Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Gdzie Debian przechowuje listę portów dla usług np. wie ze port 1349 to jest taka usługa a 5000 to inna?
pozdrawiam
tripoli
/etc/services - ale to służy głównie demonowi inetd. Generalnie każdy program sam wie do jakiego portu powinien się łączyć.
czadman napisał(-a):
/etc/services - ale to służy głównie demonowi inetd. Generalnie każdy program sam wie do jakiego portu powinien się łączyć.
Witaj
Z tego co pamietam to w services są tylko porty o niskich numerach (chyba do setki), a co z wyższymi, czy mogę je jakoś znależćaby np. w konfiguracjach nie używać nr portu tylko np nazwę uslugi np. PROXY.
tripoli
Z tego co pamietam to w services są tylko porty o niskich numerach (chyba do setki)
źle pamiętasz jest ich o wiele więcej
w konfiguracjach nie używać nr portu tylko np nazwę uslugi np. PROXY
gdzieś mi się obiło o uszy że właśnie po to jest /etc/services, ale pewny nie jestem
inetd wymaga wpisow w tym pliku ... wiele innych programow (np. netstat) potrafi z nich kozystac do prezentacji dancyh ... czesc (np. netcat) takze do przyjmowania ...
Ok, ale czy jak np. instaluje jakiś nowy program, który korzysta np. z portu X to ten port pojawi się na liście w /etc/services ?
w /etc/services sa tzw dobrze znane uslugi czyli numery portow rejestrowane w iana, typowe uslugi unixowe, uslugi typowe dla danej dystrybucji i to co administrator tam wpisze ...
pojedyncze paczki sie tam raczej nie dopisuja ...
PS sugeruje obejrzec ten plik i komentarze ktore w nim sa ...