Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Prawda, możliwości są inne, są też pewne niuanse w komendach (np. akcja purge zamiast remove --purge), ale sama filozofia działania jest dokładnie taka sama. Nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Hej. Ja zostaję przy apt-get z jednego prostego, dla niektórych lamerskiego, powodu → Synaptic.
Chwalicie aptitude, fajnie, ale nie po to mam X'y by siedzieć na konsoli.
W Synapticu pokazuje mi ODRAZU zależności (mniejsza o ich nadmierne wg niektórych rozwinięcie), pokazuje ile ściągnie, pozwala wygodnie szukać, pokazując co znalazł widzę odrazu co mam innego w tej tematyce, ile zajmie więcej na dysku, wersję ( → czy stabilna) pakietu i co równie ważne → daje krótki opis pakietu. → Wygoda.
Jeśli się pokaże taki graficzny interfejs w wersji już stabilnej na aptitude to się przesiądę skoro go tak chwalicie.
Póki co zostaję dziwiąc się, że nikt nie zadbał o to jeszcze.
iwo nie podałeś nic jeżeli chodzi o możliwości i przyjemność korzystania ponad aptituda ;)
a wprost przeciwnie... żeby synaptica obsłużyć trzeba myszkę go tam klikać... a w aptitude wystarczy klawiatura :)
do tego konsola to chyba w Linuxie i tak dość codzienna rzecz... - jak dla mnie to nawet pod 12 sie ładnie (kwestia gustu :P ) wysuwa yakuake :)
więc przy wszelkich plusach i minusach to aptitude wygrywa :)
iwo napisał(-a):
Hej. Ja zostaję przy apt-get z jednego prostego, dla niektórych lamerskiego, powodu → Synaptic.
Chwalicie aptitude, fajnie, ale nie po to mam X'y by siedzieć na konsoli.
W Synapticu pokazuje mi ODRAZU zależności (mniejsza o ich nadmierne wg niektórych rozwinięcie), pokazuje ile ściągnie, pozwala wygodnie szukać, pokazując co znalazł widzę odrazu co mam innego w tej tematyce, ile zajmie więcej na dysku, wersję ( → czy stabilna) pakietu i co równie ważne → daje krótki opis pakietu. → Wygoda.
Jeśli się pokaże taki graficzny interfejs w wersji już stabilnej na aptitude to się przesiądę skoro go tak chwalicie.
Póki co zostaję dziwiąc się, że nikt nie zadbał o to jeszcze.
IMHO nie ma prostszego sposobu na wyszukanie i instalację pakietu jak z linii poleceń. :)
To raczej kwestia przyzwyczajenia i stereotypu niż wygody. Nie po to mam konsolę, żeby męczyć się w X. ;p
Tylko u billa nie mam wyboru.
Synaptic to coś dla użytkowników Ubuntu (z całym szacunkiem dla nich). Aptitude i nie ma mocnych:) a komu się nie podoba korzystanie z konsoli to niech złoży życzenia świąteczne "Wujkowi billowi":P
Ostatnio edytowany przez LongeR (2007-12-22 18:03:11)
a tak już na serio szanowni wymiatacze, pomijając jedynie słuszną (znajomo brzmi ten przydomek czyż nie, heh ) drogę konsoli,
czy jest opracowywany jakiś(kolwiek) pakiet nakładki graficznej na aptitude i w jakim czasie ma szansę wejść do Testing jako już 1.x, czyli "stabilny"?
Ostatnio edytowany przez iwo (2007-12-22 18:25:10)
Ja korzystam z Etch'a 4 i mam graficzną nakładkę na aptitude (chociaż z niej nie korzystam) ale jest wystarczy że dam Alt+F2 wklepię Aptitude i już mam coś w trybie graficznym:) O to Ci chodzi??
iwo napisał(-a):
czy jest opracowywany jakiś(kolwiek) pakiet nakładki graficznej na aptitude i w jakim czasie ma szansę wejść do Testing jako już 1.x, czyli "stabilny"?
1. aptitude samo w sobie ma nakładkę graficzną (w ncurses) — po prostu wpisujesz samo aptitude zamiast np. aptitude install pakiet. Nawet sapera ma! :P
2. Wersja 1 wcale nie oznacza stabilna wersja, poniżej 1 nie oznacza niestabilna, a wersja 2 nie oznacza druga wersja. To tylko numerek dla oznaczenia. Jedni zaczynają program od wersji 0.1 i dalej 0.2, 03., inni od 1.0 i dalej 1.1, 1.2 lub w ogóle 2.0, 3.0.
O, zwolenniku jedynego słusznego klikania myszką. ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2007-12-22 18:41:30)
No fakt azhag wystarczy wpisac samo aptitude i już mamy tryb graficzny:)
Rzeczywiście jak się wklepie w konsoli aptitude samo to wyskakuje sobie "drzewko", ale żeby nazwać to nakładką graficzną...,
to tak jakbyś proponował mi zamiast pracy na plikach w nautilusie program mc (mignight commander). "Prawie" to samo. Prawie robi jak wiemy różnicę.
Tak z innej beczki... czy jedynym grzechem apt-geta jest to, że wpycha za dużo programów i się kłóci z aptitude (co już miałem okazję poczuć, jak mi zablokował pare paczek lubianych przez apta)?
Mineły już czasy kiedy każde 100MB na koniec robiło różnicę i wolę mieć trochę więcej, niż terrorystę który mi kasuje/blokuje, bo mu coś nie pasuje, a takie wrażenie mam po tym jak mi swego czasu zablokował nawet totem-gstreamer...
Na Ubuntu (i jak dotąd na Testingu), które też jedzie na apcie jakoś nie miałem problemów z zależnościami, a każdy wie, że ono stabilnością "troszkę" bardziej grzeszy.
Ostatnio edytowany przez iwo (2007-12-22 19:00:29)
Te wariaty od Billa, to nawet dwuklik opatentowali, to już zaczyna być chore
Ale czytałem że sąd nakazał tym no wiecie komu:P udostępnić deweloperom SAMBY dokumentację szajsu która nie jest dostępna dla zwykłych userów:)
LongeR napisał(-a):
Ale czytałem że sąd nakazał tym no wiecie komu:P udostępnić deweloperom SAMBY dokumentację szajsu która nie jest dostępna dla zwykłych userów:)
może tutaj ;) - http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Samba-pozna-sek … ;ticaid=150b4
nie spamujmy tematu ;)
azhag napisał(-a):
iwo napisał(-a):
1. aptitude samo w sobie ma nakładkę graficzną (w ncurses) — po prostu wpisujesz samo aptitude zamiast np. aptitude install pakiet.
Pierdoła, ale muszę zwrócić uwagę. GUI, aczkolwiek tekstowe, nie graficzne, jest integralną częścią aptitude, nie nakładką. :)
@iwo
Gdybyś przeczytał choć początek mana aptitude to byś wiedział, że program może pracować w dwóch trybach.
czadman napisał(-a):
Pierdoła, ale muszę zwrócić uwagę. GUI, aczkolwiek tekstowe, nie graficzne, jest integralną częścią aptitude, nie nakładką. :)
nie pierdoła a zasadnicza różnica :) za dużo słów "nakładka" się przewijało i zacząłem się sugerować :)
dopisek:
w ogóle konstrukcja "samo w sobie ma nakładkę" jest deczko nie teges ;D
Ostatnio edytowany przez azhag (2007-12-22 21:35:42)
iwo napisał(-a):
każdy wie, że ono stabilnością "troszkę" bardziej grzeszy.
Pierdu pierdu. "Każdy" czyli kto? Mnie apt nie zawiódł nigdy. Apt jest stabilny, każdy Ci to powie.
ten sam 'każdy' z powiedzenia: 'wszyscy wiedzą, że...'?
;)
Ventrue napisał(-a):
iwo napisał(-a):
Pierdu pierdu. "Każdy" czyli kto? Mnie apt nie zawiódł nigdy. Apt jest stabilny, każdy Ci to powie.
pierdu pierdu, jak byś czytał uważnie, to byś zauważył, że mianownikiem w tym zdaniu jest Ubuntu a nie apt.
iwo napisał(-a):
Ventrue napisał(-a):
iwo napisał(-a):
pierdu pierdu, jak byś czytał uważnie, to byś zauważył, że mianownikiem w tym zdaniu jest Ubuntu a nie apt.
Chciałeś powiedzieć podmitem. :)
Masz rację czadman, za szybko i za późno piszę. Podmiotem rzecz jasna.
iwo: Ok, może i Ubuntu, my mistake. Ale mi nie chodziło o Ubuntu (nie ono było "mianownikiem" mojego zdania), a Twoje "Każdy wie". Bo to, że "wie każdy", to totalna bzdura.
No dobra teraz widzę że "nie każdy wie", co miałem na myśli mówiąc "każdy wie że w Ubuntu".
Otóż domyślnie wziąłem, że użytkownicy Debiana świadomie wybrali to distro i wiedzą te "podstawy" na temat innych".
Nie miałem na myśli bynajmniej wywyższania debianiarzy, celowej nadinterpretacji, tylko i wyłącznie fakt gorszego dopracowania "podmiotu".
Poza tym rozmawiamy w towarzystwie osób, z których (raczej) ;) "każda" nie używa (już) Ubuntu nie znając empirycznie Debiana... więc ten skrót myślowy nadal dla mnie ma pewien sens.
Ostatnio edytowany przez iwo (2007-12-23 14:37:05)
ochhh łooo matko jedyna iwo ale masz bububu
Gdybyś przeczytał choć początek mana aptitude to byś wiedział, że program może pracować w dwóch trybach.
Iwo twoja data 2006-11-20 a piszesz posty noba i lolka
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2007-12-23 15:02:59)
Cuś nie działa link w którym ma coś być o Adepcie a ja potzrebuję szybkiego info. Postawiłem koledze kubuntu. Wszystko mu ładnie poinstalowałem aptitudem bo apt-get się zamotał na śmierć i rady sobie nie dawał z zależnościami. Kolega zaś ma linuxa od kilku dni i ma zamiar korzystać z Adepta. Niech ktoś im powie, czy Adept nie jest przypadkiem nakładką na apt-geta, bo nie chcę żeby sobie chłopak bałaganu narobił.
Adept jest nakładką na apt-geta