Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Od niedawna mam aparat fotograficzny i interesuje mnie jak w prosty sposob zmniejszyc wielkosc zdjec nim wykonywanych.
Zdjecia wychodza mi w miare dobrej jakosci lecz o ciezarze ok,2 MB
Chcac wyslac meilem takie zdjecia trzeba troche pokombinowac aby nie wysylac ich dziesiatki.
Mam mam zainstalowane tylko standartowe programy Debiana Etch instalowanego w Gnome
i doinstalowame tylko bazowe KDE.
Nie chcialbym instalowac niepotrzebne progrramy aby sie tylko przekonac ze nie wykorzystam ich.
Moze prosciutki programik tylko do zmiany wielkosci zdjec lub komendy do konsoli bez instalowania programow.
Probowalem zainstalowac xpaint lecz mam problem bo mam 16 bitowy kolor a on krzyczy o 24.
Mam slaby monitor do max 800x600 wiec nie narzycalem systemowi niepotrzebnego obciazenia (jak mniemalem :)
Moje zdjecia to np, s7300126.jpg
swojego czasu nabazgrałem takie coś
#!/bin/bash convert $1 -thumbnail $2 "$2"px-"$1"
użycie: ./miniatura.sh plik.jpg {długość_największej_krawędzi}, np. ./miniatura.sh dscn1169.jpg 100. W efekcie powstaje plik 100px-dscn1169.jpg.
Wymaga programu convert z pakieti imagemagick.
Jestem straszny cienias !!
Poradzcie prosze.
debian:/home/morys# aptitude search convert p cbmconvert - Converts different Commodore file formats p kcachegrind-converters - format converters for KCachegrind profilin p khmerconverter - converts between legacy Khmer encodings an p libconvert-asn1-perl - Perl module for encoding and decoding ASN. p libconvert-ber-perl - Perl implementation of Basic Encoding Rule p libconvert-binhex-perl - Perl5 module for extracting data from maci p libconvert-tnef-perl - Perl module to read TNEF files p libconvert-units-perl - Perl module for performing unit conversion p libconvert-uulib-perl - Perl interface to the uulib library (a.k.a p libhtml-wikiconverter-perl - An HTML to wiki markup converter p soundconverter - convert sound files to other formats p zh-autoconvert - Chinese HZ/GB/BIG5/UNI/UTF7/UTF8 encodings
Zdesperowany
debian:/home/morys# aptitude install imagemagick Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Nie zostaną zainstalowane, uaktualnione ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Konfigurowanie ttf-freefont (20060501cvs-10) ... E: /var/lib/defoma/locked exists. E: Another defoma process seems running, or you aren't root. E: If you are root and defoma process isn't running undoubtedly, E: it is possible that defoma might have aborted. E: Please run defoma-reconfigure -f to fix its broken status. dpkg: błąd przetwarzania ttf-freefont (--configure): podproces post-installation script zwrócił kod błędu 1 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie tuxpaint-data: tuxpaint-data zależy od ttf-freefont; jednakże: Pakiet ttf-freefont nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania tuxpaint-data (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie tuxpaint-stamps-default: tuxpaint-stamps-default zależy od tuxpaint-data (>= 2002.09.25); jednakże: Pakiet tuxpaint-data nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania tuxpaint-stamps-default (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie tuxpaint: tuxpaint zależy od tuxpaint-data (= 1:0.9.16-1); jednakże: Pakiet tuxpaint-data nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania tuxpaint (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: ttf-freefont tuxpaint-data tuxpaint-stamps-default tuxpaint E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: Konfigurowanie ttf-freefont (20060501cvs-10) ... E: /var/lib/defoma/locked exists. E: Another defoma process seems running, or you aren't root. E: If you are root and defoma process isn't running undoubtedly, E: it is possible that defoma might have aborted. E: Please run defoma-reconfigure -f to fix its broken status. dpkg: błąd przetwarzania ttf-freefont (--configure): podproces post-installation script zwrócił kod błędu 1 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie tuxpaint-data: tuxpaint-data zależy od ttf-freefont; jednakże: Pakiet ttf-freefont nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania tuxpaint-data (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie tuxpaint: tuxpaint zależy od tuxpaint-data (= 1:0.9.16-1); jednakże: Pakiet tuxpaint-data nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania tuxpaint (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie tuxpaint-stamps-default: tuxpaint-stamps-default zależy od tuxpaint-data (>= 2002.09.25); jednakże: Pakiet tuxpaint-data nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania tuxpaint-stamps-default (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: ttf-freefont tuxpaint-data tuxpaint tuxpaint-stamps-default
Co mam sknocone albo w czym ma niewiedza ?
A tu zmiana wszystkich zdjęć w podanym katalogu:
#!/bin/sh for f in `ls -a` ;do convert -geometry $1x$2 $f mniejsze_$f done
użycie ./nazwaskryptu.sh 800 600
Wszystkie zdjęcia przerobi na ten właśnie format, zaś nazwę zmieni na mniejsze_nazwaoryginalna.rozszerzenie.
Wszystko oczywiście do dostosowania w odpowiednich linijkach :)
Nie poradze sobie !
Nigdy nie mialem kontaktu z informatyka.
debian:/home/morys# aptitude search convert p cbmconvert - Converts different Commodore file formats p kcachegrind-converters - format converters for KCachegrind profilin p khmerconverter - converts between legacy Khmer encodings an p libconvert-asn1-perl - Perl module for encoding and decoding ASN. p libconvert-ber-perl - Perl implementation of Basic Encoding Rule p libconvert-binhex-perl - Perl5 module for extracting data from maci p libconvert-tnef-perl - Perl module to read TNEF files p libconvert-units-perl - Perl module for performing unit conversion p libconvert-uulib-perl - Perl interface to the uulib library (a.k.a p libhtml-wikiconverter-perl - An HTML to wiki markup converter p soundconverter - convert sound files to other formats p zh-autoconvert - Chinese HZ/GB/BIG5/UNI/UTF7/UTF8 encodings
Podajcie mi CAŁY przykładfowy tekst komendy (skryptu)
gdy np. mam folder "zdjecia"
Prosze.
blada dupa.
convert to program, który jest w paczce imagemagick.
apt-file search /usr/bin/convert convertall: usr/bin/convertall dovecot-common: usr/bin/convert-tool geda-utils: usr/bin/convert_sym graphicsmagick-imagemagick-compat: usr/bin/convert imagemagick: usr/bin/convert kradio: usr/bin/convert-presets libalps-bin: usr/bin/convert2html libalps-bin: usr/bin/convert2text libalps-bin: usr/bin/convert2xml lilypond: usr/bin/convert-ly mozart: usr/bin/convertTextPickle omniorb4: usr/bin/convertior
I CAŁ¥ przykładowy tekst komendy już dostałeś.
Proszę, zrozum, jaśniej się już nie da.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-01-06 18:25:19)
Przypuszczalem ze w komendzie musze podac jakas powiedzmy ścieszke do pliku jak np:
/zdjecia/s7300191.jpg
lub folderu /morys/zdjecia
Jak pisalem nie mam zielonego pojecia o informatyce :(
Możecie sie śmiac ale poradzcie proszę.
debian:/home/morys# !/bin/bash bash: !/bin/bash: event not found debian:/home/morys# convert $1 -thumbnail $2 "$2"px-"$1" convert: option requires an argument `-thumbnail'. debian:/home/morys# !/bin/bashconvert $1 -thumbnail $2 "$2"px-"$1" bash: !/bin/bashconvert: event not found
debian:/home/morys# ./miniatura.sh s7300191.jpg 100
bash: ./miniatura.sh: Nie ma takiego pliku ani katalogu
debian:/home/morys# for f in `ls -a` ;do > convert -geometry $1x$2 $f mniejsze_$f > done
Mam utworzyc jakies foldery ?
Jeśli nie to gdzie szukac tych przetworzonych zdjęć.
Przecie jak nie wy to nikt mi nie pomoże :(
Nic nie rozumiem a przecież niewiele wypiłem.
Zaraz ! Nic dzisiaj chyba jeszcze nie piłem :)
odpal se np. kate / xemacs/, gedit/, nano ( co tam chcesz) .
skopiuj to do kate/ xemacs/, gedit/, nano :
#!/bin/sh for f in `ls -a` ;do convert -geometry $1x$2 $f mniejsze_$f done
zapisz to se jako skrypt.sh
potem przenieś ten plik do katalogu ze zdjęciami ( man nadzieję, że potrafisz)
odpal w tym katalogu konsole ( man nadzieję, że potrafisz)
wpisz
chmod +x skrypt.sh ./skrypt.sh 800 600
Dlatego już nie jestem nauczycielem.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-01-06 19:47:01)
Przypuszczam, że byłeś bardzo dobrym nauczycielem AgayKhan
Teraz wyłożyłeś mi to bardzo precyzyjnie.
Dziękuję bardzo.
Przypuszczam, że dziekować bedą potomni mnie podobni "nieucy" korzystający z tego forum.
Co do nauczania to cię całkowicie rozumiem.
Mój kolega nauczyciel też po jednym roku nauczania zrezygnował.
A był bardzo dobrym nauczycielem.
Studiował w gronie tak dobrych nauczycieli jak Marcin Daniec :)
Mam nadzieję, że się nie obrazisz.
Szanuję was obu.
Jeszcze raz. Dziękuję.
Ostatnio edytowany przez morys (2008-01-06 20:36:21)
Nerwus jestem i tyle.
Jakbyś musiał to mieć koniecznie w programie z gui to apt-get install kipi-plugins gwenview i w gwenview można to wszystko wyklikać. Lepsze niż w gimpie, bo w tym ostatnim nie potrafię skalować zdjęć masowo jak robi to gwenview. No, ale w sumie, to po czorta.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-01-06 22:41:20)
Zainstalowałem.
Członkowie rodziny twierdzą, że teraz łatwiej :)
Dziękuję.
Strony: 1