Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Jakieś pół dnia temu całkowicie mi crashnęł'o mojego debianka. Ściągałem plik 72 mega, kompilowałem jakiegoś debugera(rozpoczynam zabawę z asemblerem) iw tym samym czasie grzebałem w synapticu. Oczywićie tradycyjnie po takim resecie partycja mi sie pochrzaniła i fcsk wypluł błąd że system nie może być uruchomiony. Manualne uruchomienie fsck połowicznie rozwiązało sprawę (na szczęscie tym razem miałem ext2, gdy kiedyś miałem ext3, to po takim numerze nie udawało mi się odzyskać systemu = reinstalka) A problem mam taki : gdy prubuję coś (cokolwiek) zainstalować/ odinstalować , obojętnie czy z app-get, aptitude czy z synaptica wykrzacza mi sie taki error:
(...) Odczytywanie bazy danych ... dpkg: błąd przetwarzania xxx lista plików pakietu 'kmag' zawiera pustą nazwę pliku Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: xxx Przetwarzanie zostało wstrzymane z powodu wystąpienia zbyt wielu błędów
i pół świątecznego dnia zchrzanione .. please help...
Dla tego nie polecam synaptica;) Wydaj polecenie #aptitude clean #aptitude autoclean #aptitude reinstall i dany pakiecik;) Spróbuj !
Sorry.. ale nadal wypluwa ten sam komunikat. Nie da się tego pakietu reinstalować, odinstalować itp itd..
Swoją drogą - próbowałem coś podobnego wcześniej - wywaliłem z /var/cache/apt/archives szkodliwy plik ( kmag_4%3a3.5.5-2_i386.deb ) i robiłem reinstalke z synaptica, ale działo się to samo ...
a co masz w /var/log/aptitude?
"Niby" wszystko ok.. oto parę ostatnich wpisów:
ostanie zainstalowanych 0 pakietów, usuniętych 3 pakietów. Zostanie zwolnione na dysku: 713kB =============================================================================== [USUNIĘTY, ZALEŻNOŚCI] kde [USUNIĘTY, ZALEŻNOŚCI] kdeaccessibility [ZATRZYMANY] libsmbclient [ZATRZYMANY] linux-image-2.6-486 [ZATRZYMANY] linux-image-2.6.18-5-486 [USUNIĘTY] kmag =============================================================================== Dziennik zakończony. Aptitude 0.4.4: dziennik operacji wto, gru 25 2007 17:28:38 +0100 WAŻNE: ten dziennik zawiera planowane działania. Operacje, w czasie których wystąpiły błędy dpkg mogą nie być zakończone pomyślnie. Zostanie zainstalowanych 1 pakietów, usuniętych 0 pakietów. =============================================================================== [ZATRZYMANY] libsmbclient [ZATRZYMANY] linux-image-2.6-486 [ZATRZYMANY] linux-image-2.6.18-5-486 [REINSTALOWANY] kmag =============================================================================== Dziennik zakończony. Aptitude 0.4.4: dziennik operacji wto, gru 25 2007 17:29:44 +0100 WAŻNE: ten dziennik zawiera planowane działania. Operacje, w czasie których wystąpiły błędy dpkg mogą nie być zakończone pomyślnie. Zostanie zainstalowanych 1 pakietów, usuniętych 0 pakietów. =============================================================================== [ZATRZYMANY] libsmbclient [ZATRZYMANY] linux-image-2.6-486 [ZATRZYMANY] linux-image-2.6.18-5-486 [REINSTALOWANY] kmag =============================================================================== Dziennik zakończony. Aptitude 0.4.4: dziennik operacji wto, gru 25 2007 17:31:27 +0100 WAŻNE: ten dziennik zawiera planowane działania. Operacje, w czasie których wystąpiły błędy dpkg mogą nie być zakończone pomyślnie. Zostanie zainstalowanych 1 pakietów, usuniętych 0 pakietów. =============================================================================== [ZATRZYMANY] libsmbclient [ZATRZYMANY] linux-image-2.6-486 [ZATRZYMANY] linux-image-2.6.18-5-486 [REINSTALOWANY] kmag =============================================================================== Dziennik zakończony.
pokaże jeszcze to co wypluwa mi wszelka próba instalacji czegokolwiek :
(Odczytywanie bazy danych ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/kmag_4%3a3.5.5-2_i386.deb (--unpack): lista plików pakietu `kmag' zawiera pustą nazwę pliku Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/kmag_4%3a3.5.5-2_i386.deb Przetwarzanie zostało zatrzymane z powodu wystąpienia zbyt wielu błędów. E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
Ostatnio edytowany przez BlackT (2007-12-25 16:50:52)
spróbuj pobrać ten pakiet ręcznie i zainstalować przez dpkg -i
skusiłbym sie na apt lub aptitude przez -f lub poczekał ćierpliwie około pięciu dni aż do porawki bubu
zazwyczj tak jade
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2007-12-25 23:49:53)
Spróbowałbym zrobić "dpkg --purge kmag", a następnie zainstalować ponownie. Jeśli purge nie zadziała to usunąć plik
/var/lib/dpkg/info/kmag.list.
Próbowałem :) ale za to o /var/lib/dpkg/info/kmag.list. nie wiedziałem. Z przykrością jednak stwierdzę że porady już nie przetestuję. Mówcie mi lamer, ale nie lubię bałaganu w systemie. w 3 godz z szablonów postawiłem sobie system od nowa...
hmm :) - to nie bałagan, to także nie windows aby przeinstalować, a warto było poczekać
Widzem :) Z winshitem pożegnałem sie już jakiś rok temu. Tyle że z moim xem lubią się czasami dziać dziwne rzeczy (takie jak opisana powyżej). Hmmm.. Dysk mi sie sypie? O_o .. mam nadzieje ze nie .. (1,5 roczny maxtor sata)
miałem ten sam błąd... wywaliłem plik i nie ma problemu ;-)
...
a jednak nie.. poszło i później padło...
Ostatnio edytowany przez obreb245 (2008-10-04 02:51:24)
Strony: 1