Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Witam
Mam starego kompa:
- Pentium 60MHz, 16MB RAM, i 3 dyski po: 203MB, 203MB, 170MB, oraz floppy, płyta głowna ma: 3xPCI, 5xISA, grafa 2MB na ISA
Problem:
-bios jest na tyle stary,że nie wie co to CD-ROM, więc jak zainstalować na tym Debiana Woody ? Lub innego Debinam jesli Woody wymaga lepszego sprzętu?
-Jak najlepiej zagospodarować dyski? Czyli jakie partycje (katalogi systemowe) i jakie ich rozmiary i na jakim dysku ???
Przewidywany soft:
- (polonizacja),
-server Samba,
-Apache (żaden duży serwis - tylko stronka powitalna)
-server FTP(udostępniane zasoby montowane z innego kompa przez sieć)
-FireWall, maskarada
-niezbędne dodatki, np.: mc, links, ekg
-jak się zmieści to jakieś X-y, tylko jakie ??? może twm ???

Administrator

http://www.debian.org/distrib/floppyinst
Na tej stronie masz opis i obrazy dyskietek. Instalacja systemu wymaga przynajmniej 12 mb ramu. Ale do działania tego wsyztskiego co chcesz uruchomić na tym serwerze to wartało by troche ramu dołożyć.

Użytkownik

Jednak wymyśliłem coś o wiele banalniejszego ;-)
A więc:
-potrzebna jest dyskietka startowa Windows 98 SE, oraz jakis CD-ROM. Ważne aby CD-ROM wisiał na tym samym kanale IDE co dysk twardy w kompie na którym zamierzamy zainstalowac Debiana - bo inaczej nie chciało mi zadziałać. Z dyskietki bootujemy kompa, który w biosie nie widzi CD-ROMa. Podczas startu z dyskietki wybieramy "uruchom komputer z obsługom CD-ROM". Jak sie wszystko załaduje to do CD wkładamy pierwszą płytke instalacyjną z Debianem i klepiemy :
d: # litera dysku CD-ROMa - u mnie "d"
cd install #nie pamiętam dokładnie tej ścieżki, moge się mylić
boot.bat #ważne aby uruchomić boot.bat
-no i po tym uruchamia sie instalator Debiana z CD-ROM ;-) a dalej to już "no problem"