Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie mam pytanie może ktoś mi rozjaśni umysł mój promotor chce abym zrobił centrale voip oprócz tego żeby podłączyć do niego numer stacjonarny który mam od tpsa i ztego numeru dzwonić zarówno żeby do mnie dzwonili. czy jest to możliwe??? .. mam bramke linksys pap2t.. za bardzo nie wiem o co mu chodzi.. oprócz tego że mają być rozmowy wewnątrz sieci czyli nadaje jednemu telefonowi analogowemu 1 numer i drugiemu to oprócz tego chce aby wykorzystać ten numer który mi daje tpsa:/ Co o tym sądzicie
pewnie mu chodzi o to ze jak ktoś dzwoni z zewnątrz na centrale to żeby miał możliwość wybrania numeru wewnętrznego i połączenia się z urzytkownikiem sieci wewnętrznej
Panowie czy ktoś mniej wiecej naprowadzi mnie co z tym fantem zrobić:/
trudno zgadywac co mogl miec na mysli ... to powinien on wyjasnic ... my mozemy conajwyzej pomoc z konfiguracja ... centralke radzilbym robic na asterisku ...
Sadze ze to ma wygladac +/- tak TP<========>/--------\ | VoIP | <=====>wewnetrzne numery | server | VoIP provider<========>\--------/
Brmaka PAP2T prostymi slowy to konwerter pomidzy sygnalem analogowym z sieci telefonicznej, a sieciami IP. Wpinasz poprzez rj11 do niej telefon, a z drugiej stony wpinasz skretka 4parowa do sieci lokalnej. Nastepnie konfigurujsz bramke tak zeby laczyla sie albo z wew. serwerem VoIP, albo z providerem VoIP. Dodatkowo nalezy skonigurowac router w sieci (przyznac IP, ewentulanie forwardowac porty lub zew. IP/nat 1:1) - jesli bramka nie jest zablokowana polecam alternatywne oprogramowanie wgrac.