Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Wiem, że to może trochę nie to forum ale może akurat uzyskam odpowiedź.
Jest taka sytuacja mam radiowy internet antena zewnętrzna podłączona do radiówki w kompie,
teraz doszedł mi laptop i chciałbym ten sygnał rozdzielić, od ISP mam jedno ip a chciałbym podłączyc staconarke po LANie
a lapka bezprzewodowo.Więc chciałem zapytać czy istnieje taka możliwość za pomocą routera? jeśli tak to prosiłbym o przykładowy model albo jaką funkcje powinien on mieć żeby zrobić coś takiego.
WiFi LAN
ISP---------(router który chce kupić)------------Komp 1
|
|WiFi
|-----------Komp 2(laptop)
router sprzetowy to raczej tylko jak masz wifi odbierane przez 5 ghz :) jest model tonzona ktory ma 2 radia ale jedno w 5 ghz a drugie w 2,4 :) ale zakladajac ze tak niejest , to router tak i owszem ale z kompa i debiankiem na pokladzie i taki bajer to nieproblem 2 karty wifi jedna lan bridge-utils madwifi (zakladajac ze postawisz na atherosach) i jedziesz z koksem :P , albo ostatnie rozwiazanie 2 routerki na 2,4 ghz i kabelek miedzy nimi (sa spoko roterki na allegro black box za okolo 120 zeta) takie rozwiazanie tez sprawdzalem
ale pamietaj wybor nalezy dla ciebie :)
pzdr aki
A ja bym załatwił problem w ten sposób. Kupiłbym np takie coś:
http://www.allegro.pl/item282435445_linksys_wrt54g_ … er_cena_.html
Powinno wszystko grać. A jak wgrasz dd-wrt lub Tomato to nawet ( jeżeli dobrze pamietam ) będziesz miał QoS.
ojs no takich wynalazkow nieprzewidziałem i niewiadzialem ze to malenstwo morze jednoczesnie odbierac i nhadawac neta przez wifi :) jak to ktos przetestowal to niech da znac jak to sie spisuje :) jak takj to polecam linksysa :)
Wrzucam nawet emulator dd-wrt ( alternatywny firmware )
http://www.informatione.gmxhome.de/DDWRT/Standard/V … /index-2.html
Edit:
A i jeszcze Ovislink chyba spełniłby wymagania z trybem WISP ( jeżeli dobrze pamiętam )
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2007-12-19 23:21:26)
Podoba mi się ten linksys tylko jeszcze jedno pytanko!Bo od ISP mam 1 IP, czy to użądzonko poradzi sobie jeszcze z NAT-EM ??
Z dd-wrt Linksys zamienia się w kombajn. No i cenowo jest dosyć tani.
Kupiłem tego linksysa zgodnie z rada, wgrałem ten soft dd-wrt23sp2, ale nie wiem, w jaki sposób skonfigurować to żeby działało wg. powyższego schematu. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc!
Wklepujesz z przeglądarkę adres IP i konfigurujesz:)
Niestety muszę Cię odesłać do dokumentacji dd-wrt.
To może powiedz mi czego tam mam szukać??
Bo on mi odbiera sygnał, na lanie net śmiga tylko nie rozgłasza swojej sieci :(