Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Normalnie przygłupiałem
w czystej konsoli, oraz w X-ach na roocie mam:
LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL=
Natomiast w X-ach na userze mam tak:
LANG= LC_CTYPE="POSIX" LC_NUMERIC="POSIX" LC_TIME="POSIX" LC_COLLATE="POSIX" LC_MONETARY="POSIX" LC_MESSAGES="POSIX" LC_PAPER="POSIX" LC_NAME="POSIX" LC_ADDRESS="POSIX" LC_TELEPHONE="POSIX" LC_MEASUREMENT="POSIX" LC_IDENTIFICATION="POSIX" LC_ALL=
dpkg-reconfigure locales nie pomaga
/etc/default/locale masz poprawnie ustawione ?
Dodaj do ~/.bash_profile (lub analogicznego pliku, jeśli używasz innego shella) wpis:
export LANG=pl_PL.UTF-8 export LC_ALL=pl_PL.UTF-8
i się przeloguj
już dobrze :) - dzięki
pytanie dodatkowe czym się w iceweasel różni: xterm od XTerm
na tym gównie z małymi literami jest ok, na tym z dużymi jest posix. Oczywiście przestawię sobie konsolę na pasku, ale mnie to ciekawi :)
Pozdro