Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mały problem, z tego co wyczytałem z logu, to trzeba wrzucić moduł do kernela:
VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Re-setup the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root. VBox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED). Result Code: 0x80004005 Component: Console Interface: IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}
A w konsoli wywala:
qbsiu@debian:~$ virtualbox WARNING: The character device /dev/vboxdrv does not exist. Please install the virtualbox-modules package for your kernel. You will not be able to start VMs until this problem is fixed.
Jak wrzucić ten moduł?
Nie trzeba wrzucać żadnych modułów, powinno wystarczyć jak to klepniesz jako root,
/etc/init.d/vboxdrv setup
tylko musisz mieć headers'y do kernela.
Pozdro
Nie trzeba wrzucać żadnych modułów, powinno wystarczyć jak to klepniesz jako root,
Kod:
/etc/init.d/vboxdrv setuptylko musisz mieć headers'y do kernela.
Pozdro
W tym problem, że nie mam tego pliku :). Już próbowałem to.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=7988&highlight=virtualbox
Tamto polecenie uruchamia ponowną kompilację tego modułu.
Musi być.
Chyba że VB coś ię źle zainstalował.
Pozdrawiam
Na Forum Ubuntu ktoś zgłosił te same problemy z nowym Ubuntu GG (bazuje na naszym Sidzie). Rozwiazanie: pobranie paczki dla wersji 7.04 i reczna instalka. Może w ten sposob pojdzie Virtualbox z etcha albo z Ubuntu
Zainstalowałem paczkę dla Etcha - działa prawie idealnie. Nie mogłem podmountować nagrywarki. Musiałem zrzucić obraz płyty na dysk :/
Mnie VirtualBox dziala bez zarzutow i wersja 1.5.0 i nowa 1.5.2
Mam dodane repo
deb http://www.virtualbox.org/debian etch non-free
i dzialam na sidzie
Jedyne co nie dziala to chyba USB pomimo tego ze mam wersje Closed Source.
Mnie VirtualBox dziala bez zarzutow i wersja 1.5.0 i nowa 1.5.2
Mam dodane repoKod:
deb http://www.virtualbox.org/debian etch non-freei dzialam na sidzie
Jedyne co nie dziala to chyba USB pomimo tego ze mam wersje Closed Source.
Działa! Dzięki wielkie!
zainstalowałem virtualboxa i taki mam problem:
The VirtualBox kernel driver is not accessible to the current user. Make sure that the user has write permissions for /dev/vboxdrv by adding them to the vboxusers groups. You will need to logout for the change to take effect..
a bodzio jest w grupie vboxusers :(
Może tak
groupadd vboxusers usermod -G vboxusers -a nazwa_użytkownika chgrp vboxusers /dev/vboxdev
Pozdrawiam
już sprawa rozwiązana :)
pomogła szukajka :) - znalazłem Twoje, ale nie zadziałało, po części pomogło. Dopiero adama05 -> chmod 666 /dev/vboxdrv odpaliło maszyne.
Swoją drogą nie mam w dev: /dev/vboxdev tylko vboxdrv
Ale sprawa zamknięta - dzięki :)
Pisalem o tym temacie juz, ale odzewu nie bylo :|
jak wstawic to
/etc/init.d/vboxdrv setup
aby odpalalo sie wraz z uruchamianiem Debiana? U mnie musze za kazdym razem te komende wpisywac, a to troszke nuzace :|
Żeby to odpalać przy starcie systemu to nie problem ale po co.
To jednorazowa operacja przy ktorej kompiluje się modul do jądra.
Owszem trzeba czasami powtorzyć jak się jadro wymienia ale nic poza tym.
Chyba bardziej chodzi Ci o ładowanie tego modulu do jądra przy starcie.
Pozdrawiam
Dokladnie o to mi chodzi. Powiecie jak to zrobic?
Od dawna nie używam VB i nie pamiętam jak ten moduł się nazywa.
Moze ktoś co ma VB na pokladzie zerknie jaka to nazwa i gdzie on jest zdefiniowany.
Zawsze możesz go dopisać np do /etc/modules
Pozdrawiam