Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jako, że jestem nieszczęśliwym posiadaczem płyty głównej Asrock to mam pewien problem. Kontroler SATA na płycie poważnie fiksuje (zwłaszcza pod windą). Zastanawiam się czy tego typu przejściówka spełni swoje zadanie. Czy może takie coś byłoby lepsze?
Jak takie cos działa. Jaki transfer, czy da się bootować z takiego dysku?
Czekam na wasze opinie
Pozdrawiam
P.S. Czy dysk SATA będzie działał na kontrolerze SATA2? Coś tam gdzieś wyczytałem, że działają ale w przypadku zmiany płyty głównej nie chciałbym mieć bubu.
P.S. Ma ktoś obudowe do sprzedania http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=4058
Szczerze mówiąc nie wierze w żadne przejściówki. Jak już to kontroler. Niektóre kontrolery mają własny BIOS i tam można sobie ustawić wszystko. Niestety nie wiem jak to wygląda przy Linuksie. Zobacz czy taniej Ci nie wyjdzie zakup płyty z SATA.
hm taniej to raczej nie wyjdzie. ja bym kupil to drugie. instalacja systemu pewnie wymaga posiadania sterownika (chyba ze znajdziesz jakis czipset ktory jest obslugiwany podczas instalacji).
co do dzialania... sata powinien bez zadnych problemow smigac na sataII ! bynajmniej u mnie kiedys smigalo.
Kupiłbym tą przejsciówkę. Nie mam teraz kasy, jestem w trakcie zmiany pracy. Podobno część dysków SATA 1 to przerobione wersje zwykłych dysków IDE. Ten dysk będzie raczej magazynem a nie systemowym.
Ja tam tez o tym czytałem i będzie działać co prawda lepsze wyjście było by takie jak koledzy wyżej napisali ale to jest tańsze a to też się liczy:)
Na DUG'u jest taka przejściówka, konkretnie taka. Po prostu nie miałem już do czego podłączyć CDRomu, brakowało mi kanału IDE, to machnąłem takie coś i działa :)
Niektorzy juz stosuja z powodzeniem podobne rozwiazania:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=9046
To chyba nie ma wiekszego znaczenia, czy to przejsciowka IDE->SATA, czy SATA->IDE ...
kup przejściówkę. kontroler to przecież 1/3 ceny nowej płyty głównej, zauważ.
ja też bym się chętnie swojego asrocka pozbył :p
rychu napisał(-a):
ja też bym się chętnie swojego asrocka pozbył :p
Ja swojego na allegro pchnąłem. :)
używam przejsciówki GIGABYTE od paru miesięcy i nie ma najmniejszych problemów