaje wtedy gdy jest uruchomiona Opera, z tym, że sama opera nie obciąża znacznie procesora, tak jakby się z czymś wchodziła w konflikt.