Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
przy próbie skanowania sterownik sprawdza/ustawia oświetlenie a nast. rozpoczyna skan i przerywa komunikatem, że kabel USB jest uszkodzony.
Kabel nie jest uszkodzony bo na XP zainstalowanym bez virtualizacji skaner działa prawidłowo. Zależy mi aby ten skaner działał na virtualnym systemie, więc bardzo proszę o pomoc. (nieopatrznie kupilem Vistę 64 na którą Canon nie wypuścił sterownika do tego skanera)
nie powiedziałeś:
1. co to za skaner
2. jakiego programu używasz do skanowania
3. o co ci chodzi z tym virtualnym systemem
Skaner to Canoscan 8000 F, skanuję z programu Adobe Photoshop Elements 2 który był dołączony do skanera wraz z sterownikiem o nazwie ScanGear.
Na systemie WinXP zainstalowanym "tradycyjnie" skaner działał i działa bezproblemowo, natomiast na WinXP postawionym na wirtualnym komputerze utworzonym Vboxem 1.5 ScanGear rozpoczyna skanowanie i je przerywa z komunikatem że nie ma łączności przez kabel USB.
Zależy mi na wirtualnym systemie z działającym skanerem, bo jak wyżej napisałem, kupiłem nowego kompa z Windows Vista Home Premium 64bity do której Canon ni wypuścił dotąd sterownika do Canoscan8000F.
Na komputerze mam dwa systemy: Debiana i Vistę i nie chcąc przebudowywać partycji wygodnie jest skorzystać z wirtualnego WinXP.
virtuakbox z xp nie czyta mi usb 2.0 a tym samym nie widzi drukarki hp 1020. Ma ktoś jakieś howto ?
Jeśli dobrze pamiętam (już nie używam VB) domyślnie USB jest wyłączone. Trzeba w ustawieniach wirtualki zezwolić jej na korzystanie z USB.
to mam, i działa. Pena czyta jako 1.1 Menadżer urządzeń pluje się o sterowniki do usb 2.0 dlatego nie widzi drukarki
Podobnie nie mogę zamontować dysku zewnętrznego Maxtor
nieśmiało zapytam się czy ten win ma jakiegoś sp (imho 1 wystarczy)
imho ma :)
coś wymyśliłem - odpalę płytę motherboard do laptopa, tylko ......muszę ją kurcze znaleźć :)
Strony: 1