Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam mały problem. po kazdym rozłączeniu neo giną mi dnsy. co jest nie tak?
Jeżeli możesz to wytłumacz dokładniej Twój problem, z opisu nie bardzo wynika jakie i w jaki sposób "giną" te DNS`y.
znaczy giną wpisy z /etc/resolv.conf? pewnie neo przy ponownym łączeniu jest uprzejma je nadpisywać
co zmienić, żeby tego nie robiła — nie wiem, nie używałem tego cudownego wynalazku :)
na chama możesz wpisać odpowiednie DNS-y i zmienić prawa tak, żeby nic nie mogło zapisywać w tym pliku
podejrzewam ze resolvconf chce je ciagnac niby automatycznie. zreszta dodaje takie info z kazdym razemo do resolv.conf, ze niby ni emożna zapisywać recznie. tak ip znikają z pliku,
gnejusz pompejusz napisał(-a):
podejrzewam ze resolvconf chce je ciagnac niby automatycznie.
nie resolvconf tylko jakis program - musisz go zidentyfikowac i mu tego zabronic ... pokaz co za info wpisuje do tego pliku ... byl kiedys watek o nadpisywanym resolv.conf ...
jako root wydaj w konsoli polecenie:
chattr +i /etc/resolv.conf
plik uzyska atrybut niezmienności
Druga metoda:
jako root wyedytuj plik:
/etc/dhcp3/dhclient.conf
możesz to zrobić poleceniem
nano /etc/dhcp3/dhclient.conf
na koncu dopisz linijkę
prepend domain-name-servers 194.204.159.1, 194.204.152.34; #lub takie jak potrzebujesz
restart kompa i gotowe
bercik napisał(-a):
gnejusz pompejusz napisał(-a):
podejrzewam ze resolvconf chce je ciagnac niby automatycznie.
nie resolvconf tylko jakis program - musisz go zidentyfikowac i mu tego zabronic ... pokaz co za info wpisuje do tego pliku ... byl kiedys watek o nadpisywanym resolv.conf ...
# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
# DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND — YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
chattr +i /etc/resolv.conf
to troche nieeleganckie.
zobacze to drugie rozwiazanie.
a teraz najlepsze rozwiązanie
:)
/etc/resolvconf/resolv.conf.d/base File containing basic resolver information. The lines in this file are included in the resolver configuration file even when no interfaces are configured.
Ostatnio edytowany przez gnejusz pompejusz (2008-02-11 18:15:18)