Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
 Użytkownik
 Użytkownik
	Niedawno zacząłem mieć w swojej sieci problem z p2p. Trochę poczytałem w sieci i okazało się, że np na BearShare nie wystarczy blokada portów. Ale rozwiązaniem może być ipp2p. W repozytorium niestety nie ma. Ściągnąłem więc źródła ostatniej wersji (0.8.2) i w pliku README przeczytałem.
Currently IPP2P is tested to be working together with:
-Linux-Kernels 2.6: 2.6.3, 2.6.4, 2.6.6, 2.6.17
...
-iptables (from netfilter.org) 1.2.7a, 1.2.8, 1.2.9, 1.2.11, 1.3.0, 1.3.1
Czyli krótko mówiąc projekt leży. Dodatkowo znalazłem informacje ze ipp2p przestał sobie radzić właśnie z BearShare. Szukałem więc dalej i znalazłem łatę layer7. Z tego co przeczytałem trzeba skompilować własne jądro z l7 i iptables z dodatkową łatą. W repozytorium niestety niczego nie znalazłem, pozostała więc kompilacja. 
Sprawdziłem na forum i okazało się, że całkiem sporo osób pachtuje sobie tym kernel. Może ktoś z was robił paczkę (kernel + iptables) i zechce się podzielić?

Piwo DUG
 Piwo DUG

ja tylko dam linka http://www.djgregor.one.pl/body/kernel.php kernel
+ iptables
 Użytkownik
 Użytkownik
	Już wcześniej znalazłem http://www.linuxbox.pl/index.php?go=kernel ale i tak bez kompilacji ani rusz. A zanim kernel zacznie działać tak jak będę chciał, minie naprawdę sporo czasu. Dlatego ciągle szukam jeszcze 'bezbolesnego' rozwiązania.

Piwo DUG
 Piwo DUG
	 Użytkownik
 Użytkownik
	Po całym dniu kompilacji udało mi się uzyskac to chcialem. Prawie...
W google znalezc mozna sporo regulek jak za pomoca l7 zablokowac bearshare. Tylko ze na stronie http://l7-filter.sourceforge.net/protocols nie ma zadnej informacji o tym ze protokol jest rozpoznawany. I rzeczywiscie, regula 
$iptables -I FORWARD -i $LAN -p tcp -m layer7 --l7proto bearshare -j DROP
po prostu nie dziala. Nie mam takiego pliku w /etc/l7-protocols/protocols/. Moze ktos z was ma specyfikacje?

Też człowiek :-)
 Też człowiek :-)

Źródełka wrzucone przez ZlegoZwierza: 
http://ingram.com.pl/zrodelka.tar.gz
Pozdrawiam!

Użyszkodnik DUG
 Użyszkodnik DUG

do /etc/l7-protocols ściągnij definicje protokołów, a tak mi się wydaje że bearshare działa w sieci gnutella, więc regułka powinna wyglądać następująco
iptables -I FORWARD -m layer7 --l7proto gnutella -j DROP
a jak ci z layerem nie chce wychodzić to connlimit na każdegu usera i z głowy
 Użytkownik
 Użytkownik
	Chyba dziala, dla blokowania p2p zastosowalem:
    echo -en "\t"; printi "directconnect"
    $iptables -t mangle -I PREROUTING -i $LAN -p tcp -m layer7 --l7dir /etc/l7-protocols/protocols --l7proto directconnect -j DROP
    echo -en "\t"; printi "fasttrack"
    $iptables -t mangle -I PREROUTING -i $LAN -p tcp -m layer7 --l7dir /etc/l7-protocols/protocols --l7proto fasttrack -j DROP
    echo -en "\t"; printi "applejuice"
    $iptables -t mangle -I PREROUTING -i $LAN -p tcp -m layer7 --l7dir /etc/l7-protocols/protocols --l7proto applejuice -j DROP
    echo -en "\t"; printi "bittorrent"
    $iptables -t mangle -I PREROUTING -i $LAN -p tcp -m layer7 --l7dir /etc/l7-protocols/protocols --l7proto bittorrent -j DROP
    $iptables -t nat -I PREROUTING -i $LAN -p tcp --dport 6881:6889 -j DROP
    echo -en "\t"; printi "gnucleuslan"
    $iptables -t mangle -I PREROUTING -i $LAN -p tcp -m layer7 --l7dir /etc/l7-protocols/protocols --l7proto gnucleuslan -j DROP
    echo -en "\t"; printi "gnutella"
    $iptables -t mangle -I PREROUTING -i $LAN -p tcp -m layer7 --l7dir /etc/l7-protocols/protocols --l7proto gnutella -j DROP
    echo -en "\t"; printi "live365"
    $iptables -t mangle -I PREROUTING -i $LAN -p tcp -m layer7 --l7dir /etc/l7-protocols/protocols --l7proto live365 -j DROP
    echo -en "\t"; printi "edonkey"
    $iptables -I FORWARD -i $LAN -p tcp -m layer7 --l7proto edonkey -j DROPOffline