Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik
 Użytkownik

Witam.
Nie wiem czy spotkaliście się z takim problemem, ale nie znalazło za wiele problemów dla nvidia, więc piszę.
jak zwykle, zainstalowane co trzeba i wykonuje
m-a prepare
m-a build nvidia-kernel 
i się wywala...
Mianowicie, podczas kompilacji modułu nvidii metodą debianową pojawia się błąd. Ciężko powiedzieć jaki, jak bardzo będziecie chcieli w kleję, ale instalator nvidii pisze, że chcę zainstalować na arch i386 a mam procek amd64 i taką instalację muszę pobrać...
Problem w tym, ze system jest w architekturze i386, zaś kernel jest z repo debiana o nazwie amd64.
Jak uruchomię jajko z dopiskiem 686 zamiast amd, wszysto działa cacy - kompilacja dochodzi do końca i instaluje moduł. Czyli tak jak powinno być. To samo na drugim debianie juz w architekturze amd64, też ładnie się kompiluje. 
Tylko problem leży kiedy jest arch i386 w debianie, a kernel jest z amd64. Może wiecie jak w takim wypadku dokonać kompilacji?
Edycja
Problem dotyczy starych sterów nvidii (100.19.XX których już nie ma w debianie w experimetnal. Zapkomniałem usunąć katalogu modules ze starą zawartością i podstawieniu nową....
Ostatnio edytowany przez mons (2008-01-15 14:11:34)

elektryk dyżurny
 elektryk dyżurny

ja zawsze ściągam binarki z nvidia.com, kto by się tam bawił w m-a ;)

Członek DUG
 Członek DUG

Członek DUG
 Członek DUG

Ja tez wole nvidia.com. Jeszcze nigdy nie bylo tak zebym mial problem z tymi sterownikami. (no chyba ze byly za stare a ja mialem nowe jajo).

Członek DUG
 Członek DUG
	Mam system 32 bitowy, jądro ( 2.6.23.13) mam samodzielnie spakietowane i jest pod amd64. Stery spakietowały mi się bez komplikacji.

Członek DUG
 Członek DUG
	Ile razy instalowałem sterowniki z repozytoriów tyle razy się męczyłem. Polecam stery ze strony producenta szybko, łatwo i przyjemnie:)

Członek DUG
 Członek DUG

Użytkownik
 Użytkownik

Dowiedziałem się, że nie da się zainstalować sterów nvidii, do kernela pod amd64 w arch i386, ale dotyczy to tylko kernela skompilowanego przez debiana. O_o
Jakoś developerzy potrafią to zrobić, a m-a ma problem z tym...
Co do sterów nvidii. One też mają problem! One to mi wypisują, że nie ta architekrura!!!! Dlatego musze ksompilować sobie własne jajko, zrobię to jak będzie 2.6.24 o którym tak głośno. Teraz nie mam ochoty....

Członek DUG
 Członek DUG
	Dobra pytanie, bo nie kumam:
masz jajco z które było w paczce np. 
linux-image-2.6-amd64_2.6.22+11_amd64.deb
czy takiej 
linux-image-2.6-amd64_2.6.22+11_i386.deb
czyli czy masz kernel pod procesor amd64 w pakiecie pod architekture amd64 czy i386?
Jeśli pod architekturę amd64 to dziw, że działa, jeśli pod i386, to wytłumacz, dlaczego się nie da, jak się da ( bo mi się udaje bez problemu )
np. tymi sterami:
http://pl.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/169 … 9.07-pkg1.run
co jest logiczne, bo instaluje je na architekturę i386 ( procek jest pod procesor amd64, ale debian ma architekturę i386)
lub też 
m-a prepare
m-a build nvidia-kernel 
i działa
Będę wdzięczny za wytłumaczenie, dlaczego mi ma się nie zainstalować , chociaż się instaluje.

Piwo DUG
 Piwo DUG

echh ja mam amd64 i całego debiana postawionego w raz drejwerami nvidi na architekturę i386

Użytkownik
 Użytkownik

Bardzo przepraszam, ze długo się nie odzywałem. Problem rozwiązany. Problem leżał w sterownikach ale i w mojej umiejętności rozumienia komunikatów z błędem. Wszystko to dotyczyło sterów 100.19.XX.....
Po zainstalowaniu nvidia-kernel-source, zapomniałem usunąć stary katalog modules w /usr/src i rozpakować nowy z paczki tar.gz. Stery ładnie bez problemu się kompilują! Jeszcze raz przepraszam wszystkich za zawracanie głowy.

Członek DUG
 Członek DUG

mons, nie zapomniałeś 
dopiero teraz te nowe sterowniki nvidii 169.07 tak mają ,
że należy usunąć stary katalog modules w /usr/src i rozpakować nowy z nvidia-kernel.tar.bz2
Strony: 1