Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
od niedawna mam głośniki 5.1 :D Zauważyłem jednak, że wszystkie grają tak samo. Czy z założenia satelity z tułu nie powinny grać wtedy, gdy odgłos wydobywa się zza kadru?
a dźwięk w filmie jest również 5.1? :>
szczypior88 napisał(-a):
Czy z założenia satelity z tułu nie powinny grać wtedy, gdy odgłos wydobywa się zza kadru?
Graja tak jak jest w filmie ścieżka dźwiękowa zapisana.
Inną sprawą jest jeśli jest w nim dzwięk tylko dwukanałowy to jest to powielane na tył i tyle.
W mplayerze można sobie to trochę poprawić poprzez dodanie opcjii (opóźnienia itd.) ale to za dużo zachodu.
Pozdrawiam
@azhag - Tak :)
@Ryszard - Wydaje mi się, że ten wpis q faq dotyczy tylko sytuacji, kiedy tylne głośniki milczą, a moje grają. Konfigurowałem je przez kmix
@ilin - Na opakowaniu płyty DVD (dołączonej kiedyś do jakiejś gazety) jest wyraźnie napisane, że dźwięk jest w 5.1
Ten wpis w FAQ dotyczy konkretnego modelu karty dźwiękowej.
Co do filmu.
Albo jest tak dźwięk zrobiony w nim albo nie masz skonfigurowanego odtwarzacza do jego obsługi.
Pozdrawiam
P.S.Dialogi powinny iść z centralnego.
EDIT:)Czasami jest tak że angielska ścieżka dźwiękowa jest w 5.1 a polska w 2.0
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-01-03 14:14:17)
Hmmm... Próbowałem odtworzyć przez mplayera i vlc, efekt taki sam, tzn. ten sam dźwięk w każdym głośniku (również dialogi). Sprawdzałem kilka filmów i faktycznie niektóre mają w wyborze dźwięk oryginalny 5.1 lub z polskim lektorem, ale już 2.0. Czy może to być wynik zasosowania się do tego wpisu w faq (alsa- obsługa wątków). Skoro piszesz że dialogi powinny iść z centralnego to znaczy, że u Ciebie wszystko śmiga jak należy?
U mnie wszystko śmiga.
Co do mplayera to w ~/.mplayer/config mam tak do tego
ao=alsa channels=6
Pozdrawiam
Dopisałem i niestety nie pomogło. Mplayer mówi:
Opening audio decoder: [liba52] AC3 decoding with liba52 Using SSE optimized IMDCT transform Using MMX optimized resampler AUDIO: 48000 Hz, 6 ch, s16le, 320.0 kbit/6.94% (ratio: 40000->576000) Selected audio codec: [a52] afm: liba52 (AC3-liba52) ========================================================================== AO: [alsa] 48000Hz 6ch s16le (2 bytes per sample)
Więc wygląda jakby było dobrze, ale nic się nie zmieniło. Czy tworzyłeś plik /etc/asound.conf żeby mieć wielowątkowe odtwarzanie?
Nic nie tworzyłem bo moj karta obsługuje sprzętowe mixowanie.
A jak wygląda
speaker-test -c6 -D surround51
Prawidlowo szumi w głośnikach?
Pozdrawiam
Nie.
Front Left ok
zamiast: Center jest: Rear Left
Front Right ok
zamiast: Rear Right jest: LFE
zamiast: Rear Left jest: Center
zamiast: LFE jest: Rear Right
Czyli w tym jest cyc.
Musisz z kartą pokombinowac.
Na poczatek poodkręcaj te wpisy co porobiles i sprawdzaj speaker-testem.
Jak nie pomoze to trzeba bedzie kanaly poprzekierowywać jakimś pluginem.(A moze masz źle głośniki wpięte?)
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-01-03 17:55:07)
No ale nawet jeśli coś jest nie tak z rozpoznawaniem, to powinien być efekt taki sam jak przy błędnym ich ustawieniu na biurku. Kable podłączełem wg instrukcji i zdaje się, że nawet logicznie to wygląda ;) Mała ciekawostka: kmix rozpoznaje głośniki poprawnie. Jak w nim wyłączę tylne - przestają grać tylne a nie LFE i środkowy (co by wynikało z tego "konsolowego" testu). Więc w sumie które rozpoznanie jest poprawne - konsoli czy kmixa?
Naprawdę trudno powiedzieć.
A jak wajchujesz konsolowym alsamixerem to prawidłowo reaguje na głosniki poszczególne?
No i jaka masz kartę może wujek google spotkał się z takim problemem.
Pozdrawiam
Alsamixer daje te same wyniki co kmix. Karta jest zintegrowana, lspci mówi:
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02)
a instrukcja płyty:
Audio:
-Onboard Realtek ALC888 chip
-Supports High Definition Audio
-Supports 2/4/6/8 channel audio
-Supports S/PDIF In/Out connection
-Supports CD In connection
edit:
To raczej nie ważne, ale głosniki to model "Art Blockers KA-803C"
Ostatnio edytowany przez szczypior88 (2008-01-03 18:31:19)
Moze trzeba dopisać do /etc/modprobe.d/sound cos w stylu
options snd-hda-intel model=3stack czy stack3d nie pamiętam dokładnie.
Gdzies na forum buntu widzialem całą listę tego ale nie mogę znaleść.
Pozdrawiam
Mały krok do przodu :) Znalazłem wątek na innym forum opisujący problemy z dźwiękiem 5.1. Udało mi się dojść do etapu w którym polecenie:
mplayer -ao alsa:device=plug=surround51 -channels 6 dvd://dev/hda
daje dźwięk 5.1, ale kanały zgodne są z Twoim testem (speaker-test -c6 -D surround51). Czyli faktycznie dialogi lecą tylko z jednego głośnika, ale jest to tylny lewy a nie środkowy :P Jakiś pomysł jak te głosniki pozamieniać? Ogromnym plusem rozwiązania problemu przez podanie parametru dla mplayera jest to, że jak słucham muzyki, to stereo jest ładnie klonowany na pozostałe głośniki :)
I może ktoś z Was będzie znał rozwiązanie takiego problemu (z podanego wyżej wątku):
kazalot napisał(-a):
3. swiadomie lub nie wymuszasz domyslne kopiowanie kanalow na wszystkie glosniki, na soobwoofer dostaje sie wiec sygnal o wysokiej czestotliwosci a na zwykle male satelity niskiej czestotliwosci , gdybys zrobil to w odtwarzaczu to dzwiek moglby byc rozdzielony przez filtry na podstawie czestotliwosci tak zeby glosniki dostaly sygnal odpowiedni dla ich pasma przenoszenia(min zeby soobwofer dostal tylko bass bez wysokich dzwiekow)
He he wróciliśmy do korzeni.
Na tym zacytowanym forum walcza z karta która jest właśnie w FAQ.
Na to nie patrz.
Ten cytat który przytoczyłes własnie się do tej metody zastosowanej w tej karcie odnosi więc Ciebie nie dotyczy.
U Ciebie problemem jest ze plugin surround51 podaje inaczej dźwięk niz jest to np wg alsamixera.
Trzeba by przekierowac kanały jakims pluginem albo inaczej podłaczyć głośniki.
Pozdrawiam
ilin napisał(-a):
Ten cytat który przytoczyłes własnie się do tej metody zastosowanej w tej karcie odnosi więc Ciebie nie dotyczy.
Źle się widocznie wyraziłem. Chodzi mi o to, że mam jakieś tam mp3 w stereo (nie wiem, czy w ogóle mogą być inaczej niż w stereo?). I dźwięk jest klonowany na resztę, w tym na LFE. Czyli gdyby udało się wg tych częstotliwości pomieszać, to zakładam, że uzyskałbym lepszej jakości dźwięk (?).
ilin napisał(-a):
U Ciebie problemem jest ze plugin surround51 podaje inaczej dźwięk niz jest to np wg alsamixera.
Trzeba by przekierowac kanały jakims pluginem albo inaczej podłaczyć głośniki.
Myślałem już o kombinowaniu z kabelkami :) Pogrzebię trochę, może się uda. Jak alternatywnie można to rozwiązać? Jakieś wskazówki co do ewentualnego pluginu?
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=53730#p53730
Tutaj Bercik podał przykład takiego pluginu do zamiany głośników.Osobiscie nie testowałem.
szczypior88 napisał(-a):
I dźwięk jest klonowany na resztę, w tym na LFE. Czyli gdyby udało się wg tych częstotliwości pomieszać, to zakładam, że uzyskałbym lepszej jakości dźwięk (?).
Ja myśle że u Ciebie karta sprzętowo to robi prawidłowo.
To dotyczy tego pluginu zastosowanego w tamtej karcie.Jedynym sposobem na uzyskanie dźwieku z tylnich głośników było bezczelne połaczenie i ch z resztą. ten duplicate i mój z FAQ.
Pozdrawiam
ilin napisał(-a):
szczypior88 napisał(-a):
I dźwięk jest klonowany na resztę, w tym na LFE. Czyli gdyby udało się wg tych częstotliwości pomieszać, to zakładam, że uzyskałbym lepszej jakości dźwięk (?).
Ja myśle że u Ciebie karta sprzętowo to robi prawidłowo.
Tylko teraz pytanie: jeśli teraz muzyka odtwarzana jest prawidłowo, a ja porobię przekierowania wykorzystując przykład Bercika aby filmy dobrze działały, to czy muzyka nadal będzie poprawnie odtwarzana? Bo zmiana dotyczy m.in. LFE.
szczypior88 napisał(-a):
Tylko teraz pytanie: jeśli teraz muzyka odtwarzana jest prawidłowo, a ja porobię przekierowania wykorzystując przykład Bercika aby filmy dobrze działały, to czy muzyka nadal będzie poprawnie odtwarzana? Bo zmiana dotyczy m.in. LFE.
Sprawdź.
Sam jestem ciekaw.
To tylko jeden pliczek w domowym który łatwo jakby co wywalić.
Pozdrawiam
Edit:) Przy dobrym pomyślunku pewnie by się dało tak zrobić aby to skojarzyć z odtwarzaczem tylko do filmów DVD.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-01-04 12:46:35)
Spróbowałem. Utowrzyłem plik /etc/asound.conf o zawartości:
pcm.!surround51 { type route ttable.0.0 1 ttable.1.1 1 # przekierowuje ttable.2.4 1 ttable.3.5 1 ttable.4.2 1 ttable.5.3 1 slave.pcm { type hw card 0 } slave.channels 6 }
Próba
speaker-test -c6 -D surround51
wypadła pomyślnie. Teraz najciekawsze: kmix nadal poprawnie rozpoznaje głosniki! A uruchamiając film przez:
mplayer -ao alsa:device=plug=surround51 -channels 6 dvd://dev/hda
powoduje poprawne odtworzenie dźwięku w głośnikach. Jest tylko jedno ale: próba regulacji głosności klawiszami * i / nie przynosi efektu :( Wygląda to tak, jakby mplayer i kmix używały całkowicie innego sposobu regulacji dźwięku. Co prawda zawsze mogę regulować dźwięk pokrętłem na subwooferze, ale to tak nieelegancko ;) Jakieś pomysły?
edit:
I jeszcze jedno przy okazji :) Jak uzyskać dostęp do wyboru napisów po uruchomieniu mplayera w wyżej wymieniony sposób?
Ostatnio edytowany przez szczypior88 (2008-01-04 13:42:00)
Ten plugin mogłes zrobic w domowym jako .asoundrc
Co do głosnosci regulacji to dodaj opcję w mplayerze -softvol (ja mam w ~/.mplayer/config)
softvol=1
Czyli regulację programową i regulujesz klawiszami 9 i 0.
A do polskich napisów mam tak
slang=pl
w konfiguracyjnym bądz z palca dodac opcję -slang pl
Pozdrawiam