Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam dziwny problem,
gdy podepne Pendriva pod usb to nigdy nie wiem czy mi sie system zwisnie czy nie,
pod winda nie mam tego problemu
jade na standardowym kernelu lennego
mam non stop podpieta myszke logitecha i dziala bez problemow
ale jak podepne cokolwiek wiecej to zwis i resetowac musze
- płyta główna asrock? :>
- co gada dmesg | less po podpięciu pena?
taaaak, miałem w robocie to badziewie. nawet windy na tym nie dało się postawić
też mam chujowego asrocka. pamiętam, że problemy z usb rozwiązałem w ten sposób, ze wepchałem równocześnie stery UHCI i OHCI, które niby się wzajemnie wykluczają (:
rychu napisał(-a):
też mam chujowego asrocka. pamiętam, że problemy z usb rozwiązałem w ten sposób, ze wepchałem równocześnie stery UHCI i OHCI, które niby się wzajemnie wykluczają (:
Czy tylko ja na tym forum nie miałem problemów z asrockiem? :)
A co do UHCI i OHCI też zawsze oba do jajka dawałem a nie wiedziałem nawet ze się wykluczają.
miałem kiedys asrocka na procku pentium 4
OOO zgrozo dobrze ze sie go pozbyłem Zmien płyte i to jak najszybćiej
Chyba to były numery płyty asrock p4i48 jakoś tak nei pamiętam wkazdym razie kupa kupy nad kupami
czy znaćie coś jescze bardziej obstrukcyjnego ??
hm. przemyślałem sprawę, obejrzałem dokładnie helpa do konfiga jajca i wychodzi, że trochę przegłem ze stwierdzeniem, że "UHCI i OHCI się wzajemnie wykluczają". to jest tak, że są to stery dla dwóch różnych platform:
- UHCI (Universal Host Controller Interface) jest stosowany na płytkach Intela oraz Via
- OHCI (Open Host Controller Interface) - Nvidia, SiS i reszta świata
(jak widzicie, zarówno za jedną, jak i drugą nazwą kryje się strasznie bełkotliwy marketing)
logicznie rzecz biorąc, nigdzie nie jest powiedziane, że są tu jakieś antagonizmy. jednak w przypadku normalnych płyt głównych (znaczy płytek wypodukowanych przez inne firmy niż asrock), czy dawniej stosowanych kontrolerów USB w formie dodatkowych kart PCI - to albo się dawało UHCI, albo OHCI. stąd moje zaskoczenie, że dla poprawnego funkcjonowania na płytkach asrock tych kontrolerów trzeba i jedne, i drugie stery...
PS: bardziej wnikliwym polecam jeszcze lekturę na temat EHCI :)