Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiem dlaczego nie mogę otworzyć tych fajnych odtwarzaczy w wideo.
Zainstalowałem oba i najpierw zaskoczył mnie ich brak w "aplikacje → dźwięk i obraz. Utworzyć je tam potrafię, ale nie tak bo się odpaliły...
Zacząłem wklepywać w terminal vls, vlc, videolan... ale nie rozumiał czego chcę...
Z mplayerem jest inny problem. Tutaj nie ma zamiaru się otworzyć pod rozkazem "mplayer", a wyrzuca mi instrukcję.
Przeczytałem z niej, że życzy sobie komendy: Usage: mplayer [options] [url|path/]filename
Ale czy muszę wklepywać tą modlitwę, nie mogę po prostu otworzyć programu i z niego znaleźć film? (pomijamy kwestię otwierania z pliku odrazu)?
Mplayera (z nakladką graficzną) odpala się poleceniem gmplayer vlc zas poleceniem vlc
Pokaż co konsola wypluwa na polecenie vlc
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez ilin (2007-12-15 21:20:59)
iwo@Iwo:~$ vlc
bash: vlc: command not found
Bo nie masz zainstalowanego najprawdopodobniej
Iwo:/home/iwo# apt-get install vlc
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
Pakiet vlc nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
E: Pakiet vlc nie ma kandydata do instalacji
W Synapticu zainstalowałem przecież videolana (nie chciałbym przecież uruchamiać czegoś czego nie mam. Pakiet nazywa się vls, nie vlc.
adam@debian:~$ aptitude search vlc i A libvlc0 - multimedia player and streamer library p libvlc0-dev - development files for VLC p mozilla-plugin-vlc - multimedia plugin for web browsers based o i vlc - multimedia player and streamer i A vlc-nox - multimedia player and streamer (without X p vlc-plugin-alsa - dummy transitional package p vlc-plugin-arts - aRts audio output plugin for VLC p vlc-plugin-esd - Esound audio output plugin for VLC p vlc-plugin-ggi - GGI video output plugin for VLC p vlc-plugin-glide - Glide video output plugin for VLC p vlc-plugin-sdl - SDL video and audio output plugin for VLC p vlc-plugin-svgalib - SVGAlib video output plugin for VLC p wxvlc - dummy transitional package
No i? Nic mi to nie mówi poza obawą, że chyba mamy inne systemy op....
Nawet teraz jak szukam w Synapticu dając rozkaz "vlc" to znajduje mi vls (już zainstalowany).
vls to server do videolana a Ty chcesz odtwarzacz czyli klienta. czyli vlc czyżby w repo Lennego nie bylo?
Ja mam sida.
hmmm...już na początku pisaliśmy Ci aby używać aptitude bo jest "mądrzejsze" :) - no ale jesteś uparty, trudno.
Instalowałeś z netinstall, czyli zgaduję - masz testing, czyli lenny'ego.
Otóż informuję Cię że vlc nie ma dla lennego. tu masz stronę z informacją dla jakich jest dystrybucji
widocznie... nie wiem.
Znalazłem tylko to: videolan-doc (20070626-1)
documentation for the VideoLAN streaming solution
Na tej stronie jest dziura pomiędzy Stable a Unstable: http://packages.debian.org/vlc Nie wiem, znowu, nie rozumiem.
aptitude i apt-get razem miszane nei idzie w parze masz syf w systemie lub w repo albo tak mieszasz ?/??
dupa tam jak moze nie byc vlc na lenym w sarge bylo teraz na pewno tez
Pierdoły iwo piszesz
http://img231.imageshack.us/my.php?image=2007121522 … 0x1024gx0.png
Ryszard napisał(-a):
aptitude i apt-get razem miszane nei idzie w parze masz syf w systemie lub w repo albo tak mieszasz ?/??
dupa tam jak moze nie byc vlc na lenym w sarge bylo teraz na pewno tez
Pierdoły iwo piszesz
http://img231.imageshack.us/my.php?image=2007121522 … 0x1024gx0.png
NIE ROZUMIEM
aptitude install vlc i enter
proste jak je...............e
sorka zamiast edytuj dalem cytuj przpraszam bardzo niechcąco sie byle jak klikneło
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2007-12-15 22:03:24)
Ej. Odkąd mam Gnome instaluję poprzez Synaptica, nie wiem pod co jest nakładką, ale skoro jest to chyba nie miesza...
poza tym jakoś robię apt-get update i się nic nie pluje...
Jak chcesz Ryszardzie mogę Ci wysłać zrzut ekranu mojego Synaptica i u mnie nie ma VLC!!
Poza tym dlaczego nie ma go na podanym przez Bodzia i zaraz potem przeze mnie dla Lennego, skoro jest dla Etcha i Sida?
Bodzio mówi że nie ma, Ty że jest... dogadajcie się...
Ryszard napisał(-a):
NIE ROZUMIEM
aptitude install vlc i enter
proste jak je...............e
sorka zamiast edytuj dalem cytuj przpraszam bardzo niechcąco sie byle jak klikneło
dla mnie i tak za trudne...
Iwo:/home/iwo# aptitude install vlc Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Brak kandydującej wersji vlc Następujące pakiety zostały automatycznie zatrzymane: cli-common gnome-nettool libvte-common libvte9 python-glade2 python-gtk2 python-gtk2-doc sudo unace xscreensaver xscreensaver-gl Następujące pakiety zostały zatrzymane: tzdata 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 12 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Iwo:/home/iwo# vlc bash: vlc: command not found
Ostatnio edytowany przez iwo (2007-12-15 22:18:30)
Nie ma to trudno
Do czego Ci jest tak bardzo potrzebny?
Mplayer powinien stykmąć do wszystkiego.
Jeśli koniecznie chcesz to lokalne repo i sprobowac od etcha albo od sida zainstalować.
Albo kompilnąć ze źrodelek.
Pozdrawiam
apt-get install vlc Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Ponieważ zażądno tylko jednej operacji, jest bardzo prawdopodobne, że danego pakietu po prostu nie da się zainstalować i należy zgłosić w nim błąd. Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: vlc: Wymaga: vlc-nox (= 0.8.6.c-3+b1) ale nie zostanie zainstalowany Wymaga: libcdio6 ale nie da się go zainstalować Wymaga: libiso9660-4 ale nie da się go zainstalować E: Pakiety są błędne
to w sidzie.
Czyli też vlc nie ma chociaż jest.
aptitude -f install
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności:
vlc
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
vlc: Wymaga: vlc-nox (= 0.8.6.c-3+b1) którego nie można zainstalować
Wymaga: libaa1 (>= 1.2) którego nie można zainstalować
Wymaga: libcaca0 (>= 0.99.beta11-1) którego nie można zainstalować
Wymaga: libcdio6 który jest pakietem wirtualnym.
Wymaga: libcucul0 (>= 0.99.beta11-1) którego nie można zainstalować
Wymaga: libiso9660-4 który jest pakietem wirtualnym.
Wymaga: libsdl-image1.2 (>= 1.2.5) którego nie można zainstalować
Wymaga: libsdl1.2debian (>= 1.2.10-1) którego nie można zainstalować
Wymaga: libtar którego nie można zainstalować
Wymaga: libvcdinfo0 (> 0.7.23) którego nie można zainstalować
Wymaga: libvlc0 (>= 0.8.6.c) którego nie można zainstalować
Wymaga: libwxbase2.6-0 (>= 2.6.3.2.1.5) którego nie można zainstalować
Wymaga: libwxgtk2.6-0 (>= 2.6.3.2.1.5) którego nie można zainstalować
Wymaga: libxosd2 (>= 2.2.13) którego nie można zainstalować
Resolving dependencies...
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:
Usunięcie następujących pakietów:
vlc
Wynik: 119
Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] y
Następujące pakiety zostaną automatycznie USUNIĘTE:
vlc
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
vlc
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 3142kB.
Kontynuować? [Y/n/?]
heheee pierdoły ale po dociagniećiu paczek działa przed chwila sprawdzałem nie wiem co oni zdupczyli ale to dlamnie jest kpina w starego fana debiana fucki
jeszcze raz zapomniałem tego wkleić poszło wsio gut
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie vlc:
vlc zależy od vlc-nox (= 0.8.6.c-3+b1); jednakże:
Pakiet vlc-nox nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libaa1 (>= 1.2); jednakże:
Pakiet libaa1 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libcaca0 (>= 0.99.beta11-1); jednakże:
Pakiet libcaca0 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libcdio6; jednakże:
Pakiet libcdio6 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libcucul0 (>= 0.99.beta11-1); jednakże:
Pakiet libcucul0 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libiso9660-4; jednakże:
Pakiet libiso9660-4 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libsdl-image1.2 (>= 1.2.5); jednakże:
Pakiet libsdl-image1.2 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libsdl1.2debian (>= 1.2.10-1); jednakże:
Pakiet libsdl1.2debian nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libtar; jednakże:
Pakiet libtar nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libvcdinfo0 (>> 0.7.23); jednakże:
Pakiet libvcdinfo0 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libvlc0 (>= 0.8.6.c); jednakże:
Pakiet libvlc0 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libwxbase2.6-0 (>= 2.6.3.2.1.5); jednakże:
Pakiet libwxbase2.6-0 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libwxgtk2.6-0 (>= 2.6.3.2.1.5); jednakże:
Pakiet libwxgtk2.6-0 nie jest zainstalowany.
vlc zależy od libxosd2 (>= 2.2.13); jednakże:
Pakiet libxosd2 nie jest zainstalowany.
dpkg: błąd przetwarzania vlc (--install):
problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
vlc
am096:/home/venom#
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2007-12-15 23:00:30)
Ryszard, sprawdź no swoje sources.list Masz czyste repo, czy mieszane ??
no mada facka vlc poszło w install repo sidowe
przecie wieta chłopy ze ja jadym na chłopcu który psuje zabawki ponegdaj łod roku czasu
Kwestia uroku sida dobra rada http://incoming.debian.org/
zobacz jaka tam wersja flusia jest
Ten flux jest jiż w oficjalnym repo sida
adam@debian:~$ aptitude show fluxbox Pakiet: fluxbox Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: tak Wersja: 1.0.0+deb1-4 Priorytet: opcjonalny Sekcja: x11 Opiekun: Dmitry E. Oboukhov <dimka@avanto.org> Rozmiar rozpakowanego: 3883k Wymaga: libc6 (>= 2.7-1), libfontconfig1 (>= 2.4.0), libgcc1 (>= 1:4.2.1), libice6 (>= 1:1.0.0), libimlib2, libsm6, libstdc++6 (>= 4.2.1), libx11-6, libxext6, libxft2 (> 2.1.1), libxinerama1, libxpm4, libxrandr2 (>= 2:1.2.0), libxrender1, menu (>= 2.1.19) Sugeruje: fbdesk, fbpager, fluxconf Udostępnia: x-window-manager Opis: Mocno konfigurowalny i niezasobożerny menedżer okien X11 Całkiem podobny do Blackboksa, z którego wyrósł, ale został rozszerzony takimi właściwościami jak zakładki okien w stylu pwm, konfigurowalne przypisania klawiszy, panel i panel z ikonami. Zawiera również poprawioną kosmetyką w stosunku do Blackboksa. Ten pakiet zawiera obsługę dla Gnome i KDE.
Ale odbiegamy od problemu.
Pozdrawiam
Uprzejmie informuje, że VLC pod Testing (Lenny) już jest w wersji 0.86.c-4. Także post wyczerpany.