Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, jestem nowy na forum i pewnie potruje was troche banalnymi jak dla was pytaniami.
Na poczatek mam dsl 4Mb od tp przez modem (do ktorego nie mam dostepu) speedstream 5100 z wbudowanym routerem ktory blokuje wszystko.
Pytanie: czy jak stawie serwer/router wlasny zaraz po modemie to bede mogl z serva forwardowac porty, stawic www itd?
pozdro
ale jak? przecież modem wszystko blokuje?
sory, ale musisz się dobrać do konfiguracji modemu.
Bez dostępu do modemo-router'a nic nie zdziałasz, a w szczególności nie przekierujesz portów.
nie wiem ale juz mi 2 osoba ( ktora ma ten net) mowi ze jak stawie cos do zarzadzania netem za modemem to bedzie to chodzic, wiec sprobuje na serwerze a jak nie zadzwonie do tp
a teraz co do serweru (amd 450mhz, 64ram dysk 20gb ata 2 siecowy)
zainstalowalem na nim debiana etch (przy instalacji zaznaczylem tylko standardowe opcje ( bez truby graficznego )),
zrobilem ta kompilacje
i teraz planuje zainstalowac niceshapera
czy dobra droga ide? chce aby na necie szlo pograc gdy ktos bedzie abusowal p2p ( bo mam takich paru w sieci ) i ogolnie zeby dobrze chodzil.
w linuxie troche umiem bo siedzialem na ubuntu troche i juz jakis czas bawie sie debianem w konsolowej wersji ale niewiem praktycznie nic o iptables htb...
pozdro i z gory dzieki
Chyba, że w ten sposób:
---DSL 4--->|Modem|---->| Serwer z NAT |---->| klient |
Według mnie jak chcesz zapuścić HTB to należałoby troszkę pamięci dołożyć do Twojego serwerka - a w szczególności jak kilka miśków ma hulać w sieci.
Jeżeli masz zewnętrzne IP to na serwerze nie powinno być żadnych problemów z przekierowaniem portów itp.Niestety bez podstaw Iptables czy HTB będzie bardzo ciężko. W internecie jest pełno opisów, ebooków. Wystarczy odpalić google. W artykułach na głównej stronie DUG jest świetny poradnik o HTB i Iptables.
Co to znaczy, że modem wszystko blokuje ? Konkretnie napisz.
Do modemu raczej się nie dostaniesz.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2007-12-21 14:48:41)
Narazie jest tak
DSL 4 --> |Modem| --> |Swtich| --> klient
Znaczy to ze np na torrencie jestem nie dostepny tzn nikt nie moze sie podlaczyc do mnie...
ramu kurcze to by sie uzbieralo z 512 ale jak to wszystko wsadze to mam max 80mb - plyta jest lipna...
znlazlem juz sobie howto tutaj mam wszystko ladnie opisane tylko dla slackware ale to chyba nie robi roznicy
potem tu mam jeszcze routing.
chyba bedzie dobrze nie? jak macie jakies uwagi to piszcie
pozdrawiam
Te opisy do Iptables będą pasować do Debiana. Ale z tego co piszesz nie masz zewnętrznego IP. Czyli bez dostępu do modemu nie zrobisz przekierowań tak żeby Ci torrent normalnie chodził czy eMule. W miejsce switch'a dałbym serwer, a dopiero poźniej switch.
Pozdrawiam!
aha no w sumie racja ale wraz ze zmiana z predkosci dostalismy dodatkowe uzytkowe 4 adresy ip, tylko narazie z tego nie kozystalismy... dzis pojde jeszcze do kumpla (bo na niego jest podpisana umowa) i dowiem sie jak to wyglada i najwyzej zadzwonie do tp
W miejsce switch'a dałbym serwer, a dopiero poźniej switch.
tak planuje zrobic
Bo ten router puszcza te 4 adresy do sieci lanowej - tylko nie przydziela ich via dhcp.
Nie potrzebujesz nic forwardować, w razie wątpliowści dzwoń do nic niewiedzącej błękitnej.
W tym routerku nic nie dłub jest wybitnie poj....
Jeżeli dobrze pamiętam chyba ten modem ma TPsowski firmware. Także raczej od strony modemu nic się nie da zrobić.
Jakby Ci za modemem przydzielili zewn. IP to nie będzie kłopotu z przekierowaniami do wewnątrz sieci.