Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Ściągnąłem sobie wczoraj Debiana Sarge na DVD i po odpaleniu instalacji wszystko idzie OK, aż do momentu kiedy chcę zainstalować środowisko graficzne. Instalator pyta się mnie czy zainstalować pakiety. Daje mu TAK
i od tego momentu wyskakują mi takie komunikaty:
---
hdb:media error (bad sector): status=0x51 {DriveReady SeekComplet Error}
hdb:madia error (bad sector): error=0x30
end_request:I/O error, dev hdb, sector 9071672
---
Czy wiecie co może to powodować? Czyżby to jakiś błąd z płytką? Tak mi się właśnie wydaje, że jakby instalator nie mógł otworzyć jakiegoś pliku na płytce i przez to wyskakują takie komunikaty.
Dodam, że taki komunikat się powtarza chba ze 30 razy jeden pod drugim i na samym końcu pisze, że wystąpił problem z instalacją i że ją kończy.
Może ktoś wie co może być tego przyczyną?
Proszę o pomoc.
Dzięki.

Wielki Brat

mi takie bledy wywala jak instaluje z uszkodzonego cdromu
lub w czasie zapisu na hdd trafi w uszkodzony sektor

Ojciec Założyciel
Pewnie masz w tym miejscu zarysowana płytkę DVD :(
a swoją drogą t z jakiego serwera rwałeś obrazy płyt DVD ??
Wielkie dzięki za odpowiedź. Tak myślałem, że może to być spowodowane przez płytkę. Będę musiał jeszcze raz wypalić i sprawdzić.
A jeśli chodzi o serwer z którego ściągałem to powiem szczerze, że nie wiem. Poprostu wszedłem na http://www.debian.org i tam zaznaczyłem jakiś serwer tylko, że ściągałem za pomocą jigdo.

Członek DUG

Wielki Brat

to moze byc nietyle sama plytka ale elektronika cdromu
mialem kiedys taki padniety cdrom co raz czytal raz nie i wywalam mi tony bledow