Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam sobie bazę w mysql, która działa sobie od grubo ponad roku i zbiera jakieś tam dane. Baza ma już prawie 2GB. Czy skompaktowanie bazy zmniejszy znacznie jej rozmiar i czy będzie to miało wpływ na szybkość wykonywania zapytań?
Tzw. schrink w systemach MS SQL zmniejsza objętość bazy danych o kilka razy. Dobry admin dołącza do maintance plan właśnie schrinka czyli zmniejszanie bazy danych. Bez niego bazy przyrastają w lawinowym tempie. W MySQL chyba jest podobnie.
pozdrawiam
tripoli
tripoli1 napisał(-a):
Tzw. schrink w systemach MS SQL zmniejsza objętość bazy danych o kilka razy. Dobry admin dołącza do maintance plan właśnie schrinka czyli zmniejszanie bazy danych. Bez niego bazy przyrastają w lawinowym tempie. W MySQL chyba jest podobnie.
pozdrawiam
tripoli
W MySQL nazywa się to OPTIMIZE (w PostgreSQL vacuum). Czasami warto, ale za często nie ma sensu
kayo napisał(-a):
W MySQL nazywa się to OPTIMIZE (w PostgreSQL vacuum). Czasami warto, ale za często nie ma sensu
To fakt, można kompaktować raz na dwa tygodnie, ale w przypadku gdy bazy przyrastają dość znacznie. Ja mam takie dwie bazy, 100MB na tydzień bez kompaktowania. W przypadku małych baz częste kompaktowanie nie ma z wiadomych powodów sensu.
tripoli
Ja w MySQL robie to raz na pol roku...
MySQL nie ma zbyt duzej defragmentacji baz
Ostatnio edytowany przez kayo (2007-12-07 15:48:07)
czadman napisał(-a):
No ale jak baza wisi już 1,5 roku bez optymalizacji ty chyba warto :)
Jak jest mała, to i dak za dużo nie ugrasz, ale zawsze dostęp po kompaktowaniu może być "tyciu" szybszy:)
tripoli