Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
mam dosc dziwny problem z umozliwieniem zwyklemu uzytkownikowi zamykania systemu.
Korzystalem z opisu maveric44-a juz kilkakrotnie na rożnych maszynach i wszystko szlo wporzadku. nie moge jednak na laptopie tego samego zrobic.
moj sudoers:
# # See the man page for details on how to write a sudoers file. # Defaults env_reset # Uncomment to allow members of group sudo to not need a password # %sudo ALL=NOPASSWD: ALL # Host alias specification # User alias specification User_Alias SHUT_USERS=ania # Cmnd alias specification Cmnd_Alias SHUT=/sbin/halt, /sbin/shutdown, /sbin/reboot, sbin/poweroff # User privilege specification root ALL=(ALL) ALL SHUT_USERS ALL = NOPASSWD: SHUT
dodam ze laptop asus, system lenny jadro 2.6.22-3-686
czy cos mam nie tak wpisane w pliku?
A ja mam też sudo do wyłączania kompa(jak to we fluxie bywa) i mam tak
Defaults env_reset # Uncomment to allow members of group sudo to not need a password # %sudo ALL=NOPASSWD: ALL # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # User privilege specification root ALL=(ALL) ALL User_Alias USERS=adam Cmnd_Alias SHUTDOWN=/sbin/shutdown Cmnd_Alias HALT=/sbin/halt USERS ALL=NOPASSWD:SHUTDOWN USERS ALL=NOPASSWD:HALT
Pozdrawiam
dzieki za wpis
nie wiem co tak naprawde jest nie tak w wczesniejszym pliku ale cos nie dziala jak powinno. Po zmianie wg ilina pomoglo. Dzieki ilin bardzo i pozdrawiam.